Múzeumok Éjszakája 2019.

Rock and roll, sport, veterán járművek és fegyverek jegyében telt a szombat a Művelődési Központban. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 5. alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatához és 3. alkalommal színesítette Veteránjármű Találkozó a rendezvényt.Az Ipartörténeti kiállítás és a Pécskői Család Alföldi Kerámiagyűjteménye mellett új helyszínek is várták a látogatókat. A Pilkó Bt. jóvoltából, az eredeti berendezési darabok bemutatása mellett, most két kiállítást is rendezhettünk a Tisza Cipőgyár Irodaházának légópincéjében. A második világháborútól a rendszerváltásig használt egyenruhákat, kiegészítőket és fegyvereket mutatott be a Szolnoki Katonai Hagyományőrző és Repüléstörténeti Baráti Kör öt, - természetesen - korabeli egyenruhába öltözött tagja. A fegyverek között volt, amelyik a két világháborút is megjárta, voltak pisztolyok, szuronyok és mesterlövész puskák is, az egyenruhákhoz sorsok és történetek kapcsolódtak, amikről szívesen meséltek a hagyományőrzők.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet támogatásával egy zárka berendezését is átvizsgálhattuk: a zárkaágyat, -szekrényt személyes használati tárgyakkal, a fogvatartottaknál található felszereléseket. Laczkó István BV őrnagy, a megyei intézet megbízott osztályvezető-helyettese a büntetés-végrehajtás történeti bemutatása mellett a fogvatartottak és a személyi állomány mai helyzetéről is beszélt. Rabszállító kocsival érkezett, mely külön látványosságot jelentett a cipőgyári irodaház előtt. Az előadás mellett a különböző mozgáskorlátozó- és kényszerítő eszközöket is bemutatta a vállalkozó kedvű látogatókon: vezetőszár, bilincsrögzítő öv, bilincs. Volt nála gumibot és könnyfakasztó eszköz, karhatalmi tömegoszlató pajzs, sisak és védőmellény.

A történelmi büntetőeszközöket a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum tárgyai segítségével próbálhattuk ki magunkon: a deres, kaloda és nehéz vasbilincs évszázadokon keresztül napi használatban volt egész Európában.

A múltidézést a Pécskői Kerámiagyűjteményben folytathattuk, ahol Kengyel Évi legújabb meséjének hallgatása közben festhettünk zsebkendőt és csodálhattuk a régi használati eszközök szép kidolgozását, harmonikus motívumait.

A városunk különös történetét és a veteránjárműkkel megidézett kor hangulatát szívhatta magába mindenki a várostörténeti tárlaton, régi tervekkel, divatmagazinokkal, gyerekkorból ismert reklámokkal és restaurált Tisza Cipőkkel találkozhattak a kiállítás termeiben.

A Deák Miklós Íjász Szakosztály és a Lövészklub tagjainak felügyelete mellett bárki kipróbálhatta az íjat és a lőtéren a légpuskák több típusát, de Indiana Jones is küzdelemre invitálta a flipperhez látogatókat.

A sport fontosságát hangsúlyozta a fent említetteken kívül a Martfűi Úszó és Triatlon Klub, amely Balogh József vezetésével óvodástól szenior kategóriáig több futamban futóversenyt indított délután 3 órától, dacolva a meleggel és a szúnyogok hadával. A versenyzőknek a korosztályuk szerinti távot a cipőgyár területén kellett teljesíteni, ezzel is csatlakozva a múzeumi programokhoz. A táv teljesítése után valamennyi résztvevő érem, oklevél, apró ajándék díjazásban részesült. (Díjazottak a cikk végén.)

Szentgyörgyi Rómeó aerobik világbajnok közös tornázásra, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar profi előadásával táncra buzdította a nézőket-hallgatókat a motoros és autós ügyességi versenyek között.

Köszönjük segítőinknek és együttműködő partnereinknek a támogatást!

Jövőre is várjuk szeretettel, de ne feledje: Múzeumok Őszi Fesztiválja hamarosan …

Támogató: Európai Strukturális és Beruházási Alapok

Együttműködő partner: Szolnoki Katonai Hagyományőrző és Repüléstörténeti Baráti Kör, Martfűi Úszó- és Triatlon Klub, Martfűi Lövészklub, Deák Miklós Íjász Szakosztály, Pilkó Bt., Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, Szarvasi Veterán Jármű Baráti Kör, Torony ABC, Csavar-Lak, Hajdú Csaba - Pragmamedia, Tisza Ipartelepen működő cégek, Szilvási József társszervező

Tisza Futóverseny díjazottjai:

Óvodások, fiú: 1. Jeneses Martin, 2. Maár Sámuel. Lány: 1. Jeneses Olívia

1. korcsoport, fiú: 1. Pető Zoltán 2. Burján Tamás 3. Kecskés Attila 4. Maár Dániel 5. Boros-Nagy Arnold. Lány: 1. Ladányi Léna

2. korcsoport, fiú: 1. Bontovics Márk 2. Takács Zalán 3. Maár Benedek 4. Pető Dániel.
Lány: 1. Boros-Nagy Lili 2. Sáji Gabriella 3. Gáspár Kata

3. korcsoport, fiú: 1. Hevesi Vajk 2. Danku Botond 3. Gáspár Barnabás 4. Kiss Ádám.
Lány: 1. Németh Noémi 2. Forgács Korinna 3. Haller Noémi 4. Deák Dorina

4. korcsoport, fiú: 1. Tóth Zalán 2. Csüllög Marcell 3. Bakó Ferenc 4. Pápai Péter.
Lány: 1. Laczkó Enikő 2. Deák Boglárka 3. Bácsmegi Laura

5. korcsoport, fiú: 1. Hornyák Döme 2. Pápai Balázs. Lány: 1. Botka Anikó 2. Kiss Anna

6. korcsoport, fiú: 1. Csató Gergely 2. Ökrös László 3. Fődi Zoltán 4. Fülöp Ádám 4. Kovács Péter. Lány: 1. Kovács Zita 2. Jeneses Anita

7. korcsoport, fiú: 1. Kozák István 2. Soós Elek 3. Farkas Gábor 4. Danku László.
Lány:
1. Révész Imréné

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a 2019.06.22 - V. Múzeumok Éjszakája és III. Veteránjármű találkozó - Fotóalbum I. képgalériához>>>

Tovább a 2019.06.22 - V. Múzeumok Éjszakája és III. Veteránjármű találkozó - Fotóalbum II.képgalériához>>>

2019-06-28 14:58