Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A hurka is versenyzett az idei Martfűi Kolbásztöltő Fesztiválon

A tavasz érkezését Martfűn már ötödik esztendeje köszönti a város népszerű gasztronómiai rendezvénye, a Martfűi Kolbásztöltő Fesztivál, mely az idén újdonságként, a hurkakészítés tudományában is versenyre hívta a résztvevő csapatokat. A hagyományos népi ízeivel, közösségkovácsoló erejével és fesztivál programjaival csalogató rendezvény március 7-én, a Városi Sportcsarnokban, a Pásztor Tüzép és Martfű Önkormányzatának összefogásában valósult meg számos segítő civilszervezet, vállalkozás és a Művelődési Központ közreműködésével.

Nem kevesebb, mint 32 csapat adta le nevezését a verseny reggelén, köztük 6 martfűi, 16 környékbeli, kecskeméti, budapesti, és baráti szándékukat erősítve, 10 határon túli, vajdasági (Váncsod, Martonos, Nagybecskerek, Zenta) vendégcsapat is részt vett a megmérettetésen. Ebben az évben is vendégül láthattuk vajdasági testvértelepülésünk, Martonos Polgármesteri Hivatalának csapatát.

– Az asztalok terítése, a hagyományőrző megjelenés és öltözet legalább olyan fontos, mint az ízek harmóniája – hangsúlyozták a zsűri tagok, akik a helyezések kiosztásánál ezt komoly szempontként figyelembe is vették.

– A tökéletes hurka elkészítését több csapat is nagyobb kihívásként emlegette, mint a fűszeres, magyaros kolbászt, de éppen ettől lett izgalmasabb is idei versenyünk – mondta el Pásztor Lajos. – Nagy öröm számunkra, hogy sokan látogatják gasztronómiai rendezvényünket, mellyel nem csak hagyományt sikerült teremteni az eltelt évek alatt a városban, hanem egy közösség összetartó, kellemes, szórakoztató napot a csapatok és az idelátogató közönség számára – emelte ki a szervező, hozzátéve, hogy az önkormányzat maximális segítsége is nagyban hozzájárul a sikerhez, melyért köszönettel tartoznak.  

Martfű polgármestere szerint látogatottsága és jó hangulata miatt több évre is előremutató ez a fesztivál, mely városunk jó hírét ötödik esztendeje viszi tovább országszerte. – Számunkra egyaránt fontos, hogy városunk és a környező települések lakói is szívesen jöjjenek, sőt, büszkén mondhatom el, hogy a testvérvárosi kapcsolatok eredményeként, sokan utaztak ide a Vajdaságból is – hangsúlyozta dr. Papp Antal.

A népi étkek mellett kézműves kirakodóvásár, fesztivál programok, zenés, táncos fellépések és sportbemutatók is színesítették a rendezvényt. A nap sztárvendégeként a fesztiválok, falunapok közismert mulatós kedvence, Csocsesz szórakoztatta a közönséget, miközben a neves szakmai zsűri a hurka-, kolbász-, fogópálinka- és sütemény kategóriák házi receptekkel készült ízeit értékelte.

A zsűri elnöke Mészáros István mesterszakács volt. A zsűri tagjai: Kolbász és hurka kategóriában: dr. Simon Tamás dandártábornok, a szabadtűzi lovagrend elnöke, Opóczki István Venez-díjas mesterszakács, Klotz Géza, az Esterházy-kastély rendezvény főszervezője, Bihacsi László, a szabadtűzi lovagrend tagja és Fodor István mesterszakács. Sütemény kategóriában: Erdős Hanna mestercukrász, olimpiai bajnok, Csányi Sándor gulyáskirály, Ősz Szabó Imre, az I. Fehérasztal rend lovagja. Pálinka kategóriában: Szalai Csaba, Váncsod Polgármestere, dr. Pataki Mihály címzetes igazgató, Somos Árpád pálinkamester.  

Fogópálinka kategóriában 1. helyezést ért Árok József birspálinkája, városunk nevét öregbítve 2. lett Szilágyi Imre – Lövészklub, Irsai Olivér szőlőpálinkájával, a harmadik helyen pedig a Kengyeli Kígyóbűvölők Egyesület őszibarack párlata végzett.

A sós sütemények között Kókainé Hajmann Ildikó pogácsája bizonyult a legjobbnak, a 2. helyet a martfűi Hegedűs Sándorné szerezte meg, a 3. helyezésért járó serleget a vajdasági Zöldszállás csapata vehette át.

Az édes sütemények között Svégerné Ibolya süteménye vívta ki a legnagyobb elismerést, a 2. helyet ebben a kategóriában is Hegedűs Sándorné érdemelte ki, a 3. pedig a sós csemegék kategóriában is a vajdasági Zöldszállás lett.

A közel harmincféle hurka közül a legjobbnak járó díjat a Rákóczi Lovasai csapat érdemelte ki, 2. helyezést ért el Adamik Lajos, a Martfűi Gasztronómiai Egyesület tagja, a 3. helyezést a Gyuláról érkezett Viharsarki Betyárok vihették haza.

A neves szakmai zsűri a sok-sok, különféle ízvilágú kolbász közül a Kecskeméti Lovasbetyárokét ítélte a legjobbnak, a 2. helyen az Amatőr Királyi Szakácsklub végzett, a 3. helyezéssel járó elismerés Adamik Lajos a martfűiek előtt jól ismert kolbászkészítő tudását dicséri.

Különleges kolbászáért különdíjat vehetett át a martfűi „Minyerünk” és a Túrkevei Hagyományőrzők csapat, sütemény kategóriában az Elkolbászolók, és kiváló pálinkájuk Váncsod számára is különdíjat jelentett.

Összetett teljesítménye alapján, hasonlóan az előző évi eredményhez, 2015-ben is az IPA Magyar Szekció Kecskeméti Szervezetének Lovasbetyárok csapata nyerte és vihette haza egy újabb évre az V. Martfűi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál vándorserlegét.

Jövőre folytatás, ígérik a szervezők, köszönetet mondva minden versenyzőnek, valamennyi segítő támogató szervezetnek, intézménynek, vállalkozásnak és mindenekelőtt a kolbászfesztivál látogatóinak.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város