Martfű 181 millió forintot használhat fel fejlesztéseire

A belügyminiszter 2015. október 12-i döntése alapján, 180.998.825 forint összegű fejlesztést valósíthat meg Martfű a következő négy évben az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatásaként. A megpályázott beruházások között szerepelt útburkolat-szélesítés és -felújítás, belterületi kerékpárút és járda felújítás valamint napelem- és klímatelepítés is.Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására kiírt 2015-ös pályázat beadásáról a 2015. augusztus 27-i, rendkívüli ülésén döntött a képviselő-testület. Tartozása nem lévén, Martfű Város Önkormányzatának nem volt a központi költségvetés által átvállalható adóssága, így pályázhatott az erre a célra előirányzott, vissza nem térítendő keretre.

Martfű önkormányzata esetében a lakosságszám alapján ez volt a pályázóként igényelhető maximális támogatási összeg. A pályázati támogatás mértéke 100%-os.

A hivatalos tájékoztatás szerint a pénz kiutalása a pályázó önkormányzatoknak már a jövő héten elkezdődik. A fejlesztési keretet négy év alatt, részletekben használhatják fel az érintett települések.

A Martfű Város Önkormányzata által benyújtott pályázat elemei részletesen a következők:

  • Martfű belterületén járda és kerékpárút felújítása térkő burkolattal – a Kérész út és a Május 1. út közötti 1200 méter hosszú szakasz, kettő plusz egy méter szélességben. Járda felújítása a Szolnoki út mellett – az Ifjúság út és a Május 1. úti közötti szakasz, 320 méter hosszúságban 2,7 méter szélességben.

    Járda és kerékpárút felújítása a Mandula út és a Móra Ferenc út közötti szakaszon, 150 méter hosszúságban 3 méter szélességben, 770 méter hosszúságban pedig 2 méter szélességben.

    A tervezett járda- és kerékpárút felújítás 25,5 millió forint értékű.

  • A Május 1. út és a Mandula út burkolat felújítása és szélesítése valamint a Kérész utca burkolat felújítása. A Május 1. út burkolatépítése 28,5 millió, a Kérész utca 34,5 millió, a Mandula út pedig 30 millió forintba kerülne a tervek szerint.

  • A Polgármesteri Hivatalnál napcella telepítése (19,89 kWp teljesítménnyel), 19 millió forint értékben.

  • A Munkácsy úti Óvodára és a Május 1. úti Óvodára napcella felhelyezése (11,2 illetve 5,1 kWp), összesen 6 millió forint értékben.

  • A Városi Művelődési Központnál napelem telepítése az épület lapos tetejére (24,23 kWp) két, 12 egész névleges teljesítményű inverterrel, hővisszanyerős szellőzővel, négy külön klíma inverteres klímával, 37,5 millió forint összegben.

A kormány 2011-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról, és 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam.

2014-ben 50 milliárd forintos fejlesztési keretet hoztak létre azoknak az önkormányzatoknak, amelyek főleg azért nem részesültek adósságkonszolidációban, mert nem volt tartozásuk.

Az elmúlt évben 12 milliárd forinthoz jutottak hozzá elsősorban a kétezer lakos alatti lélekszámú települések. A 2015 évi, 9,5 milliárd forintot keretet pedig elsősorban a kétezer lakosnál népesebb települések önkormányzatai vehetik igénybe.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2015. október 13-án jelentette be dr. Pintér Sándor belügyminiszter döntését, miszerint azok a települések, amelyek nem részesültek adósságkonszolidációban, köztük Martfű is, 2015-ben 9,5 milliárd forintot használhatnak fel fejlesztésekre.

A támogatásban részesült települések listáján négy J-N-Szolnok megyei önkormányzat szerepel: Jászjákóhalma, Martfű, Tiszabura és Zagyvarékas.

Az önkormányzatok többek között utak, hidak és járdák karbantartására, építésére, a vízrendezési és csapadékvíz-elvezetési rendszerek megépítésére, felújítására, a településrendezési tervek módosítására, energetikai korszerűsítésre, valamint az intézményhálózat bővítésére és korszerűsítésére pályázhattak.

Herbály Jánosné

2015-10-15 17:42