Falusi hagyományokat is őriz az idén 30 éves város – Kolbászfesztivál jövőre 10. alkalommal

Otthonról hozott receptjeikkel 30 csapat összesen 150 kg sertéshúsból és 90 kg hurka alapanyagból töltötte a kolbászt, hurkát Martfű országszerte, sőt határon túl is elhíresült Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválján. Visszatérő jó barátok jöttek ismét Romániából és a Vajdaságból, köztük testvértelepüléseinkről, Misztótfaluból és Martonosról. Martfűről öt csapat nevezett, és szinte valamennyi környező településről is örömmel hozták el helyi hagyományaikat a baráti közösségek, családok, kollektívák csapatai.A város önkormányzata, intézményei közreműködésével és Pásztor Lajossal együttműködve, már kilencedik alkalommal hívta vendégeit a martfűi sportcsarnokba versenyezni, a látogatókat pedig finomakat enni és szórakozni.

A polgármester elmondta, igazán nagy öröm, hogy ilyen sokan érdeklődnek a kolbásztöltő fesztivál után. – „Bátran mondhatom, hogy a hagyományokat hagyományokkal őrizzük meg Martfűn, hiszen kolbásztöltést illetve hurkatöltést csinálunk, ami falusi hagyomány. Bár Martfű elég rövid ideig volt még nagyközség is, és éppen idén 30. éve város, de úgy gondolom, még ha ritka is egy városban a malacvágás és a kolbásztöltés, ezt mégis meg kell mutatnunk a fiatalabb generációnak” – tette hozzá dr. Papp Antal.

Az egész napos rendezvényen művészeti együttesek, Sülyi Károly nótaénekes fellépése, majd Nótár Mary koncertje és a Csík - Molnár Trió kedvelt mulatós zenéje ígért kikapcsolódást.

Pásztor Lajos a versenyzők népes táborát jól ismerve azt mesélte, ők a kolbásztöltők nagy családja, sőt, szerinte nyugodtan lehet úgy is fogalmazni, hogy ezek az emberek fanatikus megszállottjai annak, hogy társaságban kolbászt töltsenek, és jól érezzék magukat. – „És nem csak a kolbász meg a hurka, hanem hozzák magukkal a süteményeket, a pálinkákat, amelyeket elkészítettek odahaza. Odamennek egymáshoz és fölkérik őket, hogy kóstolják meg, mondjanak bátran véleményt. Minden családnak, minden megyének, országnak saját szájíze, ezáltal saját hurka- és kolbásztöltési kultúrája van, amit tiszteletben kell tartani” – tette hozzá a verseny martfűi meghonosítója.

 Az eltelt évek alatt egyre népszerűbbé vált hagyományőrző programon mindig neves zsűri értékeli a toros ételek, a sült hurka és kolbász, a szárazkolbász és e népi hagyományokhoz tartozó pálinka- és süteménykészítés mestereit. A martfűiek is jó ismerői és művelői ezeknek az ízeknek, eredményeik is bizonyítják ezt. A verseny legelőkelőbb díját, a vándorkupát, tavaly a családi összefogásban versenyző helyi csapat – a „Ré-Pa-Ko-Szi” – Patkó István és családja – nyerte meg. Ezt a rangos díjat az idei kolbásztöltőn az IPA tagjai vitték haza Kecskemétre.

 A zsűri elnöke, Erdős Hanna mestercukrász világbajnok arra hívta fel a figyelmet a megnyitón, hogy a hurka-kolbásznál a sózás, a fűszerek aránya a döntő, hiszen teljesen mindegy, milyen hagyományos az ízesítés, a sóval nagyon el lehet rontani az ételeket. Azt is elmondta, hogy a szárazkolbásznál a vágási felület a fontos, hiszen az sokat elárul a töltésről, az alapanyagról, a hússal való bánásmódról. A sütemény értékelés szempontjaként a kinézetet hangsúlyozta, ami az íz mellett sokat nyom a latba a pontozásnál.

– „A zsűritagok hagyományos, finom, de néhány kevésbé jó ízt is kóstolhattak értékeléskor” – hangzott el az eredményhirdetésen. A különlegességek között pálinka kategóriában például a barack, az alma és a faeper aratott sikert. E kategória győztese Bilinszki István lett a Vajdaságból, Zentáról, aki kérdésünkre így foglalta össze röviden a jó pálinka titkát: – Csak abból a gyümölcsből főzzünk pálinkát, amit mi is megennénk, ne szedjük össze gereblyével, lapáttal vagy földesen!”

A martonosi Kenyeres család hozta a legjobb édes süteményt, ezzel kiérdemelve az aranyérmet.  Sós sütemény kategóriában a martfűi Perzselő fakanalak remekeltek, ők vehették át az első helyezésért járó díjat, ugyancsak sós sütijéért Kenyeres Réka különdíjat kapott.

Szárazkolbászukért a Bugaci Betyárokat díjazta első helyen a zsűri, különdíjat azonban még a Kürti srácoknak és Kengyel csapatának is megítéltek. Sült hurka kategóriában a szolnoki Nyezega Bowling Klub tagjai lettek aranyérmesek, de ugyanezért különdíjat kapott Martonos és Misztótfalu csapata is. Jól szerepeltek a sült kolbász kategóriában a martfűiek: a Termál Medical Zrt., vagyis a termálfürdő csapata harmadik helyen, Pirók János és barátai a második helyen végeztek. Aranyérmes lett sült kolbászáért a Kecskeméti IPA csapata, akik az összetett értékelés alapján az idei verseny Vándorkupáját is hazavihették.

Nemcsak a díjakból osztottak sokat, a szervezők szerint a finom disznótoros ételek, a hurka - kolbász és a toroskáposzta is nagy mennyiségben fogyott a fesztiválon. Látnivalókból, hagyományőrző táncokból, mulatós zenéből sem volt hiány, így azok a látogatók is jól érezhették magukat, akik a verseny után, a délutáni órákban érkeztek.

Martfű kolbásztöltő fesztiválja a rendezvény hagyományait éltetve jövőre biztosan folytatódik, kerek évfordulót, éppen a tízediket ünnepli majd. Nem sokkal marad el a 10.-től a Martfű nevéhez köthető, szintén ingyenesen látogatható ÖrökZöld Tisza Fesztivál sem, mely idén augusztusban már nyolcadik alkalommal várja népes közönségét a termáltó vízi színpada köré.

Magyar Mária

Tovább a 2019.03.09 - IX. Alföldi Kolbász- És Hurkatöltő Fesztivál - délelőtt képgalériához>>>

Tovább a 2019.03.09 - IX. Alföldi Kolbász- És Hurkatöltő Fesztivál - délután képgalériához>>>

2019-03-14 14:41