„Töltsétek jól az időtöket ebben a tanévben is a Damiban!” – Sokrétű képzéssel indul az új tanév

„Az épület, a képzés, a tanárok sokat változtak, cserélődtek 1944. szeptember 1. óta, amikor először szélesre tárta kapuit a diákok előtt a Dami elődje, a II. világháború utáni Magyarország első Munkásiskolája. Közel 75 év telt el az első tanév óta. Az oktatás is átalakult, a diákok és a tanárok is változtak, de egyvalami azonos szeptember elsején: itt állnak a Dami udvarán és arra készülnek, hogy együtt dolgozzanak tíz hónapon át a szakmai siker érdekében” – hangzott el a legendás martfűi középiskola évnyitóján Molnár Aranka köszöntő beszédében.– „Nagy szeretettel köszöntöm az újonnan induló a 9A, 9B,9Cosztályosokat, HÍD programos diákjainkat, az idősebb, érettségit megszerezni vágyó intenzíveseket és az érettségi utáni szakképzésbe bekapcsolódó diákjainkat, és természetesen kollégáimat” – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

Az intézmény új tanítványait köszöntve Molnár Aranka kiemelte: Az általános iskolához képest megváltozik a tananyag is, hiszen szakmát is fogtok tanulni: cipőkészítőnek, számítógép szerelőnek, bőrdíszművesnek, irodai titkárnak, informatikai rendszerüzemeltetőnek vagy bőrtárgy készítőnek tanultok. Üdvözlünk benneteket a Dami táborában!

Az első tanítási napokon azt tudjuk ígérni, hogy sok tudást adunk át, biztonsággal felkészítünk titeket a vizsgákra, és eközben olyan iskolába járhattok, ahol számos program színesíti a hétköznapokat.

Az új tanév új lehetőségeket is hozott. Az iskola egy nagyszabású kétéves pályázattal is büszkélkedhet, mely segítségével számos iskolán kívüli támogatásban, tevékenységben, kiránduláson vehetnek részt a tanulók. Örömmel számolt be az iskola vezetője a közelmúltban elkészült felújításokról is, így a megújult tanműhelyi szárnyról, tanári szobáról, az első emeleti mosdókról, a kollégium új közösségi teréről és a hamarosan átadásra kerülő új nyelvi laborról.

Az ünnepség után készített interjúnkban a nappali tagozat újdonságairól, a hat kezdő osztályról és a felnőttképzés egyre bővülő hagyományairól tájékoztatott Molnár Aranka.

– „Legfiatalabb a nyelvi előkészítő osztályunk, amely még csak két éve működik a szakgimnáziumban. Ez egy nagyon-nagy lehetőség, és jó hír, hogy idén is megteltek a nyelvi előkészítő padjai. A tanulók itt heti 18 órában angol nyelvet tanulhatnak, és majd csak a következő tanévben vágnak neki a szakma tanulásának, informatika és ügyvitel ágazatban.

Az új szakközépiskolában kilencedik évfolyamtól tanulják a szakmákat a diákjaink. Ebben a tanévben három szakmát választottak. Egy nagy osztállyal indulunk az eladó szakmában, másik osztályunkban, a 9C osztályban két szakmát tanítunk. A slágerszakma az informatika, az itt tanulók számítógép szerelők és karbantartók lesznek. A társszakmájuk ebben az osztályban a bőrdíszműves szakma, ez kapcsolódik leginkább az iskola hagyományaihoz, gyökereihez. E területen szinte évről évre országos sikereket érünk el, tavaly a „Szakma sztár” versenyen országos harmadik helyezettünk volt.

A még nyolc osztállyal sem rendelkezőket is hozzásegíti iskolánk ahhoz, hogy szakmájuk legyen. Szakképzési Híd Programjainkban két évfolyamon tanítunk. Most ismét van egy beinduló osztályunk, ők bőrtárgy készítők lesznek.

További lehetőségeink között két osztályunk szakmatanulás után érettségit szerez, és működik az érettségi utáni szakképzés is. Ők már tényleg a felnőtt korúak, de még nappali tagozaton tanulnak informatikai rendszerüzemeltető és irodai titkár képzésen. Ezek az egy- illetve kétéves képzések nagyon kedveltek.

Egyre bővül a felnőttoktatás is. Hét osztályunk működik felnőtt tagozaton, ahol a már meglévők mellett megjelent egy viszonylag új, a Kis- és Középvállalkozások ügyvezetője képzés, melynek nagy előnye hogy egyéves, OKJ-s képzés, és hogy jelentős óraszámban nyelvet tanulnak az idejárók” – foglalta össze az iskola nyújtotta képzési lehetőségeket az igazgatónő.

Az ünnepély zárásaként, az iskola hagyománya szerint, a Damjanich emléktáblánál is tiszteletüket tették az újonnan érkező osztályok. „Töltsétek jól az időtöket ebben a tanévben is a Damiban!” – szólt minden diákhoz az új tanévet hivatalosan megnyitva az intézményvezető, hasznosítható szakmai tudást, hangulatos tanórákat, fergeteges rendezvényeket kívánva a Szolnoki Szolgáltatási SZC Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma minden diákjának.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-09-05 16:28