„Mi magyarok a szabadság népe vagyunk” – ’56 hőseire emlékeztünk Martfűn

Több százan emlékeztek együtt Martfűn október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján. A városi ünnepi programon az általános iskola nyolcadikos tanulói emlékműsora idézte a forradalmi eseményeket. Martfű lakói, önkormányzati és oktatási intézményei, egyházai és civil szervezetei képviselői fáklyás felvonulással és koszorúzással is lerótták tiszteletüket a forradalom eszméi és hősei előtt.– „’56 forradalmárai a szabadság és az összetartás erőt adó és mámorító érzésével, bátran szembeszálltak a szovjet túlerővel. Azok a fiatalok, akik az utcára mentek, hétköznapi fiatalok voltak, egyetemisták és munkások egyaránt. Ám 1956 októbere hősiességet és önfeláldozást követelt, és ők gondolkodás nélkül az életüket áldozták a szabadságért és a függetlenségért” – mondta a Művelődési Központban megtartott megemlékezésen ünnepi beszédében Fehér Petra. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat alelnöke azt is hangsúlyozta, hogy köszönettel és hálával tartozunk ’56 igazi hőseinek, az októberi ifjaknak hősiességükért, hazaszeretetükért, tiszta, áldozatos küzdelmükért, amivel kivívták az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmét. Ez a szabadság, amely most megadatott nekünk, nekik köszönhető. Nekik, akik harcoltak vagy ellenálltak, nekik, akik egy történelmi pillanatban az életüket adták a szabadságunkért.

1956 hősei megmutatták a világnak és az utókornak a magyarok igazi természetét, amelyben igenis mindig benne élt és él a hit, a remény és a szeretet.

A szabadság a legfontosabb nemzeti értékünk. A szabadság azt jelenti, hogy magunk döntünk magunkról. Nem hagyjuk, hogy más államok, nemzetek érdekei befolyásoljanak bennünket. Mi tudjuk csak, hogy mi hogyan szeretnénk élni. A szabadságot ma is, holnap is, minden nap meg kell védeni. Október 23. legerősebb üzenete számunkra az, hogy van, ami soha nem változik, mert nem változhat: mi magyarok a szabadság népe vagyunk” – fogalmazott a martfűi megemlékezésen a megyei közgyűlés alelnöke.

– „Magyar ma az, aki magyarul érez. Aki vállalja a magyarsággal járó felelősséget. Magyarnak lenni ma hűséget jelent és cselekvést a hűség jegyében.” – hallhattuk, Wass Albert gondolatait idézve, a Martfűi József Attila Általános Iskola diákjainak megható emlékműsorában.

Nemzeti ünnepünkön, Martfűn több mint háromszáz fáklya lobbant lángra, amikor az ünneplők hosszú sorokban indultak el a Művelődési Központ épülete elől a Református Templom 1956-os emlékhelyéhez. Itt a kopjafánál gyertyagyújtással és koszorúzással is megemlékeztek az ünneplők a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményéről és a 62 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc fiataljairól, akik életüket adták hazánk függetlenségéért.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-10-24 16:29