„Az, ami van, azért lehetséges, mert ez így jó!”

A népmesék misztikus száma, a hármas jut eszembe, amikor a három királyfi elindul, hogy szerencsét próbáljon, megtalálja útját és önmagát, legyőzze a nagy gonosz sárkányt és elnyerje a királykisasszony kezét… Úgy indult el ez a három fiatal alkotó Martfűről, szülővárosukból, az otthonukból, hogy megvalósítsák álmaikat sok-sok kaland, tanulás, alkotói öröm, olykor kétség és vívódások között.Ezekkel a gondolatokkal indította útjára Asztalosné Kocsis Enikő a Martfű Városi Művelődési Központ legújabb, „Hármas hangzat” című kiállítását.

Révi Norbert szobrászművész, Kecső Endre festőművész és Kecső Kristóf szobrászművész hallgató alkotásaikon keresztül mutatják meg nekünk, eddig mit tapasztaltak a világban, milyen kincseket gyűjtöttek önmagukba. Közös kiállításuk 2019. augusztus 10-től várja a látogatókat a kulturális intézmény galériáján.

A kiállítás megnyitón az alkotók családtagjai, mentoraik és mestereik körében a Szolnoki Bronzöntő Szimpózium tagjait és Pogány Gábor Benő Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt is Martfűn köszönthettük.

– Ezek az alkotások az impulzus vizsgálatáról szólnak, kivétel nélkül a tökéletes arány felé vezető úton. Nincs jelentősége annak a kérdésnek, hogy ezek a művek jók-e valamire vagy sem. Azt az alapvető igazságot sugározzák, hogy az, ami van, azért lehetséges, mert ez így jó! – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Verebes György Munkácsi Mihály-díjas festőművész, szeretettel ajánlva mindenki figyelmébe a három tehetséges martfűi fiatal kiállított alkotásait.

Martfű 30 éve város. Ebből az alkalomból indította a kulturális intézmény azt a sorozatát, amelyben a vizuális kultúra területén dolgozó, tehetséges martfűi alkotókat mutatja be.

A „Hármas hangzat” című kiállítás 2019. szeptember 9-ig tekinthető meg a martfűi művelődési intézmény galériáján.

Révi Norbert művészi pályája egyre jelentősebb értéket képvisel hazai és nemzetközi szinten is. A Szolnoki Művésztelep alkotótáborának aktív tagja. Alkotómunkája mellett az elmúlt években kibontakozhatott tanári tehetsége is, művésztanárként a szolnoki Magiszter képzőművészeti iskolában sok, köztük jó néhány martfűi tehetséges fiatalt tanít és indít el sikeresen a művészi pályán. Munkája során soha nem feledkezett el Martfűről, több kiállításon szerepelt alkotásaival. Korábban a Művelődési Központ munkatársaként is számos igényes, színvonalas képzőművészeti kiállítás kurátora volt, jelenleg szakmai rendezője az évente megrendezésre kerülő JNKSZ Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatnak.

A galériában fiatalos, lendületes, álom- és víziószerű modern képeket láthatunk Kecső Endrétől. Kiskorától kezdve rajzolt és festett. Első pályamunkája egy tűzvédelmi pályázatra készült, ahol első helyezést ért el rajzával. Már akkor elhatározta, hogy festőművész szeretne lenni. Általános Iskolai Tanára Poré Mariann tanárnő volt.

Szakmai pályája jelenős állomása a Szolnoki Művésztelep, ahol Verebes György festőművész tanítványa lett, akivel életre szóló szakmai és emberi barátságot kötött. A közös munka eredménye, hogy Endre felvételt nyert a Képzőművészeti Egyetem festő szakára. Mestere Károly Zsigmond festőművész volt.

Endre számos sikeres csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be, többek között Budapesten, Szolnokon és Prágában.

Kecső Kristóf harmadik éves szobrászhallgató munkáit első alkalommal láthatja a martfűi közönség. Kristóf is a Szolnoki Művésztelepen tanult és lett elhivatott a szobrászat, mint művészi pálya felé.

Tanárai voltak Verebes György festőművész, Baráth Fábián és Révi Norbert szobrászművészek.

A szakmai munka meghozta a sikert, hiszen Kristóf felvételt nyert a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakára, jelenlegi mestere Karmó Zoltán szobrászművész.

Egyetemi tanulmányai során sok izgalmas alkotómunkába bekapcsolódott, ebben az évben elnyerte az Amadeus Alapítvány alkotói pályázatát, az elmúlt évben pedig egy zalai alkotótábor révén, pályázati tervét elfogadva, Zalaszentgrót városban köztéri szobrát állították fel.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2019-08-15 16:29