Látogatás Partizanskéban, a szlovákiai Bata városban

Martfű Város Önkormányzata meghívást kapott a szlovákiai Partizanskéba. A város idén ünnepelte a 80. születésnapját szeptember második hétvégéjén. Az évfordulóra nagyszabású, háromnapos ünnepségsorozattal emlékeztek, melyen kétfős martfűi delegációnk is örömmel vett részt.Városuk alapítását Jan Antonin Batához kötik, a település neve a második világháború végéig Batovany volt. Martfűhöz hasonlóan itt is a zlini központtal működő cseh cég tervei alapján kezdődtek meg az építkezések. Főépítészük is ugyanaz a személy, akihez a martfűi tervkönyv mellett Zlin több tere, a Bata-házak és a gyárépületek tervei is köthetőek.

A gyártelep 1938-ban nyitotta meg kapuit, ekkorra teszik városuk születését. Mellé lakónegyed épült gyönyörű parkkal, a gyárral és vasútállomással szemben egy katolikus templommal.

A város utcáit nézve különös volt látni, milyen lehetett volna Martfű, ha a második világháború nem hiúsítja meg Jan Antonin Bata terveinek megvalósulását. Sétálva az itthonról ismert Bata-házak vagy a Bauhaus stílusban épült gyárépületek között, megelevenedtek a martfűi tervek apró jelölései. Martfű esetében csak a terveken láthatunk sportpályát, repülőgép leszállópályát és templomot, ott mindezt fel tudták építeni.

Az ünnepség keretében több koncertet tartottak a város főterén felállított színpadon, a cseh testvérvárosok polgármesterei ingyen sört csapoltak, volt városi ünnepség díjátadóval. A város erre az évfordulóra emlékezvén bélyegsorozatot és 0 Eurós ajándék bankjegyet adott ki, a várost jelképező, cipő alakú virágkompozícióval, mely Partizanske egyik terén áll. A Jan Antonin Bata által létrehozott középiskola felvette alapítója nevét, ennek alkalmából a középiskolások egy kis konferencián mutatták be a cég és a család történelmét, valamint felavatták az iskola falán az alapító emléktábláját.

A rendezvények színvonalát emelte, hogy több Bata város polgármestere, képviselője mellett (Zlin, Otrokovice, Svit, Krapkovice) jelen volt Jan Antonin Bata unokája, John Nash és felesége.

A záróünnepségen, a delegációk képviselőinek köszöntője után felvágták a születésnapi tortát, volt tűzijáték. Másnap szentmisével zárult az ünnepi hétvége, a Bata cég által épített templomban.

Partizanske polgármesterének elképzelése, hogy a Visegrádi Négyekhez hasonlóan a közép-kelet-európai Bata városoknak is szövetséget kell kötniük, hiszen azonos tervek alapján épültek, közös történelmi szálak mentén haladt fejlődésük is, talán közösen könnyebben meg tudják oldani a jelen feladatait.

Bízunk a további együttműködésben, és hogy a jövőben mi is vendégül láthatjuk ezeknek a városoknak a képviselőit!

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a képekhez>>>

2018-09-24 13:15