A vasúti sínek mellett csak a MÁV kátyúzhat

Hatalmas kátyúk nehezítik a közlekedést a 442-es főközlekedési út martfűi bevezető szakaszánál, ahol egy vasúti sínpár vezet át az úton, a Tisza Ipartelepre. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért az önkormányzat ismét kezdeményezte a közvetlen balesetveszély elhárítását.A 442-es út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében áll, a sínpár melletti 8-8 méteres útszakasz karbantartása azonban a Magyar Államvasutak Zrt.-hez tartozik. Az önkormányzat, azon túl, hogy folyamatosan jelzi a problémát, tehetetlen, a balesetveszély pedig egyre nagyobb.

A forgalom itt nem a harmincas tábla miatt lassú, akik már jártak erre, nem véletlenül araszolnak lépésben autóikkal. Van, aki az út szélén vagy a másik sávban haladva igyekszik kikerülni a tengelytörő gödröket. 

Dr. Papp Antal polgármester havonta küld levelet, legutóbb március elején fordult újabb levéllel a vasúttársasághoz, kérve az érintett útszakasz gyors ideiglenes kátyúzását és végleges, hosszú távú rendbetételét.

A problémát jelezte a közútkezelő igazgatójának is, aki elmondta, hogy ők is többször figyelemfelhívással éltek a MÁV felé az út állapotával kapcsolatban, és az újabb jelzés továbbításához is segítséget ígért.

Az elmúlt héten Boldog István országgyűlési képviselő úr többször járt Martfűn különböző rendezvényeken, ahol dr. Papp Antal kérte a segítségét az út állapotának javításához. Lakossági kéréseknek is eleget téve a képviselő úr jelezte, hogy ő is az út kátyúzására kérte a Magyar Közút Zrt.-t.

A javításra március 6.-án, a délelőtti órákban sor is került, de már másnap szinte ugyanolyan járhatatlan volt ez az útszakasz.

A sínpár felszedetésére is többször javaslatot tett az önkormányzat, amit néhány évvel ezelőtt el is kezdet a MÁV. A közútkezelőnél bejelentett engedélykérés hiánypótlását azonban már nem teljesítették, így azt elutasították. Azóta a vasúttársaság nem kezdeményezett ilyen eljárást, pedig az önkormányzat a segítségét is felajánlotta a sínpár eltávolításához.

A probléma megoldása valószínűleg a nyári időszakig is elhúzódhat, mert a MÁV a teljes körű javításokat csak akkora ígéri – tájékoztatott dr. Papp Antal.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-03-07 17:10