Törődjünk többet az egészségünkkel – Europa Donna nap Martfűn

A Martfűi Jóreménység Klub Egyesület azért küzd, hogy minél több embert meggyőzzön, törődjön egészségével, vegyen részt a szűrővizsgálatokon. Ezzel a céllal szervezte meg az egyesület és a Rákbetegek Országos Szervezete az idei évben is a már hagyományos Europa Donna napot, a mellrák elleni sétát és kerékpározást Martfűn, 2018. október 12-én, pénteken.Az Europa Donna független nonprofit szervezet, nemzetközi szövetség, melynek jelenleg 47 ország a tagja. Magyarország a Rákbetegek Országos Szervezetén keresztül képviselteti magát ebben a nemzetközi mellrák elleni szövetségben.

Az Europa Donna arra törekszik, hogy az emlőrákkal kapcsolatban minél több ismerethez juttassa az európai nőket, felhívja a figyelmet a szűrések fontosságára, szorgalmazza a tagországokban a megfelelő szűrés, az optimális kezelés és kutatás finanszírozását a betegség megelőzése és a hatékony gyógyítás érdekében.

– Más-más megközelítéssel, de az idei martfűi Európa Donna nap előadói is mind azt hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy törődjünk többet az egészségünkkel. Sohasem késő az életmódváltás és a rendszeres testmozgás megkezdése – összegezte a rendezvény üzenetét Máté Gizella, a Martfűi Jóreménység Klub Egyesület vezetője.

Rózsáné Rigó Éva, az ÁNTSZ Népegészségügyi Főosztályának munkatársa szívügyének tekinti a nők egészségvédelmét. Előadásának elsődleges célja ez alkalommal is az emlőszűrés népszerűsítése volt.

– A megelőzés mindig nagyon fontos, mint ahogyan ezek a rendezvények is, amelyek felhívják a figyelmet erre – hangsúlyozta dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere. – Valóban figyelnünk kell magunkra és egymásra is, a megelőzéssel a hazánkban a daganatos betegségek miatti magas halálozási számot csökkentve.

Dr. Despotov Svetozar, városunk háziorvosa 25 éve, alakulásától patronálja a Martfűi Jóreménység Klub Egyesületet. Számos előadással segítette tájékozódásukat, a betegségek megelőzéséről, az életmódváltás fontosságáról. Ezúttal is nagy sikert aratott természetes, őszinte előadásmódjával, érdekes gondolataival.

Dr. Kollárné Balla Anna pszichológus, író, újságíró, egészségügyi lapok szerkesztőjeként is tevékenykedett. Előadásában az idős, beteg emberekkel összefüggő gondolatairól beszélt. Nyugi-Nyögi Ko(ó)r című könyve az idős kor problémáiról, a nyugdíjas korról szól, megmutatva az idős kor humoros oldalát is. Néhány nevettető videó ebből a könyvből adott ízelítőt.

Kőszegi Ferencné Zsuzsát Martfűn is sokan ismerik, hiszen hétfőnként Etka jógát oktat a Városi Művelődési Központban. Bemutatójában helyes légzési és feszültségoldó gyakorlatokból adott ízelítőt.

A szervezők számára is meglepetés volt Sülyi Károly fellépése, aki egy opera részlet eléneklésével alapozta meg a szakmai nap hangulatát.

– Mindezt csak fokozni tudták kiváló előadóink, nekik is és minden résztvevőnek köszönjük, hogy hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez! – hangsúlyozta Máté Gizella.

Az Europa Donna nap délutáni programjára, a mellrák elleni sétára és kerékpározásra is azokat várták, akik számára fontos az egészséges életmód és a különböző egészségügyi szűrésekre való figyelemfelhívás. 

Az egyesület vezetője a séta és a kerékpározás résztvevőinek beszámolt egy nemrégiben szervezett szűrővizsgálatuk eredményéről. A melanóma szűrés keretében megvizsgált 75 személy közül többeknél daganatos vagy kivizsgálásra szoruló elváltozást észlelt a vizsgálatot végző főorvos.

Máté Gizella az egyesület által szervezett következő szűrővizsgálatra is felhívta, ezúttal a férfiak figyelmét: november 13-án, kedden prosztataszűrést szerveznek, amelyre várja a jelentkezőket városunk egészségtudatos közössége.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-10-19 09:58