Kijárási korlátozás – Más napszakban mehetnek élelmiszerboltba és patikába a 65 év felettiek és a fiatalabbak

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 27-én.Az intézkedést nemzetközi példák alapján állították össze, "elviselhető módon" elválasztva a veszélyeztetett időseket a fiataloktól. A továbbra is nyitva tartó élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

A cél a kontaktusok számának csökkentése, a járvány terjedési sebességének lassítása.

Az eddigi korlátozások eredményeként a társadalmi érintkezések mennyisége egytizedére csökkent. Az újabb, a kijárási korlátozás elrendelése is ezt célozza.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet felsorolja azokat az alapos okokat (mellékletben), amelyek esetében elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. Ilyen alapos indok pl. a gyermekek óvodába, iskolába vitele. Ki lehet menni a szabadba is, kerülve a csoportosulást, és távolságot tartva egymástól. A hozzátartozókra megengedőbb szabályok vonatkoznak. Ha valaki nem tartja be az előírásokat, az szabálysértésnek minősül.

A magyar gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva a miniszterelnök azt mondta, "most nem a gazdaság az első, hanem az emberek", de már dolgoznak a gazdaság védelmén, újraindításán.

Az emberek mintegy 80 százaléka csak hordozó, szinte észre sem veszi, hogy benne volt a vírus. Van ugyanakkor 15-20 százalék, aki megbetegszik, tünetei lesznek - ez Magyarország esetében a teljes népességre kivetítve mintegy kétmillió ember -, egy része kórházi ellátásra is szorul. Az idősek, illetve a komoly alapbetegséggel rendelkezők intenzív ellátásra is szorulhatnak. Ha a fertőzést nem tudják lelassítani, akkor ők egyszerre igényelnének kórházi ellátást, ezt pedig a magyar egészségügyi rendszer nem bírná ki.

Amikor Magyarország eljut a járvány tetőpontjára, akkor körülbelül tízszeres terhelésnek lesz kitéve az egészségügy, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, orvosban, ápolóban, így az egyik legnagyobb feladat az orvosok védelme.

A kórházakban hétfőtől a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel gazdálkodás "kórházparancsnokok" feladata lesz - közölte a kormányfő. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

"Ahogyan az ország most működik, az egy katonai, harcászati akcióterv. (...) Ha ezt jól csináljuk a következő két hétben, akkor a kontaktusok száma nagyon visszaesik, és a járvány terjedése le tud lassulni" - mondta a miniszterelnök.

Herbály Jánosné 

Forrás: MTI

Kormányrendelet a kijárási korlátozásról>>>

2020-03-27 14:38