Városszépítés veszélyhelyzetben Martfűn

2020. a koronavírus megjelenése és világjárvánnyá válása. Bizonyára így kerül be a történelembe. Megítélése nem egységes. Vannak, akik a nagy pestis járványhoz hasonlítják, mások egy erősebb influenzajárványhoz. Egy biztos. Felforgatta az életünket! A Martfűi Városszépítő Egyesületét is.Már elmaradtak programjaink (pl. a Húsvéti Családi Délutánon a kisállat-simogató és kreatívkodás, a Majálison tagjaink és támogatóink megvendégelése egy bográcsos étellel, nem tudtuk folytatni a konyhakertes találkozóinkat), mások ezután maradnak el (Rajzpályázat országos eredményhirdetése Budapesten, a DÖK Nap az általános iskolában a Zöld Sátorral, a ballagáson a Martfű, a mi városunk kiadvány átadása a végzősöknek). Nagy valószínűséggel a 6. Városszépítő Táborunkat sem tudjuk a szokott időben megtartani. Bár ebben még titkon reménykedünk! A többi „kérdéses” programot fel sem sorolom.

Nem tudtuk a szokásos tavaszi városszépítő munkákat sem elvégezni úgy, ahogy szoktuk. Az egyesület nagy része - akik abban részt szoktak venni, 65 évnél idősebbek - így a „Maradj otthon” rájuk is vonatkozott. A fiatalabb tagjaink, az Erdélyi házaspár, átvették a munkák egy részét (háromszögek rendbetétele, a Szolnoki úti zebrafüvek, mahóniák metszése a Kőrizs úttól a Virág útig). S nagy örömünkre, a Kastélyszálló előtti körforgalom rózsaágyásának is akadt „gazdája”. Az arra lakók közül a rózsák metszését tagjaink, Bolvári Boglárka és Családja, a kapálást pedig, fiatal önkéntesként, Lengyel András és családja végezték el. Köszönet nekik!

2020-ra tovább csökkent az Önkormányzatnál azon közfoglalkoztatottak száma, akik a város zöldterületét szokták ápolni. Az ott lakók zömének a segítsége is elmaradt, így nagyon úgy nézett ki, hogy a Szolnoki út cserjesora a Virág úttól a Kérész útig sem bekapálva, sem megmetszve nem lesz, a koronavírus áldozatává válik! Végül a kapálást csak el tudták végezni a „város” emberei, de még ott volt a metszés!

Felhívásunkra - hogy akinek fontos a növények fejlődése, a Szolnoki út, mint Martfű főutcája, látványa, azok segítsenek rendbe tenni - jelentkezett a Játékvár Óvoda és Bölcsőde vezetőnője Turnyánszkiné Enyedi Andrea képviselőnő, felajánlva a segítségüket!
Örömmel fogadtuk! Ezután öt napon keresztül 4-6 óvónő, dada, bölcsődei kisgyermeknevelő fogott metszőollót, kapát, sarlót, lombseprűt. Megmetszették a cserjéket a Szolnoki úton a járda és a kerékpárút között, valamint a Green Diszkont melletti ágyásban, a Tisza Cipő parkban (a Művelődési Központtal szemben) a két liliomos körágyást megkapálták, és még a Gazdasági városrészen lévő MOL játszótér cserjéinek egy részét is rendbe tették: metszették, gyomtalanították!

Ki szeretném hangsúlyozni! Nem nekünk, vagy nem helyettünk csinálták!
Mi, városszépítők „csak” pályázunk a cserjékre, megcsináljuk az ültetési tervet, és segítünk elültetni. De nem tudjuk felvállalni a folyamatos ápolását, főként nem az öntözését! Minden nagyobb munkák befejeztével átadjuk azt további gondozásra a „városnak”.

De megköszönni, azt megtesszük mindig, mindenkinek, aki tesz a város szépítéséért, hogy valóban az legyen Martfű, aminek mindenki tartja: egy szép, rendezett, élhető kisváros!

Megtettük ezt a Játékvárasoknak is, örömmel és elismeréssel! Az elmúlt több mint 50 év alatt sokféle és különböző korú személlyel dolgoztam. El kell ismerni, hogy az óvoda és bölcsőde dolgozói kiemelkedően fegyelmezettek és fáradhatatlanok voltak! Minden bizonnyal a kisgyermekek edzésben tartják őket.

Természetesen ne legyen máskor járvány, de jó lenne más évben is együtt dolgozni velük.
Még egyszer köszönjük!

Vinczéné Balogh Magdolna
elnök
Martfűi Városszépítő Egyesület

Tovább a képekhez>>>

2020-05-06 13:45