Együttműködésre szólít fel az itt élők és a város megóvására Martfű polgármestere

A koronavírus-járványra való felkészülés az önkormányzatok számára is komoly kihívást jelent. Az országos tisztifőorvos szerint az új vírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van. A tünetszegény vagy tünetmentes fertőzöttek már köztünk járnak.

Dr. Papp Antalt, Martfű város polgármesterét az önkormányzat aktuális járványügyi feladatairól kérdeztem.- A szakemberek a fokozott védekezés és az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozzák. Mik a tapasztalataid, a martfűiek betartják ezeket az ajánlásokat?

- Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus terjedésében a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk. Én is fokozott óvatosságra intek mindenkit, mert nem lehet már azonosítani, hogy honnan indult és hogy kapta el valaki a kórokozót.

Az otthonainkon kívüli találkozások vagy a bevásárlások során ténylegesen fontos a szájmaszk, a kesztyű használata. Az önkormányzat dolgozói számára beszereztük, biztosítjuk a szükséges védőeszközöket, szájmaszkokat, kesztyűket, védőszemüvegeket. A napokban felmérjük a 65 év felettiek szájmaszk és kesztyű igényeit is, ezekkel a védőeszközökkel segítve a vírussal szembeni védelmüket.

A szájmaszk valóban nem jelent tökéletes védelmet a vírus ellen, de ha két ember ezekben beszélget, a maszk a vírusok jelentős részét kiszűri, és attól is véd, hogy a szájunkhoz, orrunkhoz nyúljunk. Védőszemüveggel pedig az is kivédhető, hogy a szemünkhöz érjünk.

Valószínű, hogy a vírus az ország minden területén jelen van, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében igazolt koronavírusos fertőzésről még nem tudunk. Elővigyázatosságból, karanténban lévő személyek Martfűn is vannak, ez azonban nem azt jelenti, hogy valóban érintettek a betegségben. Sajnos közülük néhányan ugyanúgy járnak-kelnek a városban. Ez igaz a nemzetközi áruszállítást végzőkre is, akik, a veszélyhelyzet ellenére, egyelőre szabadon mozoghatnak a lakhelyükön. Szükséges az áruszállítás, de a lakóközösség félelme, biztonsága miatt, kiemelt óvatosságra kérem az ezen a veszélyeztetett területen dolgozókat.

Az önkormányzat mindent próbál megtenni a saját dolgozói védelme érdekében. Emellett, most a lakossághoz fordultunk, első körben a 65 éven felülieknek törekszünk beszerezni a védőeszközöket, még a nagyobb járvány kitörése előtt. Később az itt élő fiatalabb korosztály körében is igyekszünk segíteni szájmaszkokkal és védőkesztyűkkel.

Ha bárkinek segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal az önkormányzathoz! Elérhetőségeink megtalálhatók a városi honlapon, megjelentek a Martfű Magazin januári számában, de szórólapokon is tájékoztatást adunk azokról.

Az idősek étkeztetésének, gondozásának segítése is folyamatban van, amire jelentős igény merült fel, számuk napról napra emelkedik.

Egyre kevesebb idős embert látunk az utcán, és aki mégis megjelenik, védőeszközöket használ, kerüli a közvetlen kontaktust, ami a fertőzés szempontjából nagyon lényeges dolog. Az üzletekben is kisebb a forgalom. Folyamatos az árukészlet feltöltése, folyamatos az ellátás, és úgy gondolom, hogy ezzel a későbbiekben sem lesz gond.

Elkezdődött a háziorvosi és az ügyeleti rendszer átalakítása. Várhatóan összevonják a körzeteket és az ügyeleti rendszereket, és elővizsgálati csomópontokat jelölnek ki, hogy minél hamarabb meg tudják állapítani, ki a fertőzött.

Közel ezer fő 65 év feletti lakos él Martfűn, ami magas szám. Az önkormányzati iskolakonyha kapacitása elegendő. Az ételek kiszállítására, a kistérségi ellátás mellett, az önkormányzat saját gépjárművét is biztosítjuk, és szükség esetén, kellő létszámot csoportosítunk át erre a területre.

Ha kijárási tilalmat rendelnének el, akkor ténylegesen otthon kell tartózkodni, meghatározott helyekre és időszakokra vonatkozóan lehet elhagyni az otthonainkat. Látunk erre példákat más országokban. Reméljük, erre nem kerül sor.

- A kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester egyszemélyben dönthet különböző feladatokról. Utasításokkal vezetheti a várost, nem kell összehívnia a képviselő-testületet.

- Ezzel a lehetőséggel még élni is óvatosan szeretnék! Elsősorban a megelőzésre, a szükséges eszközök beszerzésére koncentrálok, hisz ezekre komoly előirányzat nincs önkormányzati szinten. A saját dolgozóinkon túl, a 65 év felettieknek, illetve minden itt élőnek igyekszünk védőeszközöket biztosítani. A fertőtlenítőszerek beszerzése önkormányzati szinten megoldott, de a lakosságot is szeretnénk segíteni ezek további vásárlásával.

Valóban nagy a teher most a polgármestereken, hogy minél biztonságosabb legyen a város. A jelenlegi, leterhelt egészségügy mellett, a helyi ellátásra vonatkozó felelősséget elsősorban az önkormányzatokra tették rá.

Sokan jelentkeztek, hogy segítenének az önkormányzat rendkívüli ellátási feladataiban. A felajánlásokat nyilvántartásba vettük, soha nem lehet tudni, a segítség még jól jöhet… Mindenképpen segítünk a lakosoknak, és viszont is köszönettel fogadjuk a segítséget, ha felajánlják.

Attól függetlenül, hogy járványhelyzet van, az önkormányzatnál, megfelelő óvintézkedések mellett, folyamatos a munkavégzés. Az önkormányzat és intézményei munkatársai lehetőség szerint otthon, vagy felváltva végzik a feladataikat. Folynak a beruházások, javítások: a Városháza, a Művelődési Központ könyvtár- és műszaki tanácstermeinek felújítása, megújult a Nefelejcs út burkolata, és lehetőség szerint, pár héten belül elkezdődik a CCOP parkoló építése is.

Természetesen most a koronavírus-járvány elleni védekezés a legfontosabb! Én is azt tudom mondani, hogy lehetőleg maradjunk otthon! Tudom jól, hogy sokaknak dolgoznia kell menni, ami veszélyforrást jelent, de az is érthető, hogy az ország ellátásához a gazdaságnak működnie kell.

Próbáljuk megóvni az itt élőket, a városunkat a vírustól és minden mástól – hangsúlyozta dr. Papp Antal, hozzátéve, hogy ebben a védelemben mindenkinek együtt kell működnie, figyelni kell az országos és a helyi felhívásokra!

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2020-03-26 11:25