Szemétszedés, környezetkímélő akció és cserjeültetés a környezetünkért „Három szombaton”

Közel 150 fő több mint 140 zsák szemetet szedett össze városunk közterületein március 23-án. A szemétgyűjtést, a „Te Szedd” – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz kapcsolódva, Martfű Város Önkormányzata és a Martfűi Városszépítő Egyesület szervezte. A takarítási akció során az itt élők által javasolt helyszíneket tisztították meg az önkéntesek.A gyűjtésbe bekapcsolódtak a Martfűi Városszépítő Egyesület, a Kossuth Úti Nyugdíjasklub, a Martfű Városi Nyugdíjas Egyesület, a Fotoszintézis Természetvédelmi Egyesület és a Tisza Cipőgyár Horgászegyesület tagjai, a martfűi Damjanich középiskola diákjai, önkormányzati képviselők és sokan mások is az itt élők közül, akik számára fontos környezetünk védelme, tisztasága.

Munkájuk eredményeként megtisztult a 442 főút mellett két bozótos, Molnár Antal és családjának köszönhetően a Vezsenyi komplejáróhoz vezető út egy szakasza, az óvárosban a Zsófiához vezető földút környéke, a Horgásztanya környezete, a Damjanich János Szakképző Iskola és Gimnázium zöldterülete, a Tisza gát környezete és a vasút városi szakasza mellett húzódó kiserdő.

– A Martfűn eltöltött jó néhány évtized motivál, ez kialakult az emberben. Ha úgy érzem, hogy szükség van rám, jövök – válaszolta Tolnai Gábor, a Martfűi Városszépítő Egyesület önkéntese a kérdésemre, hogy miért tartja fontosnak a takarításban való részvételt.

A Martfűi Városszépítő Egyesület a legszennyezettebb területek felmérésével is segítette a takarítási akció lebonyolítását.

Civilszerepeiből és személyiségéből adódóan szinte természetes, hogy Vinczéné Balogh Magdolna, az egyesület vezetője is csatlakozott a hulladékszedéshez. – Nem csak a civil szerepeim, hanem a tisztaság, a rend, a szépség iránti igényem is hozza ezt. Szomorúnak tartom, hogy itt kell lennünk, mert vannak olyan állampolgáraink, akik sajnos eldobálják a szemetet. Ha már ők ilyenek, nekünk nem kell lesüllyednünk az ő színvonalukra, nézni és látni, és folyamatosan szembesülni a cselekedeteikkel. Kénytelenek vagyunk helyettük rendet tartani – mondta Magdika.

– Hálás köszönet azoknak, akik ezt a szép tavaszi, napsütéses szombat délelőttjüket arra áldozzák, hogy a mások által illegálisan elhelyezett szemetet, felelőtlenül szétdobált hulladékot összegyűjtsék – fogalmazott Szekeres Mónika Gizella, a programsorozat koordinátora.

– Azzal, hogy városunk is csatlakozott a Te Szedd! – Tiszta Magyarországért mozgalomhoz, az Innovációs Minisztérium által biztosított eszközök, zsákok és kesztyű segítségével gyűjthettük a szemetet, és a hulladék elszállításáról is a mozgalom kiírója gondoskodik – tájékoztatott a szemétszedés megkezdése előtt városunk önkormányzati képviselője.

A hulladékgyűjtéshez a Damjanich szakközépiskola diákjai is csatlakoztak, a Tisza Cipő Horgászegyesület tagjai pedig a horgásztanya környezetét tisztították meg.

– A Tisza mellett a horgászok, a csónakosok napi szinten megjelennek, itt vannak, használják a Horgásztanya területét. Szeretnénk, hogy mi és azok a vendégek, akik a Termálhotelből lesétálnak, ők is olyan helyre jöjjenek le, ami tisztán van tartva – hangsúlyozta Boros Nagy Roland. – Javarészt most azok vannak itt, akiknek csónakjuk is van, de több parti horgász is megjelent. A takarításhoz az egyesület csónakos tagjai mellett barátok és ismerősök is csatlakoztak, összesen huszonnyolcan – tájékoztatott a 225 tagot számláló horgászegyesület elnöke.

A Te Szedd, Föld Órája és cserjeültetés „Három szombatjának” következő eseményeként, kilencedik alkalommal csatlakozott városunk március 30-án a WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete által szervezett akcióhoz.

A Föld Órája program a környezetszennyezés és a túlfogyasztás által okozott problémákra igyekszik felhívni az emberek, vállalatok, intézmények és kormányok figyelmét.

A március utolsó szombatjához kötődő akció martfűi rendezvényéhez közel negyvenen csatlakoztak, sétáltak, futottak és bringáztak, eleget téve a figyelemfelhívásra vonatkozó kérésnek.

A Föld Órája program felhívásának megfelelően a világon milliónyian kapcsolták le a fölösleges világítást és áramtalanították a nélkülözhető elektromos készülékeket. Egy órára városunk főterén, a Szent István téren is kialudtak a fények.

A harmadik szombat helyett április 5-én, pénteken a Szolnoki úti cserjesor kipusztult növényeinek pótlására, cserjeültetésre várták az önkéntes segítőket a szervezők, az önkormányzat és a városszépítők. 300 növény elültetésére került sor, az önkormányzat és a Martfűi Városszépítő Egyesület finanszírozásával.

Az ültetőhelyek előkészítését és a növények szállítását a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ Településüzemeltetési Ágazatának munkatársai végezték, a cserjék elültetésében is segédkezve.

A szervező Martfűi Városszépítő Egyesület és a Településüzemeltetési Ágazat munkatársai mellett a cserjeültetésbe a Kossuth Nyugdíjasklub tagjai is bekapcsolódtak. A két civilszervezet tagjai az ültetés befejezését követően az ágyásokat is bekapálták. 

– A növények kiválasztásánál egyértelműen csatlakoznom kellett a korábbi ültetéshez, hiszen pótlásról van most szó. Azokat a növényeket cseréltük, pótoltuk, amelyek korábban kipusztultak. Az elvárás az volt, hogy nyolcvan centiméternél egy növény se nőjön magasabbra, és ne legyenek szúrósak – mondta a növények kiválasztását és az ültetést irányító kertészmérnök, Vinczéné Balogh Magdolna.

A városszépítők vezetője ezúttal magyar nevükön sorolta az ültetésre váró növényfajtákat. – Bangita, gyöngyvessző, hóbogyó, mahónia, kékszakáll, sudár zsálya növényeket választottam, olyanokat, amelyek eltérő időben virágoznak, és különböző színű virágokat, bogyókat hoznak.

Csak szárazságtűrő növényeket ültetünk, nem elsősorban a szépségre törekedtünk, mert általában a szép növények igényesebbek páratartalomra, nedvességre, talajra. Márpedig ezeknek az ágyásoknak az esetében minden van, csak ezek a feltételek nincsenek meg – hangsúlyozta Vinczéné Magdika. A szakember szerint a továbbiakban az a leglényegesebb, hogy a talajápolás megoldott legyen a területen, és az elültetett növények rendszeres öntözésére is sor kerüljön.

Herbály Jánosné

Tovább a 2019.04.05 - "Három Szombat" - cserjeültetés a Szolnoki úton képgalériához>>>

Tovább a 2019.03.30 - "Három Szombat" - Föld Órája Martfűn képgalériához>>>

Tovább a 2019.03.23 - "Három Szombat" - Te Szedd a tiszta Martfűért képgalériához>>>

2019-04-05 14:35