Magyar néptánccal ünnepeljük a kultúra napját

A magyar kultúra napja alkalmából ünnepi megemlékezésre várja az itt élőket Martfű Város Önkormányzata, melynek a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár ad otthont 2020. január 21-én.Ez alkalommal ünnepi köszöntőt mond Földi Edina önkormányzati képviselő, az Oktatási, Művelődési, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága elnöke, majd „Lélekvirágok” címmel a Tisza Táncegyüttes műsorát láthatja a közönség a Bürkös Zenekar kíséretében.

A szolnoki Tisza Táncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Az igen elismert és nagy múltú együtteshez sok szálon kötődünk mondta Asztalosné Kocsis Enikő, a Művelődési Központ igazgatója. – Az elmúlt évek során sok mai táncosunk is részt vett az együttes munkájában, sokan nevelkedtek fel és kaptak az együttestől életre szóló szakmai útmutatást. Simon Gyula és Kiss Zsuzsanna táncpedagógusok és koreográfusok évekig a Martfű Néptáncegyüttes vezetői voltak. Szakmai tudásukat átadták a martfűieknek, ami a mai napig érezhető tette hozzá az intézményvezető.

– A Tisza Táncegyüttes a tehetséggondozásban is részt vesz. Az ügyes fiatal martfűi növendékek is lehetőséget kaptak az együttműködésre, majd a továbbtanulásban is segítették munkájukat, többek között Stonawskiné Busi Ildikót, aki táncpedagógusként és kiváló néptáncosként is ismert. A martfűi Nevesincs Táncegyüttes tagjai is táncoltak és jelenleg is közreműködnek az együttes munkájában. Oláh Nóri, aki táncművészeti egyetemen tanult, a Tisza Táncegyüttesnek és a Martfű Néptáncegyüttesnek is köszönheti a tánc szeretetét.

Ebben az esztendőben is martfűi táncossal büszkélkedhetünk: Székács Annát láthatja a közönség a Tisza Táncegyüttes soraiban! Az ügyes és tehetséges táncos Stonawskiné Busi Ildikó korábbi tanítványa – számolt be örömmel Asztalosné Enikő.

Városunk kulturális intézményének vezetője szerint a program igazán méltó lesz a magyar kultúra napjához. Mindenki jó élménnyel gazdagodik, még azok is, akik ritkán találkoznak ezzel a műfajjal, hiszen az egyik legcsodálatosabb a tánc nyelve, a Tisza Táncegyüttes a legszebb érzelmeket fogja megjeleníteni a színpadon.

Székács Szidónia2020-01-17 14:30