Ilyen sok babának még nem ültettek fát egyszerre Martfűn

– Martfű az egyike annak a három megyei településnek, ahol az utóbbi három évben egyre nő a születésszám – hangsúlyozta örömmel a szülőket köszöntve a város polgármestere a november 10-ei babafa ültetésen, melyen kivételesen sok, 40 kisgyermek fáját ültették el szüleik a Művelődési Központot körülvevő parkban.Az önkormányzat lebonyolításában zajló ültetés során tizennégy tűzjuhar, huszonhárom gömbjuhar és három török mogyoró fácska mellé kerültek a város legfiatalabb lakóinak névtáblái.

A népszerű hagyomány 2011 óta él a városban, azóta a település számos pontján, parkokban, tereken, közintézmények körül díszítik környezetünket az örökbefogadott fák, a szülővároshoz való kötődést jelképezve.

Dr. Papp Antal úgy véli, azért él ilyen intenzíven ez a hagyomány, mert a fiatalok igénylik, hiszen a gyermekeik számára elültetett fa egy kötődési pont is a városban, ahová az egész család ellátogathat gyakran. A gyerekek pedig elmondhatják később, akár 20-25 év múlva is, hogy ez az én fám, én gondoztam, neveltem, rólam van elnevezve.  

– Az önkormányzat egy TOP-os pályázatába a zöldfelület megújítását is beépítette, ennek a részeként ültetnek most ősszel sok fát nem csak a Művelődési Központ körül, hanem a városban több helyen, így a kerékpárút mellett is – mondta el a polgármester.

– Ha sikerült felújítani a Művelődési Központot és a körülötte levő park egy részét – amit jövőre igyekszünk folytatni –, akkor fontos, hogy a szép új parkban a fák is megújuljanak. Az elöregedés mellett az éghajlatváltozás okozta szárazság is oka annak, hogy sok fát ki kellett vágni az intézmény körül, amiket pótolni kell. Bízom benne, hogy a babafákat saját maguk ültetik el a martfűiek, a saját gyerekeiknek, így biztosan jobban is vigyáznak majd a parkra és a Művelődési Központ környezetére.

A faültetés a gyermekek számára is ideális, kellemes őszi napsütésben zajlott, így amelyikük már nem babakocsiból szemlélte az ünnepélyes alkalmat, maga is örömmel hagyta ott kéznyomát az ültetésnél, locsolásnál. A szülők is szép emlékként őrzik majd ezt a városi eseményt, lelkesen ültettek és ígérték, nem feledik majd figyelni kisfácskájuk életét.

Ami különösen örömhír az évente ismétlődő babafa akciót szervező önkormányzatnak, hogy a fiatal családok közül egyre többen vannak, akiknek a most ültetett fa már nem az első, még csak nem is a második a városban található családi babafák között.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-11-12 16:33