Farsangi szokásokkal ünnepeltek az ovisok

Fánk, maszk, álarc, bál, felvonulás, kereplők, vidámság, hogy mi is köti össze ezeket a dolgokat? Hát a farsang!Óvodáink hagyománya szerint minden évben sor kerül a farsang megünneplésére, a gyermekek nagy örömére. Ez a rendhagyó nap (hét) remek alkalom minden kisóvodás és bölcsődés korú gyermek számára, hogy a szívéhez legközelebb álló mesehősének vagy éppen kedvenc állatkájának öltözzön be.

Az ünnepekre mindig különös figyelemmel készülünk.

A városi gyerekek élethelyzete messze került a népszokások világától.

A farsang lényegének, érzelmi tartalmának megértése, átélése tevékenységek útján, különbözõ feladatok segítségével történik az óvodai csoportokban az óvó nénik, dajka nénik segítségével. A bölcsődében a kisgyermeknevelők is a legkisebbeknek tetsző programokkal igyekeztek színesebbé varázsolni a farsang napját.

Február 17-21-ig farsang hetét tartottunk a Munkácsy úti és a Kossuth úti Tagóvodában. A farsangi vigadalomba 18-án a legkisebbek a bölcsisek is bekapcsolódtak. Mindhárom intézményben az ott dolgozó felnőttek gondoskodtak arról, hogy a farsang az idei évben is felejthetetlen élmény maradjon az intézmény gyermekei számára.

Az egész hetet a farsangi szokásokkal kapcsolatban terveztük. A délelõtt folyamán verseket, meséket, mondókákat, dalokat, csúfolódókat, táncokat tanultunk, játékos feladatokat oldottunk meg.

A hét első részében a számítógép és az internet segítségével megismertettük a gyermekekkel a farsangi szokásokat, a farsangi fánk történetét, a mohácsi busójárásról és a télbúcsúztató néphagyományokról érdekes kisfilmet néztünk. Mindkét óvodában, illetve a bölcsődében is a hét fénypontja a szerdai és csütörtök délelőtti álarcos-kolompos felvonulás volt. Jelképesen tüzet raktunk az óvoda udvarán, és a kikiáltók közepette tûzre vetettük a telet, a hideget, fagyot, betegséget megszemélyesítõ tél bábut.

Persze mit sem ér a farsang fánk nélkül, amit a szorgos nagymamák és édesanyák segítségével megkóstolhattunk, a finomabbnál finomabb házi baracklekvárokkal kiegészülve, amit ezúton is szeretnénk mindenkinek még egyszer megköszönni.

Gyönyörű, napsütéses időben igyekeztünk, ha csak jelképesen is, de elkergetni a telet, s várva várjuk egy újabb évszak, a tavasz érkezését.

Jancsó Ágnes
óvodapedagógus

Tovább a 2020.02.20 - Farsang a Munkácsy úti Óvodában képgalériához>>>

Tovább a 2020.02.19 - Farsang a Kossuth úti Óvodában képgalériához>>>

Tovább a 2020.02.18 - Farsang a Bölcsődében képgalériához>>>

2020-03-03 15:37