„Mezőhéki barangolás”

Helytörténeti barangolás a Kövér család nyomában címmel újabb érdekes téma feltárására szervezett kirándulást a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény. A martfűiek számára meghirdetett buszos és kerékpáros túra résztvevői október 17-én a mezőhéki Kövér-kápolnát látogatták meg.A vendégeket az ott élők és a település polgármestere is szívesen fogadta. A helytörténeti értékeket Kiszely Tóth Anett történész-levéltáros, család- és helytörténet kutató ismertette. Mezőhék Értéktár Bizottságának elnöke mesélt a Gyergyószentmiklósról származó Kövér család sorsáról, a két községhez való kötődésükről és arról, hogy Martfű kezdeti felvirágzása részben Kövér Jánosnak is köszönhető.

A család Martfű cipőgyár előtti történelmében is nagy szerepet játszott. Sokáig volt tulajdonukban a téglagyár, és fejlett majorságot vezettek. Ennek mára egyetlen bizonyítéka látható, az a magtár épület, ahova tavaly ősszel látogattak el az első múzeumi barangoló program résztvevői.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megrendezett helytörténeti program Eiler Zita muzeológus szervezésében ismét számos múltat feltáró érdekességgel, történeti ismertetővel gazdagította az érdeklődőket.

Magyar Mária

Tovább a képekhez ›››

2018-11-07 09:49