7. Szocijármű Találkozó a Tiszaligetben

Augusztus első hétvégéjén immár 7. alkalommal rendezték meg a Szocijármű Kiállítást és Nosztalgia Találkozót Szolnokon a Tiszaligetben. A négy napos rendezvény első három napja a veterán járművek tulajdonosainak szólt, vasárnap reggel 8-tól azonban bárki megcsodálhatta a több mint 300 szocialista járművet és a mintegy 50 egyéb veterán autó- és motorcsodát a ’60-’80-as évekből.Személyes kedvencem a fekete Csajka, de tömött sorokban álltak a Moszkvicsok, Wartburgok, Ladák, Skodák és Trabantok. A kiállítást előadások, fodrászat és divatbemutató színesítették, nosztalgiabüfé Turbó rágóval, palacsintával és világítós nyalókával.

A Nosztalgia Múzeum épülete a kor hangulatát, életmódját idézte fel: a Szolnoki Katonai Hagyományőrző és Repüléstörténeti Baráti Kör egyenruha-, kitüntetés- és fegyverbemutatóval, egy kunszentmártoni gyűjtő korabeli ejtőernyős felszereléssel. Olyan ikonikus videojátékokat próbálhattunk ki, mint a Space Invaders, Pac-Man, Contra, mindezt a korabeli Videoton, Atari és sárga kazettás gépeken.

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény immár 3. alkalommal mutatkozott be a rendezvényen, nagy sikerrel. A Tisza Cipőket látva mindenki elmesélte, neki milyen volt gyermek-fiatalkorában, milyen jók voltak ezek a cipők, egy látogatónk Tisza gumicsizmáját is elküldte gyűjteményünk számára.

A szervezők standunk mellett korhű fotósarkot is berendeztek, ahol gyűjteményünk ruháiba bújva mindenki megörökíthette magát egy gyönyörű műbőr fotelben ülve.

A ligetbe közel 2500 ember látogatott ki, sokan a nagyszülők szekrényét kifosztva, kellemes nejlonruhába bújtak, így erősítve a találkozó nosztalgikus hangulatát.

Köszönet a szervezőknek, ifj. Kánya Zoltánnak és segítőinek, hogy idén is ott lehettünk! Reméljük, kiállításunkkal mi is segítettük az időutazást az 1960-80-as évekbe!

Köszönet Kollár Csabának az életképekért!

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a képekhez>>>

2019-09-05 11:25