Ingatlanvásárlás, telekalakítás – Két utca közművesítését el tudja kezdeni az önkormányzat

Már meglévő területei mellé további 20 ingatlant vásárolt az óváros déli részén Martfű Város Önkormányzata. Ezen a területen, a város szerkezetét és a terjeszkedési lehetőségeket figyelembe véve, további telkeket alakítanak ki. Az ingatlanok megvásárlására a város lakónépességének megtartása, valamint az arra szándékozók számára letelepedési lehetőség biztosítása érdekében került sor. A vásárlásra vonatkozó határozatot a 2019. november végi ülésén fogadta el a képviselő-testület.A Martfű belterületi, „kivett beépítetlen területként” nyilvántartott ingatlanokra elővásárlási jog volt bejegyezve Martfű Város Önkormányzata javára.

A területek korábbi tulajdonosa, a Nagy és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az ingatlanokra vonatkozó vételi ajánlatát elfogadva, az önkormányzat nettó 21 millió forintért vásárolta meg a 20 ingatlant.

Az előterjesztéshez mellékelt, az ingatlanok fekvése szerinti térképen jól látszik, hogy az ingatlanokat a Vasvári Pál út, Kossuth út, Hunyadi János út fogja össze, ezeknek az utcáknak a végén találhatók. Ezen a település részen az önkormányzat már rendelkezik ingatlanokkal. Azzal, hogy a képviselő-testület további területek megvásárlásáról döntött, két utca közművesítését el tudja kezdeni az önkormányzat.

A Pénzügyi, Ügyrendi és Városfejlesztési Bizottság támogatta az ingatlanvásárlást. – A bizottság tagjai örömüket fejezték ki, hogy lehetőség lesz 20 ingatlan megvásárlásával építési telkek kialakítására. A lakónépesség megtartása és a letelepedés érdekében erre már nagy szükség volt. Most ez a folyamat elindulhat, a későbbiekben megkezdődhet a közművesítés – tájékoztatott Vass Éva, a szakbizottság vezetője.

Rágyanszky István alpolgármester szerint a telekvásárlás jelentős pénzkiadással jár, ez azonban hosszú távon megtérül, a telkeket, a közművesítést követően, el tudja majd adni az önkormányzat valamikor.

– Próbáljuk a költségeket úgy alakítani, hogy minél kevesebbe kerüljön a közművesítés. A telkek áráról is a közművesítés költségeinek figyelembe vételével dönt majd a képviselő-testület – mondta el dr. Papp Antal. A polgármester szerint még nem ismert, hogy a gázhálózatot kiépíti-e a szolgáltató. A víz-, szennyvíz- és úthálózatot az önkormányzatnak kell kialakíttatnia.

– Ma ingatlanba fektetni jó üzlet – fogalmazott dr. Despotov Svetozar, az Egészségügyi, Foglalkoztatási és Szociális Bizottság vezetője. – Az ingatlan a város vagyonát növeli, és ezen a területen az árak az elkövetkező időszakban sem fognak csökkenni, inkább emelkednek.

Az építési telek beépítésre szánt területen fekvő, az építési szabályoknak megfelelően kialakított, egy köz- vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető. Építeni csak olyan telken lehet, amely a szükséges közművekkel ellátott. Egy teleknek minimálisan ivóvízzel és villamos energiával kell rendelkeznie.

Az önkormányzat azon dolgozik, hogy a most megvásárolt ingatlanokból, a szükséges közművek kiépíttetését követően, minél hamarabb valódi építési telkek legyenek.

Herbály Jánosné

2020-01-31 15:05