Nálunk a kijárási korlátozás megszűnt, de továbbra is érvényesek bizonyos védelmi szabályok

A védekezés következő szakaszaként, vidéken, a korlátozások fokozatos enyhítésével, szigorú menetrend szerint, újraindulhatott az élet. A 2020. május 4. hétfőtől érvényes, fontos változásokról dr. Papp Antal, Martfű polgármestere tájékoztatást adott ki közösségi oldalán, május 2-án.Tisztelt Martfűi Lakosok!

A 2020.05.01. reggeli Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek több nagyon fontos szabályt tartalmaznak május 04.-től, hétfőtől!

A legfontosabb, amit tudni kell, hogy Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad, az ország minden más területén – így nálunk Martfűn és a megyében is – a kijárási korlátozás, május 4.-től, hétfői naptól megszűnik, de továbbra is érvényben maradnak bizonyos védelmi szabályok.

Általános védelmi intézkedések

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

- Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

- A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

A 65. évet meghaladókra vonatkozó védelmi intézkedések

- Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

- Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések

- Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

- A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

- A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

- A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

- A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

- A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

Sport (Magyarország egész területén):

- sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,

- sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport edzésen való részvétel megengedett.

A felsőoktatási intézményekre vonatkozó intézkedések

- A felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

- A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

- A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.

- A vallási közösség szertartása, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

DE

Semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyarországon augusztus 15-ig. Vagyis a lakodalmakat sem.

Dr. Papp Antal

polgármester

2020-05-05 17:51