Emlékhelyet avattak az elhunyt martfűi sportolók tiszteletére

A város múltjának sportéletét szívén viselő egykori labdarúgó, Oláh István szeretettel hívta emlékhely avatásra azokat a martfűieket, akik családi, baráti kötelékeik alapján, vagy a martfűi foci hőskorának tisztelőiként jó szívvel emlékeztek együtt az Újtemetőben 2018. július 28-án. „Az elhunyt martfűi sportolók emlékhelye” – ez a felirat áll azon az új emlékművön, mely Oláh István ötlete és megvalósítása nyomán, nemes kezdeményezésként állít méltó emléket az egykori sporttársaknak. 

– „A gondolatot, hogy az elhunyt martfűi sportolóknak ezt az emlékhelyet állítsam, az adta, hogy hálás vagyok azoknak a martfűi volt sportolóknak, akiket ismertem és felnéztem rájuk. Az akaratuk, szorgalmuk, győzni akarásuk és emberi barátságuk példaértékű volt számomra. Befogadtak, tanácsokkal láttak el, segítőkészek voltak. Sorolhatnám sokáig, akiket személyesen sajnos nem ismerhettem, de a történetekből kiderült, milyen nagyszerű emberek és sportolók voltak ők is – fogalmazott Oláh István az avatóünnepségen, köszöntő gondolatai között felidézve a közös edzések, meccsek és a sikerek örömteli pillanatait.

– „Ember, ki erre jársz, egy szomorú emlékhelyet látsz. Nagyon sok martfűi sportoló elhagyta e földi világot, tiszteletére helyezz el egy szál virágot. Bárhol is legyen teste, és bármilyen formában legyen elhelyezve, a lelke szívünkben itt él örökre.” – szavalta Oláh Kálmán az emlékhely előtt, koszorúját a martfűi kézilabda sportág nevében elhelyezve a többi között.

A martfűi egyházi vezetők, valamint az önkormányzatot képviselve a polgármester is jelen volt az avató rendezvényen. – „Emlékezünk és tisztelgünk elhunyt martfűi sportolóink emlékműve előtt. Hálát adunk mindazért a sok jóért és teljesítményért, amellyel Martfű város hírnevét öregbítették, életük során” – emelte ki beszédében Kovácsik Antal diakónus, majd az ünnepi ceremónia részeként felszentelte az emlékhelyet. 

– „Martfű méltán lehet büszke sportéletére” – hangsúlyozta beszédében Kengyel Éva, aki szerint a szuperhősös filmek korszakában talán nem túlzás azt mondani, mindannyian megérdemelnének egy-egy filmkockát”. A martfűi versíró ünnepi gondolatai között felidézte a település sporttörténetét, az évtizedekkel ezelőtti, hőskorként emlegetett sportágakat és eredményeiket. – „A Cikta Levente Sportegyesület 1942-ben alakult. Az első évek működésére erősen rányomta a bélyegét a II. világháború, ám labdarúgásban és kézilabdában már ekkor letették kézjegyüket a martfűiek. Felsorolni is nehéz volna az elért sikereket. Az aranykor 1957-ben kezdődött és tizenöt évig tartott. Az 1964-es esztendő mégis kiemelkedőnek tekinthető. A csapat bajnok lett az MB III-ban és a Magyar Népköztársasági Kupában.

 A férfi és női kézilabda csapat 1943-ban alakult. Mindkét nembéliek nagy sikert könyvelhettek el már a kezdeti években. A férfiak 1948-ban nagypályán megnyerték az NB II-es bajnokságot. A legnagyobb sikert 1954-ben érte el Ruják Endre edző csapata, amikor megszerezte a vidék legjobbja címet. A hatvanas évektől már csak kispályás bajnokságokat rendeztek. Ebben is megismerték a martfűi sportolók eredményességét, hiszen a férfi kézisek NB I-es szereplésre készülhettek. A nők 1961-ben megnyerték a rendkívül erős megyei bajnokságot. Néhány év múlva sikerült kivívniuk az NB II-es, majd pedig az NB I/B-s szereplést. Asztalitenisz, atlétika, ökölvívás, karate, röplabda, tenisz, galambászat, úszás, triatlon, természetjárás… Sportágak, melyekben sok-sok martfűi letette kézjegyét” – sorolta a régi sikereket, azt kívánva, legyen ez az emlékhely a tiszteletadás mellett szellemi stafétabot is egyben, amit a már örök álmodók nyújtanak át a jövő sportolói számára.

Az emlékhely megvalósítását, a hely biztosításával, Martfű Város Önkormányzata is támogatta. – „Példát mutatva szóljon ez az emlékmű a mai martfűi fiataloknak is” – emelte ki Oláh István, aki a terve létrejöttéért családja segítségét is megköszönte.

 A jelenlévőket és a temetőbe látogatókat arra biztatja, álljanak meg az emlékhelynél, vigyenek egy szál virágot, és gondoljanak vissza szeretettel elhunyt sportolóinkra. – „Ha ez így lesz, már megérte részemről, hogy életre kelthettem ezt a régóta dédelgetett álmot”.

A kegyeleti hely létrejöttéért köszönetüket fejezik ki a rendezvény résztvevői, az elhunyt sportolók családtagjai és a település sportmúltját tisztelő lakói. Az ünnepséget követően, a hagyományos focibaráti találkozó is jó alkalmat teremtett a további emlékezésre, Martfű sportkiválóságainak felidézésére.

Magyar Mária

Tovább a képekhez ›››

2018-08-07 16:53