Ismét Stabat Mater Martfűn – Ajándék hangversennyel köszönték meg a támogatást

A Martfű Városi Női Kar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar adtak nagysikerű komolyzenei koncertet 2018. október 20-án, szombaton, a martfűi Szent Tamás-templomban.Az „Őszi hangverseny” programjának kiemelt darabjaként G.B. Pergolesi: Stabat Mater című szakrális műve varázsolta el a régi zene iránt érdeklődő közönséget. Közreműködtek: Zemlényi Eszter szoprán szóló, Balogh Eszter alt szóló, a Martfű Városi Női Kar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. Vezényelt: Dénes-Worowski Marcell.

Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater című műve siralomének, amely Szűz Máriának a keresztfa mellett átélt fájdalmáról szól. A Stabat Mater egyike a legismertebb középkori énekeknek, a 18. század legnépszerűbb egyházi kompozíciója volt. Felemelő, hódolatot sugárzó énekdallamaival és szólóival emeli ki a szöveg drámaiságát. Sokan ezt a liturgikus darabot tartják a Mária himnusz legsikerültebb megzenésítésének.

Kovácsik Antal diakónus számára nagy öröm, hogy helyet adhattak a hangversenynek. Köszönetet mondott a zenei esemény közreműködőinek, hogy a Szent Tamás-templomot választották.

Martfű az idei évben második alkalommal biztosított kiváló helyszínt a Nemzetközi Karmester Mesterkurzus akadémiai szintű képzésének, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A mostani hangverseny valamennyi résztvevőjének szép zenei élményt és nagyon jó szórakozást kívánt dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere:

– Ünnep ez a nap azért is, mert ritkán adódik ilyen zenei élmény, amikor városunk női kara és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közös hangversenyt ad templomunkban. Ez az elhatározás hónapokkal ezelőtt született, amikor otthont adott városunk a szimfonikus zenekar Masterclass zenei kurzusának. Miután városunk támogatta és szívesen volt házigazdája e rangos zenei eseményeknek, a zenekar ma este ezzel a hangversennyel ajándékozza meg az itt élőket és a hozzánk érkező vendégeket.

A polgármester gratulált a szolnoki szimfonikusok két közelmúltbéli rangos zenei elismeréséhez: szeptemberben vehették át Szolnok város Ezüst pelikán díját, október 13-án pedig, a Bécsben, a Musikvereinben, a zenei világ egyik legkultikusabb koncerttermében tartott nagysikerű koncertjükön állva tapsolt a közönség, elismerve a zenekar magas szintű szakmai munkáját.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar több mint fél évszázada működik. Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekaraként jelentős szerepet tölt be a megye komolyzenei életében.  Európa számos országában felléptek már, rendszeresen hallhatjuk őket a Szolnoki Szigligeti Színház zenés darabjaiban, és Martfűn is számos alkalommal tapsolhatunk koncertjeiken, ifjúsági előadásaikon.

A Martfű Városi Női Kar, mint amatőr művészeti csoport, 1979-ben alakult. Nyugalmazott karnagyuk, Bozorádi János több évtizedes, magas színvonalú pedagógiai, zenei munkával irányította a kórust. Jelenlegi karnagyuk, a tehetséges, fiatal Szabó Zsolt vezetésével szintén művészi megfogalmazásban szólalnak meg előadásukban a kórusművek.

A női kar életében jelentős szerepet tölt be zenekultúránk ápolása, a kórusmozgalom kiszélesítése és megszerettetése. A megyénk és városunk zenei életét meghatározó kórus repertoárján klasszikus és kortárs zeneszerzők művei szerepelnek, felölelve a hazai és külföldi kórusmuzsikát.

Dénes-Worowski Marcell a Bécsi zeneakadémián szerzett karmesterdiplomát. Az elmúlt években számos neves karmesterkurzuson vett részt. Vendégkarmesterként szerepelt több kiváló zenekarnál, kamara- és rádiózenekarnál. Nagybőgő- és zenepedagógiai tanulmányai mellett a Szolnoki Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere, valamint a Zuglói Filharmónia nagybőgőse.

Zemlényi Eszter a Zeneakadémia zeneművésztanár szakos hallgatója. Rendszeres fellépője a hazai opera- és oratórium előadásoknak. Az elmúlt években számos opera és daljáték szerepet öltött magára nagy sikerrel.

Balogh Eszter erdélyi születésű mezzoszoprán. A Zeneakadémia Master Oratórium- és dalének szakán diplomázott. Repertoárját főként a barokk és klasszikus oratóriumok teszik ki. Visszatérő szólistája kiváló szimfonikus zenekaroknak és a Magyar Állami Operaházban is sikerrel szerepel.

A Martfű Városi Női Kar műsorában elsőként a magyar kóruszene irodalom egyik legjelentősebb zeneszerzője, Kodály Zoltán 150. Genfi Zsoltár című kórusművét, ezt követően pedig a nagyszerű, Kossuth-díjas kortárs zeneszerző, Kocsár Miklós Salve Regia kórusművét hallhattuk. Vezényelt: Szabó Zsolt karnagy.

G. B. Pergolesi: Stabat Mater című művét második alkalommal vette repertoárjára a Martfű Városi Női Kar, sok-sok próbán csiszolva e nehéz zenei darab előadásmódján.

„Áll a fájdalomnak anyja,

Kín az arcát könnybe vonja.

Úgy siratja szent Fiát.”

Jakopo da Todi himnuszának Sík Sándor fordításában és Gonda Istvánné tolmácsolásában elhangzó sorai a fájdalmas anyáról már a megzenésített Mária himnuszt idézték.

Dénes-Worowski Marcell vezényletével, Zemlényi Eszter szoprán szólójával, Balogh Eszter alt szólójával, a Martfű Városi Női Kar és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével valódi zenei utazáson vehetett részt ezen az estén a szép számú zenekedvelő közönség, Martfűn, a Szent Tamás-templomban.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-10-29 14:34