Paraúszók Martfűn – Világbajnokságra készülnek a Vasas SC versenyzői

Februárban kéthetes edzőtáborban alapoztak Martfűn a közelgő világbajnokságra a paraúszó válogatott sikeres tagjai. A hatfős edzőtábor úszólányai mindannyian a Vasas Sport Egyesület versenyzői is. Az élversenyzők közül Martfűn köszönthettük Pap Biankát, aki paralimpiai ezüstérmes, Világ- és Európa-bajnok magyar úszó, Illés Fanni Európa-bajnokot, háromszoros paralimpikont, számos világverseny ezüst- és bronzérmesét, valamint Száraz Evelin világkupa-győztest.Edzőjük, Szabó Álmos szerint Tar Réka, Payer Kata és Tóth Éva is a jövő reménységei, akik idővel szintén beérhetnek a nemzetközi elitbe.

– „Attól, hogy mozgássérültek, ők ugyanolyan emberek a sportban, mint ép társaik” – mondta az edzőjük, azt is hozzátéve, hogy még a terhelhetőségük is hasonló. – „Nyilván a sérülésből adódik, hogy melyik részt hogyan terheli az ember, de ugyanazt az edzési munkát végzik, mint az ép úszók. Ez méterszámban nem mindig tud azonos lenni, de nagyon sokat dolgoznak, vagyis ebből a szempontból semmilyen különbség nincsen. Ami a különbség, az a lelki tényező. A születési rendellenesség hiányt jelent, és mire ők ezt feldolgozzák, az sok idő, ehhez kell a szakember, a pszichológus. Én nem vagyok pszichológus, csak próbálkozom segíteni”.

Szabó Álmos azt is elárulta a lányokról, hogy mindegyikük jókedvű, nagyon jó közösséget alkotnak, és ami számára a legfontosabb, bíznak benne, hallgatnak rá az edzéseken.

Papp Bianka, a csapat eddig legeredményesebb tagja arról mesélt, mennyire várja már a világbajnokságot, de azt is tudja, hogy addig még nagyon sok munka van hátra. Kérdésünkre szívesen idézte szívéhez legközelebb álló úszósikereit, a riói ezüst- és bronzérmet, az Európa-bajnoki címet és világbajnoki eredményeit. – „Nagyon jó érzés volt átélni, mikor nekem szólt a himnusz, amikor a dobogó tetején álltam, és az is elmondhatatlan érzés, amikor Rióban a paralimpián is tele volt az uszoda, mikor a dobogón állhattam. Szeretném ezt még sokszor átélni. A sikerekhez nagyon sok munka és kitartás kell, sok dologról le kell mondani. Én le is mondtam, hiszen 19 éves vagyok, és egy fiatalnak nem így néz ki az élete, mint az enyém” – mondta el a sikeres magyar úszó.

Bár az edzések nagyon kemények, Bianka azt sem hagyta ki az interjúban, hogy örömét fejezze ki a martfűi edzőtábor csodás körülményei miatt. Ahogyan az edző, ő is külön kiemelte a hotel finom ételeit, az uszodát és a fürdő wellness részét.

Illés Fanni is szívesen mesélt magáról. Az EB bajnok 15 éve versenyez. S bár 12 évesen tanult meg úszni, a következő évtől már versenyszerűen sportol. – „Az úszás nagyon sokat jelent, ugyanis ez emelt ki abból a skatulyából, ami szerint nem „Fanni vagyok, a láb nélküli lány”, hanem „Fanni a sportoló”. Én mindent az úszásnak köszönhetek.”

Az egyetemről, az edzőről és úszótársairól is beszélt, erős szövetségnek nevezve az edzővel és a lányokkal való jó viszonyt, nem titkolva, hogy természetesen mindenkinek vannak rosszabb napjai is.

– „Nekem mostanában nehéz motivációt találni, ugyanis kevés versenyem volt sajnos az utóbbi időben. Nem szeretek épekkel versenyezni, mert az nem tesz jót az egómnak. Már várom az első megmérettetést, ami majd áprilisban lesz. Fizikálisan szerintem jobban állok, mint tavaly ilyenkor, sokkal többet edzettem, sokkal jobban sikerült az alapozás is, a cél pedig a Tokyo-i paralimpia lesz jövőre” – tette hozzá a Dublinban bajnoki címet szerzett ismert magyar paraúszónő.

Száraz Evelin, a junior kategória egyik igen sikeres úszója, a célok között szintén a paraolimpián való jó szereplést emelte ki, és azt, hogy ő mindig igyekszik magához képest is a legjobb időket úszni. A mosolygós, tehetséges világkupa-győztes paraúszó lány hozzátette: – Én mindig is más voltam, mint a többi ember, és az úszás azt adta, hogy még különlegesebb legyek, és ne mozgássérült legyek, hanem úszó.”

A paraúszóműhely legfrissebb elismeréséről is hallhattunk: Az Év Sportolója Gálán a három legjobb fogyatékkal élő sportolónő közé szavazták immáron harmadszor Pap Bianka világbajnok, kétszeres Európa-bajnokot, és a legjobbak közé bekerült Szabó Álmos edző is. Ők ketten 14 érmet hoztak el az utóbbi négy világversenyről, ami példa értékű a sportágban.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2019-02-22 15:06