Vízhez szoktatás a Játékvár Óvoda és Bölcsődében

Pedagógiai Programunkban a testnevelés, a mozgás megszerettetése, a mindennapi mozgás, a tartásjavítás, lábstatika mellett a vízhez szoktatás is fontos szerepet kap. Egy nevelési évben két alkalommal, ősszel és tavasszal szervezünk egy-egy hét vízhez szoktatást a nagycsoportos ovisainknak. Ebben a nevelési évben 2018. október 8-tól 12-ig összesen 54 kisgyermek vett részt a programban.Az őszi vízhez szoktatás során elsődleges célunk volt, hogy a gyermekek megismerkedjenek a vízzel, mint közeggel, a vízben való mozgással, megszeressék, jól érezzék magukat benne. Ehhez változatos mozgásos képességfejlesztő játékokat, víz alatti játékkeresést, vízi tornát szerveztünk a számukra. A sokféle színes eszköz vonzóvá tette számukra ezt az újfajta közeget. Az úszásoktatók biztatására még a bátortalanabb gyermekek is szívesen próbálkoztak fejüket a víz alá tenni, buborékot fújni, vagy éppen karikák alatt átbújni a vízben. Napról-napra egyre ügyesebben, élményekkel telve, kíváncsian várták az újabb játékokat a gyermekek. Pozitív élményt jelentett számukra, amikor már a tanmedencében ismerkedhettek a mélyebb vízben való mozgással: a merüléssel, lebegéssel, siklással. Örömmel, fáradhatatlanul húzták egymást az úszódeszkákkal egyik partról a másikra, ugráltak a medence széléről a vízbe, és versenyezhettek, hogy ki bírja egy levegővel tovább a víz alatt.

A játékos fejlesztés során figyelembe vettük a gyermekek eltérő egyéni képességeit, mozgásfejlettségük különböző szintjét, így mindenkit annak megfelelően differenciáltan fejlesztettünk. Azoknak a gyermekeknek, akik már elsajátították az úszás technikáját, biztosítottuk a további fejlődés lehetőségét, és a sikerélményt, hogy az úszómedencében mutathatták meg társaik és a felnőttek előtt úszástudásukat.

A vízhez szoktatás utolsó napján egy nagy közös játékkal, óriási élménnyel búcsúztunk el egymástól a tavaszi folytatásig.

Köszönjük az úszásoktatók, csoportokban dolgozó felnőttek: óvó nénik, dajka nénik, segítők munkáját, az Önkormányzat segítségét az uszodabelépők, valamint a Kossuth úti Tagóvoda óvodásai szállítási költségeinek finanszírozásához.

Földiné Antal Zsuzsanna

„Mozdulj” munkaközösség vezető

Tovább a képekhez>>>

2018-10-18 15:32