Cider gyártás helyett a sörgyártás is megszűnik Martfűn

Az idei évben kifuttatják, a jövő év januárjától pedig teljesen megszüntetik a sörgyártást a Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárában. A városunkat és az önkormányzatot is jelentősen érintő döntésről José Matthijsse, a társaság vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot 2017. július 6-án délután, miután a sörgyártás ez évi kifuttatását és jövő évi megszüntetését a martfűi gyár dolgozóinak is bejelentették.– Másfél-két évvel ezelőtt még azzal kereste meg önkormányzatunkat a Heineken, hogy fejleszteni szeretné a martfűi gyár kapacitását, új gyártósor beállításával cider gyártást hoznának ide – idézte fel az előzményeket dr. Papp Antal, Martfű polgármestere. – A sörgyár ilyen irányú törekvéseinek támogatásáról kormányhatározat is született az elmúlt évben. Az almabor alapú cider gyártás jövedéki adója rendkívül magas, közel 100 százalékos, ezért a gyárvezetés azt kérte, hogy az önkormányzat is járjon közben a kormánynál a jövedéki adó csökkentése érdekében. Az idei évben július 1-től változott a jövedéki adó törvény, amely azonban nem hozott kedvezményeket a cégnek.

Szeptemberig még nem lesz változás a martfűi sörgyár működésében, a sörgyártást ezt követően, az év végéig futtatják ki, és januártól szüntetik meg véglegesen. A cég martfűi telephelyén a továbbiakban logisztikai és disztribúciós központ lesz, kb. húsz munkatárssal.

José Matthijsse arról is beszélt, hogy a sörgyártásban dolgozók elhelyezkedését más munkalehetőséggel, átképzéssel igyekeznek segíteni. A sörgyár átszervezéséről folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatot.

A Heineken Hungária Zrt. igazgatója 2016 áprilisában, a kinevezését követő személyes bemutatkozása alkalmából még a cég hazai fejlesztési elképzeléseiről szólt, amelyekért azonban, ahogyan fogalmazott, erős a küzdelem a Kelet-Európai régióban, és amelyekre jelentős hatással lehet a hazai fogyasztás alakulása. José Matthijsse akkor megerősítette, hogy a martfűi sörgyár jól működik, az itt dolgozók elkötelezettek és motiváltak, és minderre építhetnek a jövőben is.

A fejlesztési célokkal azonosulva, Martfű Város Önkormányzata mindent megtett a sörgyár működéséért, a cég fejlesztési elképzeléseinek megvalósításáért, lehetőséget biztosítva a település új rendezési tervében a gyár területének bővítésére.

A mostani döntés alapján azonban 2018 januárjától Martfűn fokozatosan megszűnik a sörgyártás, és csak remélhetjük, hogy nem véglegesen. 

Herbály Jánosné

 

2017-07-07 10:48