2011.04.19 - Környezettudatos beruházás – Napelemek a város öt intézményén

Befejeződtek a napelemes rendszer telepítési munkálatai. Április 19-én megtörtént a műszaki átadás is. A napenergiát felhasználó, villamos energiát termelő rendszer kialakítását elősegítő pályázattal Martfű város önkormányzata egy új technológiát és ezzel együtt egy környezet- tudatos beruházást valósított meg a városban.A „Napelemes megújuló energiahasznosító rendszer telepítése Martfű Város közintézményeiben” (KEOP-4.4.0/A/09-2010-0006) pályázat keretében öt olyan épületen történt napelem-építés , amelyek villamos energia fogyasztása jelentős.

A fejlesztés eredményeként napelemes rendszer működik a Polgármesteri Hivatalban, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban, a Kossuth és Munkácsy úti óvodákban, valamint a Damjanich János Általános Iskolában.

A beruházás takarékosság szempontjából nagy segítség a város számára, hiszen azzal éves szinten 58 000 kilowattóra vásárlás kerülhető el, amellett, hogy a károsanyag-kibocsátás is csökken. A fejlesztés költsége 69 millió forint, ehhez az önkormányzatnak 27,6 millió Ft saját forrást kellett biztosítania. A megítélt támogatás 41.4 millió forint.

A pályázat közreműködő szervezete az Energia Központ Nonprofit Kft. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az eszközök gyártjójának portálján (Sunny Portal) megtekintheti az intézmények energiatermelését:

Martfű, Damjanich János Általános Iskola

Martfű, Kossuth Úti Óvoda

Martfű, Munkácsy Úti Óvoda

Martfű, Polgármesteri Hivatal

Martfű, Művelődési Központ és Könyvtár

 

Televíziós összefoglaló >>>

További képek >>>

 

2011-04-28 16:17