„Három szombat” programsorozat – Második szombat „Föld órája”

2019. március 30. szombat 20.30-21.30

A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete több mint 50 éve küzd a biológiai sokféleség megőrzéséért, a környezetszennyezés csökkentéséért és az erőforrások fenntartható használatáért. A szervezet a világ több mint 100 országában van jelen programjaival, és több mint 30 éve Magyarországon is óvja a természeti értékeket.Az idén 13. alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb civil akcióját, a Föld Óráját. A világméretű önkéntes kezdeményezés 2006-ban indult útjára Sydney-ből, melyhez 2017-re 178 ország csatlakozott. Az akció keretein belül a szervezet megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények és kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás által okozott problémákra. A kampányban résztvevőket arra kérik, hogy minden év márciusának utolsó szombatján, idén március 30-án este 8.30 és 9.30 között egy órára kapcsolják le a fölösleges világítást, és áramtalanítsák a nélkülözhető elektromos készülékeket.

Martfű 9 évvel ezelőtt csatlakozott először a kezdeményezéshez, és ebben az évben is részt kíván venni az akcióban, melynek keretében a város főterén található díszkivilágítás fényei hunynak majd ki egy órára.

Mindenkit szeretettel várunk a Polgármesteri Hivatal elé egy sétára, futásra vagy éppen kerékpározásra a Szent István és Szolnoki úton a Hivatal körül, valamint egy finom teára.

Az akcióhoz azonban nemcsak települések, hanem intézmények, vállalatok, és magánszemélyek is egyaránt csatlakozhatnak, melyet a WWF honlapján: http://foldoraja.hu tudnak megtenni.

A kezdeményezés 2011 óta kiegészült egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

Az akció fő célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás csökkentés, hanem a figyelemfelhívás, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott és voltaképpen fölösleges energiahasználat.

Életünk során nem mindegy, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, hiszen az utánunk jövő generációktól - nem szabad elfelednünk - csak kölcsön kaptuk a Földet, és azt olyan állapotban kellene hátra hagynunk, hogy még sokáig élet virágozzon rajta.

Csatlakozzunk minél többen a világméretű felhíváshoz, és legyünk együtt részesei a programnak!

Szekeres Mónika Gizella

önkormányzati képviselő

2019-03-28 13:06