Szakmák éjszakája a szakképző iskolák népszerűsítéséért

Változatos programokkal várta a Szakmák Éjszakáján a látogatókat a martfűi Damjanich középiskola. A rendezvény „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” jelmondata alapján a cél ez alkalommal is a szakmák bemutatása volt, amely elengedhetetlen a helyes pályaválasztáshoz.Az esti kikapcsolódásnak is tekinthető pályaorientációs programot szabadidős, családi tevékenységként szervezik a szakképzési centrumok, nem csak pályaválasztás előtt álló fiatalokat, hanem általános iskolás diákokat, a középiskolás korosztályt és felnőtteket is bevonva.

A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma egyre nagyobb gyakorlattal lát neki a négy éve futó rendezvény megszervezésének. Ebben a tanévben több mint húsz programmal várták a helyi középiskolában az érdeklődőket.

– 2019. április 12-én mindenkinek szélesre tártuk a Dami kapuit, hogy pillantsák meg, mi az, amiben jók vagyunk, mi az, amiben többet tudunk adni, mint egy általános képzést folytató iskola – hangsúlyozta Molnár Aranka tagintézmény-vezető, arra is választ adva, hogy kinek szól ez a program.

– Szól a gyerekeknek, akik játszva tekinthetik meg a szakmákat, játszva próbálhatják ki a szakmák elemi tudnivalóit. Szól a pályaválasztás előtt álló nagyobbacska gyerekeknek, az általános iskolásoknak, az alsó tagozatosoknak és a felső tagozatosoknak, akik már finisbe értek a pályaválasztás előtt. Megtekinthetik, hogyan néz ki egy szakképző iskola, milyen a diákélet, milyen szakmai eszközök vannak, és azokat hogyan lehet komolyan és játékos formában is használni, megismerni és építeni belőle a tudást.

A Szakmák Éjszakája természetesen a felnőtteknek is szól, akik már szakmával rendelkeznek, de szívesen bepillantanak a szakképzésbe, a volt iskolájukba, szívesen megtekintik a helyi középiskolát.

A teljes képzési palettánkat megmutattuk. A tanműhelyünkben elsősorban a könnyűipari képzéshez kapcsolódó programok várták az érdeklődőket, a kézi cipőgyártás folyamatát tekinthették meg a tanulók, a felnőttek. Megmutatták tudásukat a Gyógycipő Kft. szolnoki munkatársai, ahol az egyik tanítványunk édesapja dolgozik. A kézi cipőgyártásba bekapcsolódtak a felnőttoktatásban nálunk cipőkészítő szakmát tanuló diákok is.

Idecsempésztük azokat a partnereinket, akik szívesen segítenek, támogatnak bennünket a cipőkészítésben, illetve mi magunk is segítséget adunk nekik szakmai tekintetben, hiszen az iskolánkban megszerzett tudással helyezkednek el náluk a tanulók.

Elhozta termékeit és bemutatta szakmai tudását a G&T Sportcipő Manufaktúra Tiszaföldvárról, ahol többek között az iskolánkban végzett fiatalok segítik a szakma művészi szintre emelését.

A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrumban megrendezett Szakmák Éjszakája megnyitóján a cipő manufaktúrától kaptunk nagyon szép, divatos sportcipőket, amelyeket cipőbemutató formájában, tánccal, zenével mutattak be diákjaink a szolnoki központunkban, nagy sikerrel.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét vendégül láthattuk az egyik legjelentősebb együttműködő partnerünket a cipőkészítés területéről. A Lorenz Shoe Group Kft jelen volt cipő- és videofilm bemutatóval, munkaerő toborzással a Szakmák Éjszakája rendezvényünkön. Ez a kapcsolat évekre visszanyúló, hiszen a cipőkészítést tanuló diákjaink a Kft-nél vannak külső szakmai gyakorlaton.

A legkedveltebb és legnagyobb érdeklődést kiváltó programcsoportunk az informatika volt. A kollégiumi közösségi térben életre keltek a Lego robotok, kis markolókat, helikoptereket, repülőgépeket programozhattak a diákok. A GINOP 6.2.3-as, lemorzsolódást csökkentő pályázat keretében 18 személyes programcsomagot tudtunk vásárolni a Lego területén. Ezeket elsősorban a 11.a osztályos tanulóink szerelték össze, programozták, lehetővé téve, hogy mind a kicsik, mind a nagyok vezérelhessék ezeket a mini robotkákat. Megjelent a GTA-zás, a virtuális valóság is, a diákok örömére.

Nagy népszerűségnek örvendett a kézműveskedés, ahol az okos baglyoktól kezdve a ballagási dekorációkig, a kis filc párnákig, többféle kézműves terméket készíthettek a diákok.

A sport is része volt a programnak, kispályás focibajnokság zajlott a tornateremben.

A nyolcas tanteremben az öreg diák nem vén diák, az öreg tanár nem vén tanár elnevezésű tanár - diák találkozónk zajlott hagyományainknak megfelelően, ahol tanári karunk jelenlegi tagjai, nyugdíjas kollégák, volt diákok és jelenleg is iskolánkban tanuló diákok találkoztak.

Közösen terveztük, tervezték a 2019 októberében megrendezésre kerülő 75. Dami születésnapot, a Dami Gálát, hiszen a következő tanévben a helyi középiskola 75 éves lesz.

Az informatikai és könnyűipari programokon kívül megjelentek az ügyvitel programjai, a kommunikáció, a rendezvényszervezés, a nyakkendőkötés, a terítés, a dekorációkészítés, teaházban vehettek részt a programok szereplői. A bőrdíszműves tanműhelyben karkötőket készítettek a diákok, gyöngyöt fűztek, vidám, közvetlen hangulatban töltötték az időt.

Az egész estés, éjszakás programban helytálló pedagógusok és diákok az este a 11.c osztály által készített paprikás krumplival, egy jóízű vacsorával, beszélgetéssel zárták a Szakmák Éjszakáját.

Molnár Aranka sikeresnek értékelte a szakmai képzést népszerűsítő programot, amelynek közel 400 szereplője, résztvevője volt az idei évben. Ahogyan fogalmazott, a következő tanévben még inkább igyekeznek szélesre tárni a Dami kapuit, és még több rendezvénnyel ide hívni, ide csábítani a martfűi középiskolában oktatott szakmák iránt érdeklődőket.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2019-05-07 16:30