Csak a minőségi szolgáltatás lehet a cél – 20 éves a Lukács Kft.

Munkatársak, volt munkatársak és meghívott vendégek, együtt ünnepelték a Lukács Cipőgyártó Kereskedelmi Kft. fennállásának 20. évfordulóját 2014. augusztus 30-án. A cipőgyártással, ortopéd termék- és cipőkereskedelemmel foglalkozó martfűi családi vállalkozás az elmúlt két évtizedben sok szép sikert ért el. Városunk meghatározó könnyűipari vállalkozása jelenleg 53 főt foglalkoztat, és évi 140-150 ezer pár cipő gyártásával viszi tovább a Tiszás hagyományokat, munkakultúrát.A cégen belül családias a hangulat, a dolgozók jól érzik magukat a munkahelyi közösségben, amit a hasonló rendezvények is erősítenek.

A vállalkozás létrehozásának ötlete 25 éve fogalmazódott meg a Lukács házaspárban, az 1980-as évek második felében zajló társadalmi, gazdasági változások, a magántulajdon előtérbe kerülésének hatására.

Nem volt egyszerű a döntés, hiszen a maguk területén mindketten sikeresek voltak. Éva a cipőipari szakiskolában elismert szakoktatóként, József a Tisza Cipő Rt. Fejlesztési Főosztályának vezetőjeként dolgozott, emellett három kiskorú gyermeket neveltek.

Egy dolgot azonban akkor is tudtak: csak olyan céget szeretnének, amely minőségi termelést és termékeket állít elő, olyan szolgáltatást nyújt vevői részére, amellyel hosszútávon is sikeres lehet.

– Szerettük volna tovább vinni azt a termelési kultúrát, fegyelmet, amit a martfűi cipőgyártásban megtanultunk, felfrissítve egy olyan szemlélettel, ami a piacgazdasághoz szükséges – emlékezett vissza a kezdetekre Lukács József.

A cég a tipikus magyar vállalkozások útját járta, garázsban, barkácsolt és bérelt gépekkel. A vállalkozás a családi háznál lévő műhelyét folyamatosan bővítette, majd a Szolnoki úti bolt és bisztró épület megvásárlását követően, elkezdődött a jelenlegi telephely kialakítása.

A megrendelők köre meghatározó osztrák és német cégekkel (Golden Gate, Rathgeber) bővült, újabb telephely- és létszámbővítési helyzetet teremtve. 1999 januárjában új helyen, új gépeken kezdték el a Rathgeber cég teljes programjának gyártását, a cég alkalmazottainak száma pedig 30 fölé emelkedett.

A mai törzsgárda, illetve a ma már nyugdíjas kollégák jelentős része akkor került a céghez, kiváló csapatot alakítva ki.

A Lukács Kft. fejlesztési döntéseiben mindig szerepet játszott az, hogy a cég ne csak lábbeli gyártással foglalkozzon. Talpbetéteket és ortopédiai termékeket is előállítottak. 2006-ban az ortopéd termékeket gyártó cég kivonult a hazai cipőgyártásból, újabb kihívás elé állítva a cég vezetőit. Biztosítani kellett a további működést és új piacokat kellett szerezni. De, ahogyan Lukács József fogalmazott: Minden változás magában hordozza a siker reményét is. Az a stratégia, miszerint csak a minőségi szolgáltatás lehet a cél, bejött. Újabb német partnerekkel – Schún, Waldlaufer – kerültek kapcsolatba, miközben tevékenységük termékfejlesztéssel és anyagtervezéssel is bővült. A kft. termékkibocsátása pedig egy év alatt több mint duplájára növekedett.

Ahhoz, hogy ezt elérhessék, újabb beruházásokat kellett megvalósítaniuk. 2009-ben raktárt építettek, amit az elmúlt évben aljakörré alakítottak. Beruháztak trafókra, napelemes rendszert építettek ki, számítógép vezérelt szabászgépet szereztek be, és további fejlesztéseket is terveznek.

– Ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, kellett a tulajdonosok állhatatossága, elszántsága, erős jövőképe, de mindennél fontosabb volt a megfelelő, szorgalmas, hűséges kollégák megtalálása. Mindez nem jöhetett volna létre, ha nincsenek elhivatott, szorgalmas, tisztességes kollégák.

Mi mindig úgy tekintettünk erre a cégre, hogy ez nem csak egy vállalkozás, hanem egy közösség, ami csak akkor lehet sikeres, ha a kollégák jól érzik magukat a munkahelyen, biztonságban érzik magukat, és számíthatnak a cégre – zárta cégtörténeti visszaemlékezését Lukács József.

A kft. szabadidős programokkal, bulik, kirándulások, színházlátogatások szervezésével is erősíti a közösséget. A családias hangulatú összejövetelek legszebb pillanatait megörökítő fotók is részei annak a kiállításnak, amely a kft. működésének jelentős állomásait rendszerezi egységbe, Éva gondos figyelmességével emlékeztetve a szép pillanatokra az ott dolgozókat. 

A Lukács Kft. nem csak a szűkebb kollektívájáért érez felelősséget, hanem erejéhez mérten igyekszik Martfű város életébe is bekapcsolódni, rendszeres támogatást nyújtva a helyi civil- és sportközösségek valamint az önkormányzat rendezvényeihez.

A cég az elmúlt években „Az év adózója”, ”Az év adományozója”, és két alkalommal „Az év munkáltatója” önkormányzati elismerő oklevélben részesült. – Ezekre az elismerésekre úgy tekintünk, mint amit a közösség kapott a város közösségétől. Megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk – hangsúlyozta Lukács József.

A Lukács házaspár a cég jövőjét, vezető utánpótlását is felelősen igyekszik előkészíteni, mert azt szeretnék, hogy még legalább újabb húsz évig működjön. Bíznak benne, hogy fiatal kollégáik ugyanolyan elkötelezettek lesznek a céghez, mint a régiek. Ezért is tartották fontosnak, hogy a kft. működésének 20. évfordulóját ilyen formában ünnepeljék meg.  

Munkatársaiknak személyes ajándékokkal és szívből jövő jókívánságokkal köszönték meg az áldozatos, szorgalmas munkát, azt, hogy lehetővé tették, hogy a kezdetekkor megfogalmazott célokat közösen elérhessék, és a Lukács Kft. további szép jövő elé nézhessen.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2014-09-12 15:05