Damis sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 11. alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 43 szakmában közel 300 tanuló versengett 2018. április 23. és 25. között. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az V. SkillsHungary Nemzeti döntőjének a színhelye volt.A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén. A verseny és a fesztivál jelmondata: „a jó szakma felér egy diplomával!”. 

2018-ban az elődöntőben minden eddiginél több, országosan 7032 diák vett részt, amelyeket a területi kamarák bonyolítottak le. Ezt követték a válogatóversenyek, melyen 474 fiatal versengett a döntőbe jutásért. Végül a szakmai versenyek országos döntőjébe 236-an kerültek be. A háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt.

Dürgő Anna bőrdíszműves tanulónknak két gyakorlati feladatot kellett elkészítenie. Az első versenynapon egy modern női táskát kellett kiszabni, és elkészíteni adott idő alatt. Kedden egész napos komplex feladat volt egy bőrtáska tervezése, mintázása majd összeállítása. Nehezítette a feladatot, hogy textillel kellett kombinálni-díszíteni a modellt.

A verseny jó hangulatban, a középdöntőből ismerős és egymást sportszerűen támogató versenytársak között zajlott. A szervezők és a versenyt felügyelő tagok mindvégig a tanulók nyugodt körülményeinek biztosításán fáradoztak. Felkészítő tanára: Lászlóné Fodor Csilla.

Csuri Viktória eladó tanulónak az első napon gyakorlati tevékenység során kellett számot adni tudásáról: áruforgalommal kapcsolatos feladatokról (A rész élelmiszerek - teák, vegyi áruk - testápolók és gyógynövények - bors bemutatása; B rész A műszaki cikkek bemutatása, ajánlása magyar és német nyelven, téma a mobiltelefon volt).

A második napon bizonylatkitöltéssel folytatódott a verseny, majd az árukihelyezéssel kapcsolatos önálló gyakorlati feladat következett, amelyet az ősz téma köré kellett elkészíteni, felhasználva a kapott árukészletet. A feladatnak kötelező eleme volt a bor csomagolása illetve egy SPAR-termék kihelyezése. Viki nagyon ügyesen és színvonalasan készítette el a standját, a zsűri sokáig csodálta alkotását. Felkészítő tanára: Széll Anikó.

A verseny új lehetőségeket nyitott Viki előtt, barátságok alakultak, és szakmai ajánlatokat is kapott a szponzor cégektől.

A záróünnepség keretében 43 szakmában hirdették ki az első három helyezettet.
Csuri Viktória Valéria a második helyen végzett 435 ponttal, így mentesül a szakmai záróvizsga letétele alól. Nagyon büszkék vagyunk teljesítményére.

Dürgő Anna Veronika a harmadik helyen végzett bőrdíszműves szakmában. Nagy öröm volt Annának a bronzérem mellett, hogy teljesítményei alapján mentesül a szakmai záróvizsga letétele alól. A díjjal járó szép és értékes ajándékok mellett életre szóló élményekkel, új barátságokkal és szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak a tanulók.

Büszkék vagyunk tanulóinkra, méltón képviselték a „Damit”, és az iskolánkban tanulható szakmákat.

2018-05-11 13:02