Önkormányzat


„Martfű Város Kultúrájáért” díjat vehetett át Bozorádi János ének-zene pedagógus, karnagy>>>

Bozorádi János több évtizedes kiváló ének-zene pedagógusi munkája során generációk nőttek fel a keze között az együtténeklés örömében, a zene szeretetében.

1973-ban került a martfűi általános iskolába, mint ének-zene tanár és tanító. Létrehozta az iskolai nagykórust és kamarakórust. 1989-től az intézmény igazgatója lett. Martfűre kerülése óta a városi anyakönyvi munka segítőjeként évtizedekig orgonajátékával tette még színvonalasabbá az esküvőket, névadókat. Gyermekkórusok sora szerepelt kiváló országos eredményeket elérve az ő irányításával. Több rádiófelvétel is készült kórusaival.

 1979 óta, 35 éve vezeti a Martfű Városi Nőikart.  Az évek során sok zeneszerető fiatal nevelődött ki „kezei között”, a kórusban sok volt tanítványa is énekel. A kórus Martfű zenei életének meghatározója. Bozorádi János karnagynak köszönhetően a kórus művészeti tevékenysége fejlődött, repertoárja szélesedett. Karnagyi munkája során elérték a KÓTA legnagyobb elismerő minősítését, a „Hangverseny Cum Laude” címet. Vezetése alatt, köszönhetően igényes munkájának, a kórus a megyei zenei életben is kiemelkedő tevékenységet folytatott, több sikeres hangversenyt adott a Szolnoki Szimfonikus zenekarral. A kórus szerepet vállal a megyei zenei életben is, szívesen vesznek részt a megye településein jótékonysági egyházzenei hangversenyeken és jeles ünnepeken. A kórust elismerve, kétévente Martfű város ad otthont a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőtt énekkari találkozónak.  Az elmúlt évek alatt számtalan díj és kitüntetés fémjelezte a kórus eredményes szakmai munkáját, köszönhetően Bozorádi János igényes és művészi karnagyi munkájának.

Néhány szép elismerés ezekből:

1994. Martfű Városért „PRO URBE” DÍJ

1994. és 1996. Olaszország – Riva Del Garda Nemzetközi Kórusverseny (ezüst fokozat)

1995-96. A Magyar Rádió Kóruspódium műsorában több hangfelvétel készült a kórussal

1997. Hangversenykórus minősítés - KÓTA

MSZOSZ Művészeti-kulturális díj

I. Kodály Zoltán Kórushangverseny – Budapest Vigadó (ezüst fokozat)

2000. Hangverseny Cum Laude minősítés - KÓTA

2000-2005. Részvétel külföldi fellépéseken (Szlovákia, Lengyelország, Franciaország)

2004. Az énekkar fennállásának 25. évfordulójára Cd lemezt jelentetett meg

 A kórus életében sok hazai fellépés is emlékezetes volt, mint például a Budapesti Történeti Múzeumban és a Szent István Bazilikában adott hangverseny. A kórusmuzsika népszerűsítésében végzett munkája során a kórus több hazai és külföldi kórussal szervezett közös hangversenyt, többek között a budapesti Erkel Ferenc Vegyes Karral, az Oslói Filharmonikusok Vegyes Karával, Turku város Dóm templomának Nova kórusával.  Megalakulása óta tanár úr, tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusának.

Munkája során, kulturális misszióként, fontosnak érezte a magyar kórusmuzsika népszerűsítését.

Szakmai tevékenységével jelentősen hozzájárult a kórusmuzsika népszerűsítéséhez, a város színvonalas zenei életéhez, a fiatalok körében kifejtett zenepedagógiai munkájával zeneértő és zenekedvelő közönség neveléséhez. Több éve eredményes és megbecsült tanára az Ádám Jenő Művészeti Iskolának is.

Martfű Város kulturális életében végzett kimagasló munkájáért méltán érdemelte ki e jeles díjat.

 

2015-01-27 09:34