Magyar néptánccal ünnepeltük a kultúra napját

Martfű lakóinak idén is tartalmas kultúrműsorral kedveskedett Martfű Város Önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepségen, január 21-én a Művelődési Központ színháztermében.A Himnusz születésének emléknapján országszerte különböző kulturális és művészeti rendezvényeket tartanak. Városunk magyar néptánccal ünnepelte a kultúra napját: „Lélekvirágok” címmel a Tisza Táncegyüttes műsorát láthatta a közönség a Bürkös Zenekar kíséretében.

A rendezvényen Földi Edina önkormányzati képviselő mondott köszöntőt. Az Oktatási, Művelődési, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottságának elnöke Németh László író máig ható gondolatait idézte. – „A kultúra nem ismerethalmaz, amelyet zsákolnak, tengelyen vagy hajón átszállítanak a szomszéd országba. A kultúra egy nagy néptest életében kialakult szellemi és erkölcsi szokásjog: ízlés, etikett, gondolkozásmód, amelyben éppolyan otthonosan kell éreznünk magunkat, mint a bőrünkben. A műveltség nem ünneplő ruha, melyet hordani kell. A műveltség a helytállás eszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyverzete.”

A kultúra mindennapi életünket mintázza – fogalmazott a kulturális bizottság elnöke –, viselkedésünket, jogi és politika kultúránkat, de étkezési, lakás-, egészség-, közlekedés-, oktatás- és munkakultúránk az (sőt még kultúra utalványunk is van), ami megkülönböztet minket más népektől, őrzi egyediségünket.

A magyar kultúra itt van bennünk, szavainkban, cselekedeteinkben. Ezt kell megőriznünk, továbbadnunk, fejlesztenünk, hogy mindig a világ kultúrájának részesei legyünk. A hagyományaink tartják össze a nemzetet, de ez teremt új közösségeket is. A globalizáció világát éljük, ahol gyengülni, sorvadni kezdenek a nemzeti kultúrák. De nagyon fontos, hogy globalizált kultúra nincs európai, európai kultúra pedig nincs nemzeti kultúra nélkül.

Amíg lesz, aki magyarul beszél, magyarul gondolkodik, addig nem kell attól tartanunk, hogy a magyar kultúra nem lesz a világ kultúrájának része. Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárjuk és ne akarjuk megismerni, esetleg részesévé válni a XXI. századi globalizációnak. „Minden ország kultúrája lengje körül a házamat. De egyik se szakítson el szülőföldem talajától.” – zárta Gandhit idézve ünnepi beszédét Földi Edina.

Az igen elismert és több mint hét évtizedes múltra visszatekintő Tisza Táncegyüttest a magyar néptánc-mozgalom meghatározó egyéniségei alapították, vezették. A művészeti csoportnak mára a legszélesebb generációs együttélést sikerült megvalósítania, hét csoport működésével, az óvodáskorúaktól egészen szeniorkorig.

– Asztalosné Kocsis Enikő, a Művelődési Központ igazgatója szerint a martfűi kulturális intézmény sok szállal kötődik a Tisza Táncegyütteshez. – Az elmúlt évek során több martfűi táncos is részt vett a táncközösség munkájában, nevelkedett fel és kapott az együttestől életre szóló szakmai útmutatást. Simon Gyula és Kiss Zsuzsanna táncpedagógusok és koreográfusok évekig a Martfű Néptáncegyüttes vezetői voltak. Szakmai tudásukat átadták a martfűieknek, ami a mai napig érezhető.

A Tisza Táncegyüttes a tehetséggondozásban is részt vesz. Az ügyes fiatal martfűi növendékek is lehetőséget kaptak az együttműködésre, majd a továbbtanulásban is segítették munkájukat, többek között Stonawskiné Busi Ildikót, aki táncpedagógusként és kiváló néptáncosként is ismert. A martfűi Nevesincs Táncegyüttes tagjai is táncoltak és jelenleg is közreműködnek az együttes munkájában. Oláh Nóri, aki táncművészeti egyetemen tanult, a Tisza Táncegyüttesnek és a Martfű Néptáncegyüttesnek is köszönheti a tánc szeretetét.

Ebben az esztendőben is martfűi táncosokkal büszkélkedhettünk: a közönség Székács Annát és Tóth Nóra táncművészt is láthatta a Tisza Táncegyüttes soraiban. Az ügyes és tehetséges táncos, Székács Anna Stonawskiné Busi Ildikó korábbi tanítványa – számolt be örömmel Asztalosné Enikő.

A program igazán méltó volt a magyar kultúra napjához, hiszen az egyik legcsodálatosabb a tánc nyelve. A szolnoki Tisza Táncegyüttes pedig a legszebb érzelmeket jelenítette meg a Művelődési Központ színpadán, Martfűn.

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2020-01-27 16:51