Már dolgoznak az új sportpark kialakításán a városi sportpályán

D típusú sportpark épül a városi sporttelepen, a műfüves sportpálya mellett. Több mint hároméves pályázati folyamatot lezárva, a beruházás novemberben kezdődött és várhatóan december első hetében fejeződik be.Kategóriájának megfelelően a sportpark minimum 150 m2 alapterületű lesz, legalább 15 darab, tolódzkodásra, húzódzkodásra, has- és hátizom erősítő és fekvőtámasz gyakorlatokra valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmas eszköz telepítésével.

A sportpark megvalósításához az önkormányzatnak megfelelő ingatlant kellett az építtető Nemzeti Sportközpontok rendelkezésére bocsátania, és öt évig a létesítményt fenntartásáról is a helyhatóságnak kell gondoskodnia. A program teljes egészében hazai költségvetési finanszírozású. A beruházás költségeiről nincs információ, a kapott tájékoztató szerint az állam ingyenesen fejleszt az arra jogosult és a kérelmet benyújtó településeken.

A létesítmény elsősorban a felnőtt lakosság számára biztosít sportolási lehetőséget, a pályázat kiíróinak elképzelése szerint azonban, felügyelet mellett, a sportpark integrálható a közoktatási intézményrendszer tevékenységébe is.

A Kormány 2016 áprilisában döntött a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programról, amelynek alapvető célja olyan közösségi terek kialakítása, ahol valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét igényes szabadtéri létesítményekben.

A programban meghatározott célok alapján az önkormányzat két sportpark és egy futókör létesítésére nyújtott be kérelmet. A két sportpark egyike a Művelődési Központ mögötti aszfaltozott terület egy részén épült volna fel. Ugyanerre a helyszínre nyújtott be igényt az önkormányzat egy 200 méteres futókör létesítésére is.

A második kérelmezett sportpark helyszín a városi sportpálya területe. A sportpályán a két futballpálya közötti füves részre telepítik az új sporteszközöket.

A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Programban történő részvételről a 2016. júliusi ülésén döntött a képviselő-testület, támogatva, hogy az önkormányzat a Művelődési Központ mögötti parkban sportpark és futókör, illetve a városi sportpályán sportpark létesítésére kérelmet nyújtson be a felhívás szerint.

A testület a Művelődési Központ mögötti sportpark köré tervezett 200 m-es futókör várható bekerülési költségéhez 25% önerő biztosításáról is döntött a költségvetés általános tartalékkerete terhére.

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a mindennapos sportolás, melyet leginkább a könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítményekkel lehet vonzóvá tenni.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer a szabadidős sportban az úgynevezett „street – workout”, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” - használata.

Néhány éve, ugyancsak a városi sportlétesítmény területén, szintén pályázati forrásból épült műfüves sportpálya 300 fős mobil lelátóval. Helyi vállalkozói támogatással a központi játszótér mellett is elkezdődött egy kondi eszközökből álló park kialakítása. A most épülő sportpark új eszközeivel a sportolási lehetőségek tovább bővülnek Martfűn.

Fotón: Helyszínbejárás tervezővel, beruházóval, kivitelezővel

Herbályné Kalmár Irén

2019-11-27 17:00