Elöntött pincék, udvarok – Belvízelvezetés korlátokkal

Húsz perc alatt több mint 40 milliméternyi eső zúdult Martfűre június 24-én hétfőn este. Az elöntött pincék és porták miatt többen kérték az önkormányzat segítségét, de a legtöbb helyen a lakók maguk is igyekeztek megoldani a helyzetet.Régóta probléma a város egyes területein, hogy a hatvan-hetven éve kiépített, egyesített belvíz- és csatornarendszer nagy terhelés esetén visszaduzzaszt. – Ilyen hirtelen lezúduló, jelentős méretű esőnél az egész rendszer telítődik, ezt a csapadékmennyiséget lassan emelik át a szivattyúk a szennyvíztelepre. A BÁCSVÍZ szerint ekkora vízmennyiséget nagyobb szivattyúkkal is képtelenség lenne kezelni, mert a csövek átmérője adja a kapacitás lehetőségét. Nem létezik olyan rendszer, ami ezt elbírta volna – értékelte a kialakult helyzetet dr. Papp Antal polgármester.

A város nem egyesített víz- és csatornarendszerű területein pedig újra beigazolódott, hogy még mindig sok helyen vezetik a csapadékvizet a szennyvízrendszerbe.

– Az önkormányzat ismét jelzéssel él a víz- és csatornaszolgáltató felé, hogy fokozottan nézzék át, tárják fel ezeket a bekötéseket – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve, hogy már messze nem olyan mértékben jött fel a szennyvíz, mint pl. öt évvel ezelőtt. Azóta az átemelő szivattyúkat is a lehető legnagyobbra cserélték. A szennyvízcsövek keresztmetszete azonban adott, nem tudnak többet befogadni. A problémát főleg az jelenti, hogy a nagymennyiségű csapadék keveredik a szennyvízzel és túlfolyik a csatornarendszeren. Ez akár veszélyes is lehet, fertőzéseket okozhat.

Dr. Papp Antal szerint a város belvízelvezetésében meghatározó Zsófia halmi csatorna sincs nagyon rendben. – Tele van náddal, minden egyébbel, évente legalább kétszer-háromszor ki kellene takarítania az azt kezelő KÖTIVIZIGNEK. Ez a csatorna utoljára három éve volt kitakarítva. Ha rendben lenne, akkor sokkal gyorsabban levezetné a csapadékot.

A belvíz az óváros rész teljes területéről a Hunyadi úti nagyárokba folyik, ami a Zsófia halmi csatornába vezeti azt. 

  A most kialakult helyzet itt és a város más részein is rávilágított az ingatlanok előtti csapadékvíz elvezető árokrendszer felülvizsgálatának szükségességére. – A baj az, hogy többször maguk a lakosok is hibásak, hisz sok helyen betemették a szikkasztóárkokat illetve parkolókat építettek rájuk, arra nem gondolva, hogy ez akár másutt is gondot okozhat. Ahol a konkrét problémákat láttuk, ott intézkedik az önkormányzat, korrekció mindenképpen lesz, – erősítette meg a polgármester, hozzátéve, hogy a lakosoknak is tisztítani és karban kell tartani a vízelvezető árkokat, de ezt sokszor elhanyagolják.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2019-06-27 13:29