Önkormányzat


„Martfű Város Kultúrájáért” díjban részesült Juhászné Hidvégi Edit pedagógus, mézeskalács készítő népművész>>>

Juhászné Hidvégi Edit 1984-ben szerzett tanítói oklevelet. Ebben az évben kezdte meg munkáját a tiszaföldvári Belterületi Általános Iskolában. 1985-től dolgozik városunk általános iskolájában. 30 éve, tanítóként oktatja, neveli az alsó tagozatos gyermekeket az írás, az olvasás, a művészetek egész életre meghatározó tevékenységére. Teszi ezt teljes odaadással, gyermekszeretettel, a szülők, a munkatársak egyöntetű elismerésével, a tanulók örömére, melyet mosolyukkal, ölelésükkel fejeznek ki "Editke néni" iránt.

Nevelő - oktató tevékenységének eredményességét szaktudása, pedagógiai kulturáltsága mellett kedvező pedagógusegyénisége is meghatározza: a magyar nyelv és irodalom, a kézművesség, a néphagyományok tanulási élményeken, gyakorlati problémák megoldásán keresztül történő megszerettetése, a tanár-diák kapcsolatban szeretetet sugárzó viselkedése, hangulatos óravezetése valamennyi tanítványa számára emlékezetes élményt jelent.

Tanítványaival és a szülőkkel való kapcsolata mintaértékű, kollégái körében is elismertséget szerzett mindig igen alapos szakmai tevékenysége és megbízható személye.

2007-ben szerzett népi játszóház foglalkozásvezetői vizsgát, melyet mindennapos munkájában is hasznosít. Olyan mintát továbbít kollégái, a szülők felé, amely a gyermek elsődlegességét és megismételhetetlenségét emeli ki nap, mint nap. Tevékenysége nagyban hozzájárul városunk iskolájának sikeres kulturális, szakköri és pályázati tevékenységéhez.

2008 óta foglalkozik mézeskalács készítéssel. Békéscsabán, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Kézműves Iskolájában tanulta ezt a népi kismesterséget. Munkáira elsősorban a dél-alföldi stílus jellemző. Pedagógusként szívesen tart hagyományőrző játszóházi foglalkozásokat, hon- és népismereti órákat. Szakmai vezetője a 2012-ben átadott Kézműves Háznak, melynek célja, hogy működjön városunkban egy olyan szakmai műhely, amely a néphagyományok továbbadásával foglalkozik. A ház különlegessége, hogy műhely és alkotóház egyben, ezeket a funkcióit egészíti ki a hagyományosan berendezett tiszazugi tisztaszoba, mely bútorok, tárgyak Edit saját gyűjtése és családi hagyatéka. Ezt tárja tiszta szívvel a látogatók elé, mesélve a régmúlt emlékeiről, életmódjáról.Mindez új lehetőséget nyújt a szabadidő hasznos eltöltésére az itt lakók, s a településünkre érkező kirándulók számára is, színesítve a város turisztikai palettáját, népszerűsítve a térség tradícióit. Edit szakmai vezetésével Kézműves Házunk 2014-ben csatlakozott a „Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos  Hétvégéje elnevezésű programhoz, mely nyitott foglalkozásokkal és táncházzal várta az érdeklődőket. A rendezvény nagy sikert aratott és országosan is népszerűsítette városunkat.Edit igényes és szép mézeskalács munkáival már országos és megyei népszerűséget vívott ki, és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként többször vett már részt nagyobb fesztiválon, országos rendezvényen.  Csak néhány ezekből: Gulyásfesztivál – Szolnok 2008.; Mesterségek Napja – Budai Vár, 2010, 2012, 2014.; Heineken Családi napok 2010.; Körösvölgyi Sokadalom 2011.; Húsvéti vásár és kiállítás – Gyula 2010., 2011.; Néprajzi Múzeum - Budapest 2011.;  Tojáscsoda - Mézvarázs című kiállítás - Magyar Nemzeti Galéria 2011.; Nemzetközi Néptánc Találkozó – Szolnok 2011.; Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület Jubileumi Kiállítása 2014.

Számos városi ünnepen és rendezvényen vett részt színvonalas munkáival, fogadta városunk vendégeit, testvérvárosaink delegációját és legutóbb nagy lelkesedéssel szervezte a népművészeti alkotók karácsonyi vásárát, mely nagy sikert aratott a látogatók körében.

  Juhászné Hidvégi Edit színvonalas kulturális munkáját a kultúra iránti elhivatottság jellemzi, mellyel példát mutat városunk lakóinak és a felnövekvő generációnak.

Martfű Város kulturális életében végzett kimagasló munkájáért méltán érdemelte ki e jeles díjat.

2015-01-27 09:35