A gyermekek szeretete miatt maradtak fiatalosak és jó kedélyűek

90. születésnapja alkalmából Szöllősi Istvánhoz látogattunk el 2018. augusztus 17-én, tisztelettel köszöntve őt Szolnoki úti otthonában, családja körében.Az önkormányzat képviselői, ezúttal dr. Papp Antal polgármester és Gonda Istvánné alpolgármester, hagyományosan lakóhelyükön keresik fel városunk 90. évüket betöltő polgárait, a köszöntő szavak mellett Magyarország Kormányának üdvözlő emléklapjával, virággal és ajándékcsomaggal is kedveskedve városunk legidősebb lakóinak.

Szöllősi István Kőtelken született, a felesége, Marika néni pedig Bagimajorból származik. Mindketten a csataszögi Gépállomáson kezdtek dolgozni, ott ismerkedtek meg. Marika néni bátyja Martfűn volt főkönyvelő, a segítségével költöztek ide, 1968-ban.

István bácsi a Tisza Cipőgyárban, a Keverő üzemben helyezkedett el, hengerszéknél dolgozott, három műszakban. A cipőgyárban ez volt a legjobban fizető hely, a rengeteg vegyszer miatt azonban az egyik legveszélyesebb munka is. Sokan megbetegedtek ott abban az időben.

A keverőben 16 évet húzott le, de dr. Zentay Márton, a gyár akkori üzemorvosa azt mondta neki, ha élni akar, akkor keressen valami mást. Az egészsége megőrzése érdekében otthagyta a Keverőt, és munkahelyet váltott. 1982-től, az ott dolgozó fia segítségével került a Cukorkutatóba, ahonnan 1988-ban jött el nyugdíjba.

Egy lányuk és egy fiuk született, Edit és Tibor, és az évek során két unoka és két dédunoka is gazdagította a családot.

Marika néni a Bölcsődében dolgozott, akkor és nyugdíjas évei alatt is sok gyerekre vigyázott, míg a szüleik dolgoztak. Így több fogadott unoka szeretete, érdeklődése is színesíti napjaikat. Vigyázva egymás lépteit is, István bácsival talán ezért maradtak ilyen fiatalosak és jó kedélyűek.

István bácsinak a mai napig a biciklizés a kedvenc időtöltése. Postára jár befizetni a csekkeket, bevásárol, aktívan tölti napjait. Szereti, ha reggelenként is főtt étel kerül az asztalra. Déli fogásként pedig elégedetten fogyasztják az iskolakonyhán készülő ételeket.

Ott jártunkkor nagy volt a készülődés a másnapra tervezett családi összejövetelre, ahol együtt ünnepelték István bácsi 90. születésnapját.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-09-06 15:59