A következő három évre is megvannak a város felújítási tervei

A Martfűn folyó önkormányzati beruházások – a gyakran akadályozó, lassító nehézségek, a város születésekor használt korabeli tervrajzok, dokumentációk hiánya miatt – a kivitelező szakemberek szerint szinte egy régészeti feltáráshoz hasonlíthatóak. Hihetetlen ez, mondja a polgármester, hiszen nem is olyan régi ez a város, és ehhez képest mégis szembe kellett nézniük ezekkel a hiányosságokkal. A közel féléve zajló nagyberuházások azonban, a váratlan akadályok ellenére és az itt élők nagy örömére, óriási minőségi és esztétikai változást hoznak Martfűre, olyanokat, amelyekre dr. Papp Antal szerint az elmúlt húsz évben nem volt példa városunkban. A beruházások eddig elkészült és most aktuális folyamatairól valamint az előttünk álló további fejlesztési tervekről, sikeres pályázatokról Martfű polgármesterét kérdeztük.

– Sok beruházásunk van és lesz is még. Úgy néz ki, hogy 2020-ig folyamatosan vannak munkáink. Kezdve a Gesztenye sorral, ami az egyik legnagyobb volumenű útberuházás, hisz itt egy teljes utcát, jó kilométer hosszan kell megújítani. Térkővel kirakva a város régi hangulatát idézi majd. Itt nagyon sok csatornázási problémával találkoztunk, számos helyen megállt a víz, ami jelentősen hátráltatta a munkánkat. Arra törekszünk, hogy ezt a lassan nyolcvanéves csatornarendszert újra elindítsuk, hogy rendesen működjön. Az Egészségház környékén mindig állt a víz, most itt is kitakarítottuk a csatornákat.  A csatornarendszert néhol teljesen fel kellett tárnunk, kiderült ugyanis, hogy voltak olyan helyek, ahol a cső egy méterre volt csak betéve az út alatt, tehát nem vezetett át a csatornarendszerbe. Ezt újra ki kellett bontanunk, újraépíteni, újrabetonozni, ezután mehet rá a térkő. Remélem, hogy ezen a részen már nem fog megállni a belvíz, nem lesz több probléma, de sajnos akárhol hozzányúltunk eddig, mindig találtunk olyan vezetéket, ami nem volt feltüntetve a térképeken, vagy olyan csatornahálózatot, amelynek az idősebb szakemberek sem tudták megítélni a funkcióját. Több ilyen található még Martfű területén, ezeket mind rendbe kell tenni.

A Gesztenye soron kívül más utcákban is folyik a munka. A Rákóczi úti járda- és kerékpárút szakasznak a napokban történik a műszaki átadása. Ott a kivitelező nagyrészt levonult, még kisebb, apróbb javítások vannak hátra. A körforgalomnál elkészültek, most már a vasúti átjáró is kész van, elég jól néz ki, és biztonságos is lesz itt a közlekedés. Úgy gondolom, hogy a martfűiek örömmel fogják birtokba venni és használni.

A Szolnoki úton most indultak el a járda- és kerékpárút felújítási munkálatok a Mártírok úttól a Május 1 útig, mely szakaszon a tervek szerint a hónap végére készülnek el.  Körülbelül három-négy szakaszban dolgoznak az emeletes házak előtt. A felújítás nagy problémát fog jelenteni az ott lakóknak, de remélem, hogy megéri, és mindenki örömmel fogadja majd a végén. 

Ezek az alap munkálatok, amelyeket az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatásából végzünk. Tudni kell azonban, hogy ez a pénz messze nem elegendő, így az önkormányzat jelentős mértékben hozzájárul a költségekhez. Van, ahol több mint a felét adja hozzá, van ahol kevesebbet, jellemzően nagyon sok pénzt.

Más pályázatokból is valósulnak meg beruházásaink. Az önkormányzat TOP-os pályázataiból (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) eddig hármat nyertünk meg. Az óvoda felújítás az egyik; a Május 1 úti óvodából bölcsődét szeretnénk, illetve a Munkácsy úti óvodát fogjuk kibővíteni egy emelet ráhúzással. Az emeleten zöld tető is készül majd, nagyon szép kinézete lesz. Gyerekjátékokkal is bővülni fog ez az óvoda. A tervezési folyamat most zajlik, január környékén teljes engedélyes terveink lesznek, amelyek alapján tavasszal elkezdődnek a munkálatok. Először a Munkácsy úti óvoda bővítése, majd, ha a következő évben nem is, de az utána való évben, a bölcsőde bővítés kezdődik.

Jelenleg is fut több pályázatunk. Ilyen a Foglalkoztatási Paktum Martfű gesztorságával, mely 2020-ig tart. Önkormányzatunk már minden rávonatkozó feladatot elvégzett, jelen szakaszban a kormányhivatalé a munka, mely elsősorban a közvetítésekről, képzésekről szól.  

A napokban nyertünk meg egy EFOP-os pályázatot (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) 244 milliós értékben, öt településre vonatkozóan. A Martfű gesztorságával megvalósuló program főleg a művelődési központnak jelent előnyt, mert beruházást is tartalmaz, illetve anyagi hozzájárulást a város fesztiváljainak megvalósításához.

TOP-os pályázatból zajlik továbbá az AC raktár felújítása, melyre 50 millió forintot nyertünk. Ennek a közbeszerzési kiírása most fejeződött be a napokban, ami sajnos nem volt sikeres, mert egyetlen vállalkozó adott be csak árajánlatot, ami a legújabb jogszabályok szerint nem elégséges. A közbeszerzési eljárást meg kell ismételnünk.   

Fontos TOP-os beruházás, a Művelődési Központ felújítása, ami folyamatosan zajlik.  Szinte az egész épület megújul.  A ház egyik szárnya már teljesen le van hőszigetelve, az összes helyiségben kicserélték az ajtókat, ablakokat, nagyon komoly mennyiséget, 146 ablakot cseréltek ki. Az ajtókat, vészkijárati ajtókat is lecserélték.

Itt is sok probléma merült fel menetközben. Magasabbak lettek az árajánlatok is, amik érkeztek, mint az eredetileg betervezett költség, legalább is, amit beadtunk pályázatra. Ez azért probléma, mert az önkormányzatnak elég komoly összeget kell hozzátenni. Ez a pályázat már több mint két éve volt beadva, és két év után nyertük meg, az árak pedig időközben jelentősen változtak.

Ahogy megbontottuk az épületet szerintem mindenki csodálkozott, akik ott dolgoznak is, hogy milyen a belső szerkezete. A födém téglatálcás megoldással készült, közte fél méter vastag kohósalakkal. A gerendák sem a várt módon helyezkednek el. Az épület tervei már nincsenek meg. A villámelhárítás sem volt megfelelő, úgyhogy új villámhárító rendszert is ki kellett építeni. A táncteremben leszerelték a világítást, megtörtént a szellőzőrendszer kiépítése, a régi szellőzőrendszert elfalazták, újakat nyitottak, amelyek már korszerű fémlemezből készültek. A leszereléskor láttuk, hogy a villamoshálózatban komoly problémák vannak. A szétégett trafók, szétolvadt világítótestek helyére most új, ledes világítást fogunk felszerelni.

Ezek a nem tervezett munkák mind-mind növelik a költségeket, de most, egyszerre kell megcsinálni, mert ha később végezzük el, akkor biztos, hogy még többe kerül.

Fontos a biztonság. Ezt hangsúlyoztam a kerékpárútnál is, ahol sok autós kifogásolja, hogy egy kis emelkedő van a kerékpárút útáthajtásainál. A kerékpározók védelmében, a balesetek elkerülése érdekében úgy gondolom, hogy ezek méltányolhatóak a lakosság részéről.

Volt, ahol többször át kellett építtetni egy-egy szakaszt, ami időbe telik. Például a Gesztenye soron is van még mit csinálni, ami nem rajtunk, hanem a kivitelezőn múlik. Nyáron elég sok időt „pihent” a kivitelező cég, amiről úgy vélem, akkor is szükséges lett volna haladni.  

A pályázatos munkákon kívül rengeteg olyan munkát végeztünk el, ami saját, önkormányzati kivitelezésben történt. Gondolok itt a Zsófia halomra, ahol ledes közvilágítást raktunk fel. Most már működik, lehet használni. A Mandula úti járdafelújítás is megtörtént, kiszélesítettük a járdát, közel két méter szélesre, hogy kényelmesen lehessen sétálni rajta. Erre azért volt szükség, mert nagyon megnőtt a gépkocsi forgalom, ami veszélyes a gyalogosokra.  Kérnék mindenkit, hogy ne az úton gyalogoljon, mert balesetveszélyes, főleg éjszaka, sötétben, amikor kevésbé jók a látási viszonyok.

További felújításként a kis Szolnoki úton illetve a Mandula úton a csatorna átvezetést is megoldottuk. A Szolnok - Martfű közötti kerékpárút is fel lett újítva. Itt az idén közel háromszáz fát fogunk elültetni, elsősorban a kerékpárút védelmében.

Nagyon sok beruházásunk van, és lesz is még. Úgy néz ki, hogy 2020-ig folyamatosan vannak munkáink. Örömmel végezzük, és pénzügyileg is bírjuk még jelenleg. A gazdasági környezet változásaihoz alkalmazkodva próbáljuk az önkormányzat gazdálkodását folyamatosan megerősíteni, évekre előre tervezni, a további fejlődéshez szükséges kondíciókat megtartva – hangsúlyozta dr. Papp Antal, hozzátéve, hogy előreláthatólag sok fejlesztésnek örülhetünk még Martfűn a következő években is.

Magyar Mária

2017-11-09 15:03