Országos „Mézeshét” a Martfűi Kézműves Házban

2011-ben alakult meg a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, mely törvényi hátteret biztosítva, pályázati lehetőségekkel is segíti a kisebb kézműves házak működését. Ennek köszönhetően csatlakozott az országos hálózathoz a 2013-ban megnyílt Martfűi Kézműves Ház is, mely regisztrált alkotóházként, Juhászné Hidvégi Editmézeskalács készítő vezetésével rendszeresen várja a látogatókat hagyományőrző kézműves foglalkozásaira.  Legutóbb 2018. július 2-től négynapos országos továbbképzésnek adott otthont, melyen az országos egyesület szervezésében, hazai mézeskalács készítéssel foglalkozó alkotók vettek részt.– Nívós szakmai csoport érkezett hozzánk, vezetőjük mézeskalács készítő népi iparművész, Dávidné Szmelo Judit, aki a Népművészeti Szövetségen belül a Hagyományok Házában, a Mézeskalácsosok Szakmai Bizottságának elnöke – emelte ki a továbbképző szakmai tábor háziasszonya, a mézeskalács készítés martfűi mestere.

Dávidné Szmelo Juditörömmel szervezte a tábort a Martfűi Kézműves Házba, melyről elismerően szólt, nem csak a szívélyes fogadtatást és a tanfolyamhoz ideális helyszínt, de a ház hangulatát, népi jellegét és tisztaszobáját is dicsérve. – „Táborunk továbbképzés és egymástól való tanulás is. Tapasztalt mézeskalácsosok vagyunk mindannyian, ezért ebben a pár napban igyekeztem a mézeskalács témát tágabban értelmezve, a népművészet és a díszítőművészet témakörökre is kitérni. Célom az, hogy a mézeskalácsosok a tiszta forrásból való táplálkozást kövessék, csak azokat a mintákat, azt a formavilágot jelenítsék meg, ami a gyökerünk a népművészetben is” – fogalmazott a tanfolyam vezetője.

Juhászné Hidvégi Edit szerint a Kézműves Ház életében jelentős állomás, hogy regisztrált alkotóházként tartják számon, ezzel egyre nagyobb teret adva a hagyományok ápolásának, az ehhez kötődő programoknak. Mint mondta, több szempontból is különleges az épület, hiszen kevés olyan kézműves alkotóház van az országban, ami három funkcióval is rendelkezik: kiállító résszel, ahol tárlatvezetést, rendezvényeket lehet tartani, alkotóteremmel, ahol foglalkozásokat lehet tartani, és ami a különlegessége, az a nyitott műhely, ahová a látogatók is betérhetnek.

A Kézműves Ház, csoportos vagy egyéni bejelentkezéssel, továbbra is várja látogatóit Martfűn a Gesztenye sor 1. szám alatt.

 Magyar Mária

Tovább a képekhez ›››

2018-07-12 15:22