A Játékvár Óvoda és Bölcsőde jeles napjai – Az Állatok világnapja - október 4.

A környezetvédelmi nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap társadalmi életünk minden területén. Mi, pedagógusok is aggódva figyeljük a Földünket és élővilágát fenyegető veszélyeket. Természetszerető, környezetét védő emberekre van szükség, akik viselkedésükkel, cselekedeteikkel tenni tudnak életterük megóvása érdekében.A környezetvédelmi szemlélet kialakítására legfogékonyabb időszak az óvodáskor. A kíváncsi, mindenre nyitott gyermek a legérzékenyebb a környezetében végbemenő változásokra. Pedagógiai programunkban kiemelt figyelemmel kísérjük a környezetvédelem jeles napjait. Játékos formában, közvetlen tapasztalatszerzéssel minden évben megemlékezünk az Állatok világnapjáról, így tettünk ebben az évben is, október 4-én.

Ezen a napon még több ismeretet és élményt nyújtottunk az állatokról. Érzékelték a gyermekek, hogy az állatoknak fontos szerepük van a természetben, ezért ne bántsák, ne tapossák, inkább védelmezzék őket.

A Kossuth úti Tagóvodában a pedagógusok, és a néhány éve még az ebbe az intézménybe járó testvérpár édesapja, Molnár László és állatszerető ismerősei, változatos programokkal próbálták közelebb hozni a gyermekekhez az állatokat. Az óvodások nagy lelkesedéssel vettek részt a kosorrú hatalmas nyuszi, a vietnámi csüngő hasú sertés, a kutyák, a kopasznyakú kakasok és tyúkok megismerésében, a lovaglás és patkolás felfedezésében, és a postagalambok reptetésében.

A Munkácsy úti Óvodában is az volt az óvodapedagógusok célja, hogy ezen a napon felhívják a gyermekek figyelmét az őket körülvevő állat- és növényvilágra, védelmük fontosságára.

Az óvoda három csoportja is a Kukucska lovas clubhoz látogatott el, ahol megnézték az állatokat, megismerkedtek azok tulajdonságaival, és nyuszi, kecske simogatására és etetésére is volt lehetőségük a gyermekeknek. Közben megismerkedtek életmódjukkal, az állatgondozással, az ember gondozó munkájával. Bemutatták az ott tartott lovakat, tulajdonságaikat, szokásaikat, és azt, hogyan gondozzák őket. Érdekességként néhány lószerszámot és használatát is megismerhették a gyermekek. Végül jó hangulatban, lovas dalokat énekelve, mondókázva lovas kocsikáztak a városban.

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde nagycsoportosai és nagy-középsősei Tiszaföldváron, a Földrajzi Múzeumban, múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, ahol színes programokkal várták a gyermekeket. Megismerkedtek a Tiszazug állatvilágával, azok életmódjával. Megcsodálhatták az akváriumot, állatok csontvázait, és nagy sikere volt a régészkedésnek is. Lehetőség nyílt barkácsolásra, és kipróbálhattak természetes anyagból készült játékokat.

Mindenkinek nagyszerű, élvezetes, ismeretekben és élményekben gazdag programokban volt része.

Vargáné Nagy Katalin, Varczag Györgyné

óvodapedagógusok

Tovább a képekhez>>>

2019-10-15 13:28