„Színest Örömest…” – Új munkák a martfűi foltvarrók kiállításán

„Első a szellem, azután jön az anyag, a maga törvényeivel, a végeredmény pedig a kettő harmóniája – méltatta a patchwork művészetét Peres Kinga keramikus, aki a martfűi foltvarró kör idei kiállítását a kézimunkázás e kivételesen sokszínű ága népes tábora előtt nyitotta meg 2018. szeptember 22-én. A Martfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklub tagjai éves kiállításuk megnyitójára és az azt követő szakmai varrónapra, az érdeklődőkön túl, az ország számos pontjáról érkező foltvarró klubokat is örömmel várták.– „A foltozásból örömteli alkotás, öntörvényű kompozíció nemesedik” – hangzott el a folton folt munkák születésébe is bepillantva. „Hajdanában a szegényebbek, a többség nagyon nehezen élt. Ez a szegénység áthatotta az élet minden területét. Az étkezést, a lakást, az öltözködést. A fiúk a zoknit stoppolták, a szakadt ruhát foltozták szükségből. Kigondolta volna akkor, hogy eljön majd az az idő, amikor a szürke ínség gyakorlata más körülmények között rangos, örömmel végzett tevékenység lesz” – fogalmazott a keramikusművész.

A képzőművészet mellé zenei előadás is színesítette a megnyitót, Czene Dávid martfűi zenész és Csordás Daniella közreműködésében.

Nem csak szemet gyönyörködtetnek, de praktikusak is: faliképek, lakást díszítő, színes tárgyak, párnák, terítők, táskák és még gyermekeknek kedves kis figurák is főszereplői a martfűi foltvarrók legújabb csodás tárlatának. Sokoldalú, kreatív hobbi a patchwork, amiről, városunk ügyes kezű kézimunkázóinak köszönhetően, egyre többet tudhatunk meg. Évről évre újra megmutatják munkáikat, tárlataikat, a tőlük megszokott kivételesen egyedien díszített formában kínálva közönségüknek.

Találékonyság, precíz varró tudomány, pontos illesztések, varrásszélességek, szépen kidolgozott tűzések - ezek biztosan elengedhetetlenek a művészeti értékkel bíró folton folt munkák készítéséhez, mint ahogyan a jó minőségű anyagok használata, a minták és technikák pontos ismerete is. Ezért vagyunk büszkék városunk foltvarróira, mert mindezt sok-sok éve művelik, tanulják és gyakorolják közösségükben, valamint a szakmai napokon, régiós találkozókon, ahol az ország többi foltvarrójával együtt bővíthetik tudásukat.

Asztalos Árpádné, a Művelődési Központ igazgatója is büszkén mutatta be a szombati megnyitó ünnepén a klub működését, tagjait és vezetőjüket, Czene Árpádnét, akinek a város polgármesterével, dr. Papp Antallal együtt örömmel nyújtotta át ajándékként a közel 100 ezer forintos összeget, melyet a művelődési intézmény a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően használhatnak fel anyagok vásárlására. A művészeti közösség munkáját emléklappal is megköszönte az igazgatónő.

Az 1998 óta működő varróklub megalakulásában jelentős szerepe van Dolányi Annának, a hazai foltvarrás egyik legnagyobb alakjának. Az évek során egyre többen kapcsolódtak be a csoport tevékenységébe, melynek közösségformáló szerepe is van az alkotás mellett. Munkáik szervesen kapcsolódnak mai lakáskultúránkba, viseleti darabjainkba, díszítik városunk intézményeit, otthonossá, kedvessé varázsolva az óvodák, iskolák tereit. Kézimunkáikat megyénk több településén is megmutatták már.

Az anyagok, színek, minták különleges látványt nyújtó variációi, a martfűi foltvarrók idei munkái október 15-ig várják a látogatókat a Művelődési Központ emeleti galériáján és kiállító termében.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-09-27 15:52