Iglódi Gergő: „A karatétól fegyelmet és higgadtságot is tanulok, amire a mindennapokban is szükség van”

Az elmúlt év decemberében, hazai és nemzetközi karatés sikereit elismerve, Martfű legmagasabb rangú sportdíját Iglódi Gergő a Victory Martfűi Kyokushin Karate Klub karatékája vehette át a település hagyományos sportünnepén. A 18 esztendős fiatal eredményeire a nagy múltú, sikeres karate klub mesterei is büszkék, mint ahogyan ő is, ám vele készített interjúnkban többször kihangsúlyozta, a sikereket tudni kell a helyükön kezelni. Hogy ezt mennyire így is teszi, arról meggyőződhettünk, amikor kameránkkal elkísértük egy edzésére a martfűi „dozsóba”, ahol közelebbről is megismerhettük. Gergő tizenegy éve kezdett el ismerkedni a kyokushin karatéval. 2007-es első övvizsgáját követte a többi, a kék, a citromsárga, a zöld, majd 2016-ban a vágyott fekete öv kapuját jelentő barna övre is levizsgázott.

A kezdetekre emlékezve Gergő őszintén mesélt ma már sikeres pályafutása első kudarcairól is. „Kétszer futottam neki, mert annyiszor fejbe rúgtak és úgy megijedtem, hogy két hét próbálkozás után abbahagytam az egészet. Kis pihenő után, szüleim biztatására újra nekifutottam, és onnantól már nem tudtam abbahagyni.”

Versenyzői pályafutása során a gyerek korcsoporttól kezdve folyamatosan versenyzett serdülő, ifi és junior korosztályban. Napjainkban már felnőtt versenyeken is indul. Az utánpótlás korosztály országosan elismert versenyzője, többször szerepelt az országos ranglista 1. helyén. 2015-ben a magyar kyokushin karate válogatott tagjaként Lengyelországban az U 16-os Európa-bajnokságon 3. helyezést ért el, 2016-ban Grúziában, 2017-ben pedig Dániában a Junior Európa-bajnokságon az 5. helyen végzett.  Összesen több mint harminc versenyen indult itthon és külföldön, ebből huszonkilenc alkalommal dobogós helyet szerzett, nyolc alkalommal pedig aranyérmes lett.

Gergő az iskolában, a Varga Katalin Gimnázium végzős évfolyamán is jól teljesít, és már edzőként is próbálgatja szárnyait. Kiváló sporteredményei és példamutató személyisége követendő az utána jövő generációk számára – hangzott el a városi ünnepségen 2017 decemberében, közel hatvan díjazott martfűi sportoló közül kiérdemelve „Martfű város sport díját”.

„Nem tudtam előre, így nagyon meglepődtem, mikor ezt a megtisztelő elismerést is átvehettem Martfű polgármesterétől. Amikor kinn álltam a színpadon díjjal a kezemben és ránéztem a szüleimre, akik majdnem elsírták magukat, én is meghatódtam, és büszkeséget éreztem” – emlékezett vissza Gergő a díjátadás pillanataira.

Az edzést szüneteltetve pihenésképpen szívesen mesélt a karate általa is megtapasztalt személyiségfejlesztő erejéről, a nehézségekről, a győzelmek örömeiről valamint szülei nélkülözhetetlen szerepéről is. „A legtöbb, amit a küzdősporttól tanultam, az a fegyelem és a higgadtság, melyekre a mindennapokban sokszor szükség van. A versenyek izgalmakkal is járnak. Rám jellemző, hogy nagy bennem a stressz a versenyek előtt, gyakorlatilag félek is. Ez azonban egy küzdősport, mindenki fél a fájdalomtól és az ellenféltől is, de abban a pillanatban, amikor rálépek a tatamira, ezek a rossz érzések azonnal feloldódnak, és nyugodtan tudom kezelni az ellenféllel való küzdelmet.”

Érdemeit kiemelve Gergőt a karate klub egyik példamutató tanítványának tartja Shihan Stefanovics József 5. danos mester is. „Számunkra a Victory klubban nagyon fontos, hogy a nálunk életpályát befutó fiatalok különleges teljesítményt nyújtanak, így Gergő is, aki sok helyre elvitte a város hírnevét. Tizennyolc éves korára beutazta Európát, lehet, hogy hamarosan Japánba is kijut, így nagy értéknek tartom, hogy Martfű városvezetése elismeri ezt a munkát” – fogalmazott a martfűi karate klub vezetője.

A jövőjéről, terveiről kérdezve Gergőt, elsőként a pár hónap múlva kezdődő érettségit hangsúlyozta a legfontosabb célként, majd egy budapesti egyetemet, ahol szeretne továbbtanulni. Az nem kérdés számára, hogy tanulmányai mellett a karatét, a versenyzést továbbra is folytatni akarja, és a fekete öv megszerzését is fontos céljai közé sorolta.  

A nemzetközi hírű martfűi karatékák a Művelődési Központ alagsorában működő, több mint harmincéves edzőterméről, mint az emlékek, relikviák őrzőjéről is szó esett. Gergő büszkén mutatta a példaképeket ábrázoló fekete öves mesterek fotóit, Balogh Zsolt, Pethő Krisztián, Körmöndi Lídia és Búzás Gábor személyében, akiktől nagyon sokat tanult az elmúlt 10 évben.

A karatés érmeket, díjakat halmozó martfűi karatékától beszélgetésünk végén azt is megkérdeztem, az edzések, versenyek sok-sok erőt, kitartást igénylő sorában van-e mégis olyan pillanat, amikor úgy érzi, elege van. „Hogyne lenne” – felelt erre is kedves őszinteséggel, rögtön meg is magyarázva, hogyan múlik el minden rossz és hogyan kap motivációt újra és újra, ha rálép a tatamira.

A Martfűi Kyokushin Karate Klub méltó tanítványaként Iglódi Gergő azt is megfogalmazta, az, hogy ez a klub ebből a kisvárosból indulva vált nemcsak országszerte, de nemzetközileg ismert, számára azt jelenti, mennyi minden lehet még előtte és társai előtt, akik ehhez a kivételes közösséghez tartoznak. Mint mondta, ez talán a legerősebb motiváció számára, ami a sportban és a magánéletében is előreviszi.  

Magyar Mária

2018-03-09 10:07