LED-es közvilágítási rendszer épül a város közterületein

Korszerűsíti, energiatakarékos LED-es hálózatra cseréli az önkormányzat Martfű közvilágítási rendszerét. A település, pályázati lehetőség híján, saját erőből valósítja meg a beruházást, három év alatt, az ehhez igazodó fizetési ütemezéssel.

Az új közvilágítási rendszer kiépítéséről és az ehhez szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatásához közbeszerzési tanácsadó megbízásáról a 2019. szeptember 26-i ülésén döntött a képviselő-testület.A beruházással hozzávetőleg 40-50%-os energia megtakarítást lehetne elérni, fényáram-szabályozási módszer alkalmazásával a megtakarítás tovább javítható. A modern világítási rendszerekkel szemben már alapvető elvárás a szabályozhatóság. Az izzóknál, fénycsöveknél és kompakt fénycsöveknél használt szabályozási technológiák a LED-es világításnál is elérhetőek.

Az önkormányzat felmérette a város közvilágítási rendszerének állapotát, energiatakarékos korszerűsítésének bekerülési- és megtérülési számításait, és elkészíttette a korszerűsítés kiviteli terveit. A felmérések alapján - a megtakarítás mellett - 60-70 darabbal több világítótestet szerelnek fel a városban, a gyalogos átkelők környékére pedig erősebb világítótestek lettek betervezve.

Az önkormányzat a tervek készítésekor megkereste a hálózatott üzemeltető E.ON-t is, hogy a felújítással együtt cserélje ki a régi, elavult és gyakran hibás hálózatot is.

A hatályos közbeszerzési törvény értelmében a beruházás közbeszerzési eljárás köteles. A közvilágítás korszerűsítésére, energiatakarékos LED-es közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról és az eljárás lefolytatásához közbeszerzési tanácsadó megbízásáról is döntött a képviselőtestület.

A közvilágítás-korszerűsítés első ütemének megvalósítására 40 millió forintot különített el az önkormányzat a 2019. évi pénzügyi tervében, így a munkálatok akár az idei évben elkezdődhetnek.

Herbály Jánosné

2019-10-04 14:23