„Matrózjelöltek” a Játékvárban

Mozdulj Munkaközösségünk az idén 9. alkalommal szervezte meg nagycsoportosaink vízhezszoktatását. Projektünknek több célja is van, egyrészt előkészítjük az iskolai úszásoktatást, másrészt minden nagycsoportos óvodást eljuttatunk az uszodába, ahol megismertetjük őket az uszoda épületével, használatával, az úszás és a fürdőzés kultúrájával. Ebben a nevelési évben több mint 50 gyermek vett részt programunkban.Az óvodai vízhezszoktatásnál az a feladatunk, hogy megismertessük a gyermekeket a víz szokatlan, eddig nem ismert hatásaival, melynek köszönhetően a projekt végén közel olyan otthonosan mozognak majd a vízben, mint a szárazföldön. Kiemelt feladatunk a gyermekek biztonsága és vízbiztonságuk megszerzése.

Játékosan kell megismertetni őket a vízzel, így a vidám vizi játékok mellett egyre bátrabbak lesznek. Megtanulják a vizet tisztelni, szeretni. Kialakul önbizalmuk, bátorságuk, így jól lehet velük haladni. A sok-sok játék, buborékfújás, fröcskölés, vízben futás, víz alá merülés után megbarátkoznak a vízzel.

Céljaink elérése érdekében több csoportba osztottuk a gyermekeket, így az egyéni bánásmódot hatékonyabban tudtuk alkalmazni. A gyakorlatok nehézségi fokát úgy állítottuk össze minden csoportban, hogy figyelembe vettük a gyermekek képességeit. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki sikerélményhez jusson, örömmel, jó hangulatban vegyen részt a programban.

A tavaszi vízhezszoktatás utolsó napján a játékosságé volt a főszerep. Matrózjelöltjeink több fordulóban mérhették össze ügyességüket, rátermettségüket.

Alagúton átbújva, összekapaszkodva kellett eljutniuk a Kincses szigetre. A csillogó kincsek keresése illetve a kalózok által szétdobált szemét összegyűjtése sem okozott különösebb nehézséget számukra. Ezután már csak a hajót kellett megtalálniuk, ahol zenés gimnasztikával bemelegítették karjaikat, lábaikat a következő próbatételek sikeres végrehajtásához.

A következő feladatokat a pancsoló és tanmedencében végezték jelöltjeink. A tengerbe borult szenet kellett kanál segítségével kihalászniuk, majd a megrakott hajókat kifújni a partra.

Az ivóvíz drága kincs egy lakatlan szigeten. Poharak, matracok segítségével kellett a vizet egyik partról a másikra átszállítaniuk úgy, hogy lehetőleg minél több víz maradjon a poharakban. Végül pedig a takarításhoz kértük a segítségüket, szivacs segítségével igyekeztek minél több vizet áthordani egyik partról a másikra, megtölteni az erre várakozó edényeket.

A délelőtt igazán remek, vidám hangulatban telt, jókedvünket még a kinn szakadó eső sem tudta elrontani. A mosoly a gyermekek arcán mindent elárult. A délelőtt végére minden nagycsoportosból kiváló, tiszteletbeli matróz vállhatott.

Köszönjük Martfű Város Önkormányzatának a vízhezszoktatási programunkhoz nyújtott anyagi támogatását, a Martfű Termál Spa-nak a kedvezményes belépőjegyeket, valamint az úszásoktatásban résztvevő felnőttek munkáját!

Jancsó Ágnes

óvodapedagógus

Tovább a képekhez>>>

2019-05-07 09:37