Nyerő volt a „boszorkánynyelv – Pihenés és közös együttlét a munka ünnepén

Koncertek, művészeti és sportbemutatók, kirakodóvásár és vidámpark is várta a családokat, baráti társaságokat a Martfűi Majális önkormányzati programjain. A főzőversenyen hagyományos és különleges ételeket készítettek baráti társaságok, munkahelyi közösségek. Az önkormányzat májusi családi programjai ezúttal is pihenésre és közös együttlétre hívták az itt élőket a munka ünnepén.Az elmúlt évek nyárias időjárását követően, esővel érkezett az idei Martfűi Majális. Az esős időben, az április 30-i családi programok, népi és ügyességi fa- és sportjátékok és az estére tervezett koncertek helyszínéül is inkább a Művelődési Központot jelölték ki a szervezők, a tábortűz pedig ezúttal elmaradt. Ennek ellenére sokan voltak kíváncsiak a Dolly Plusssz koncertre, a művelődési intézmény aulájában pörögtek a Hestia tűztánc lángjai, és a Tajpán zenekar rockzenéje iránt érdeklődő közönséget sem riasztotta el a rock koncert nem hagyományos helyszíne.    

A környező települések május 1-jei szabadtéri programjainak jelentős részét elmosta az eső. Martfűn kellemes időben zajlott a Hagyományos Ételek Főzőversenye, az ételallergiával élők a mentes konyha fogásaival ismerkedhettek, rendben folytak az egészségügyi szűrések, a színpadon egymást követték a tánc- és sportbemutatók, a művészeti együttesek fellépései. A báb- és utcaszínház Kökény Matyi meséjével szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Népszerűek voltak a népművészeti bemutatók, a kirakodóvásár és a vidámpark is.

A Kikötő teret végül ezen a napon elkerülte a jelentősebb csapadék, de a komolyabb technikai előkészületeket igénylő Holdviola koncert helyszínéül mégis is inkább a rossz idő esetén megjelölt helyszínt, a Művelődési Központot választották a szervezők.

 Május 1-je délelőttjén a főzőverseny résztvevői közül többeket arról kérdeztem, miért tartották fontosnak, hogy közösségük számára valami finomsággal készüljenek.

– Mindenképpen jó ötlet a főzőverseny. Régen, még a 80-as években, növényolajgyárként is itt voltunk minden május elsején. Jól sikerült a tavalyi évben is, bár az idő is jobb volt, azért reméljük, hogy ettől függetlenül a kollégák ugyanígy le fognak jönni – bizakodott Kanizslai László, a Bunge Zrt. martfűi olajosmag-feldolgozó gyárának képviseletében. – Jól érezzük magunkat, elbeszélgetünk. Olyan lehetőség ez a május elseje, vagy egy ilyen összejövetel, amikor nem a munkáról és nem a benti dolgokról beszélünk. Az egész arról szól, hogy végre tudjunk egy kicsit egymás közt lenni, minden gond nélkül.

– A Bunge csapata a főzőversenyen tavaly 3. lett, és most is beneveztek.

– A főszakácsunk Blaskó István, őt Jamesch-ként ismeri mindenki. Birkapörkölt készül, 55-60 adag lesz. Reméljük, hogy annyian jönnek is a kollégák, és elfogy.

 

A Martfűi Airsoft Taktikai Csapatjáték Sportegyesület komoly fegyverarzenállal készült erre az alkalomra is.

– Mindenkit szeretettel várunk, meg lehet ismerkedni a sporttal, meg lehet ismerkedni velünk, a csoporttal magával, hogy mivel foglalkozunk. Szeretnénk ezt a sportot népszerűsíteni, és a város közösségét építeni – fogalmazta meg céljaikat Czékmán Lajos. Az egyesületet a közösségi médiafelületeken is meg lehet találni. – Ha megkeresnek minket, ott mindenre tudunk válaszolni. Szeretnénk magunkat fejleszteni, minél több embert toborozni ehhez a játékhoz, mert ez egy olyan sport, amit ha többen űzünk, annál jobb.

Az Airsoft sportegyesület évek óta bekapcsolódik a május 1-jei főzőversenybe. A versenyszellem ezen a téren is megvan.

– Minden évben nevezünk, és egész jó eredményekkel. Az idén babgulyást főzünk. Lendvai Tivadar barátunk nagyon ügyesen főz, úgyhogy bízunk benne, hogy most is finom lesz.

 

A Martfűn szociális foglalkoztatást végző Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. I. telephelye a település óváros részén működik. Több mint 40 fős munkahelyi közösségük számára sertéspörköltet főztek.  

– Tavaly jöttünk el először ide főzni, és most az idén folytatni akarjuk. Jól sikerült, így természetes volt, hogy jövünk. Hagyományt szeretnénk ezzel teremteni, amíg a város szervezi, addig mi itt leszünk – válaszolta kérdésemre Szekeres Lászlóné Zsuzsa, a közös főzés kezdeményezője, akire a bográcsot is bizalommal bízták kollégái.

 

Enyedi Mihály csapata a Martfűi füstölgők különleges ételekkel nevezett a főzőversenybe.

– Félig rokonok, félig barátok vagyunk, ez a legideálisabb, rendszeresen összejárunk. Néhány éve vettünk egy BBQ-smoker-t, ebben készítünk amerikai barbecue ételeket, oldalast, tarját, ebből pedig pulled pork szendvicset. Szeretnénk megmutatni azt, hogy létezik ilyen is. Tudunk mi is bográcsozni, szeretünk is, de az utóbbi időben elmozdultunk a házi hamburger készítés és a vizes füstölt dolgok felé. 110 fokos füstös - vizes közegben készül el a hús, ez maga a füst-ködben sütés, amitől a hús nagyon finom és szaftos lesz.

Ami benn van a sütőben, az még tegnap ilyenkor röfögött. Fontos a friss hús, a saját fűszer, amit mi keverünk ki, és fontos a jó társaság is, az pedig meglesz.

 

A Máltai Szeretetszolgálat Martfűi Csoportja is állandó résztvevője a május 1-jei városi rendezvényeknek.

– Van egy csodálatos kis csapatom, önkéntesek, akik most is azon fáradoznak, hogy örömet csempésszenek mások életébe, segítsék, támogassák őket a gondok, nehéz sorsuk közepette – fogalmazta meg a martfűi szolgálat célját Vass Éva, a csoport vezetője. – Hat éve vagyunk itt kinn a téren, és minden évben nagyon készülünk arra, hogy egy kis szeretetvendégséggel, üdítővel, kávéval, süteménnyel várjuk a látogatóinkat. Szép kézimunkákat is készítettünk illetve plüss állatokat és apróbb játékokat, tombolával összekötve. Mindenki nyer valamit, hogy örömmel menjen el. Egy kis támogatás nekünk is jólesik, a magunk kis pénzéből és adományokból tartjuk fenn magunkat.

Eddig minden évben főztünk, de most az időjárás miatt, és mert kevesebben tudtunk eljönni, úgy döntöttünk, hogy bográcsos ételt nem készítünk. Hagyományosan, mint a régi május 1-jéken, sültkolbász és mustár lesz a menü, sörrel.

 

A Martfűi Városszépítő Egyesületnél az ismeretek bővítése ezen a napon sem maradhatott el, „zöld sátrukban” környezetvédelmi, természetvédelmi témákban lehetett kártyákat összepárosítani.

– Nálunk a május elseje évek óta arról szól, hogy vendégül lássuk a tagjainkat és a segítőinket, viszonzásként az évközi munkájukért – mondta Vinczéné Balogh Magdolna, az egyesület vezetője. – Úgy érezzük, hogy nem csak dolgozni kell, hanem egy kicsit kikapcsolódni, egy jót enni, beszélgetni, nevetgélni, hogy érezzük azt a régi, igazi május elsejei hangulatot.

Velünk van a Kossuth úti Nyugdíjasklub elnöke és a klub néhány tagja, és még többen is jönnek, hiszen ők azok, akik évek óta segítenek nekünk a városnak végzendő munkáinkban.

Körülbelül harmincöten leszünk, szabolcsi étellel készülünk, a bográcsban káposztás paszuly fő, marhahússal és füstölt csülökkel.

 

A Martfűi Lövészklub magáért a társaságért főz – tudtuk meg Kontra Lajostól. – A társaság miatt hagyományosan részt veszünk évek óta a május elsejéken. Szeretünk együtt lenni, ezért ha tehetjük, akár kéthetente is összejövünk.

Különleges ételekkel készültünk, egy kicsit viccesre is véve. Csülökpörköltet főzünk „boszorkánynyelvvel”, kb. húsz főre. A belsőségből a nyelveket próbáltuk úgy kialakítani, hogy ez jellemezze is az ételt, amit készítünk. A társaság vicces kívánságaként, desszertnek bundás tejbegrízt kínálunk, ami almás panírral készül, és különleges répa lekvárral tálaljuk.

– Szerinted kik lesznek az idén a nyerők?

– Minden évben mi vagyunk a nyerők fejben, aztán a zsűri hogy dönt, az már nem a mi dolgunk, de mi mindig győzünk azzal, hogy itt vagyunk, és együtt vagyunk! – mondta a lövészklub képviselője, igazi május 1-jei hangulatban, a Martfűi Majálison.

Köszönjük a szervezők, Martfű Város Önkormányzata, a Martfű Városi Művelődési Központ, a Városi Szabadidős Kör Egyesület és valamennyi segítő, közreműködő munkáját.

A Népművészeti játszóház támogatója a Csoóri Sándor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Herbály Jánosné

Tovább a 2019.05.01 - Martfű Majális - május 1. délután képgalériához>>>

Tovább a 2019.05.01 - Martfű Majális - május 1. délelőtt képgalériához>>>

Tovább a 2019.05.01 - 2019.04.30 - Martfű Majális - április 30. délután képgalériához>>>

 

2019-05-14 12:44