A járványveszély nem múlt el – Martfűt eddig elkerülte a koronavírus – 2020.06.15.

A veszélyhelyzet márciusi kihirdetése, a koronavírus terjedésének időszaka teljesen átalakította az egészségügyi ellátás rendszerét. Azóta az alapellátás, ezen belül a háziorvosi feladatellátás is másként működik.Előzetes telefonos időpontegyeztetés, lázmérés az Egészségügyi Központ bejáratánál. Ezeket a lépéseket én sem kerülhettem el, mielőtt a járványidőszak eddigi tapasztalatairól kérdeztem dr. Solt Magdolna vezető főorvost, a Dr. Zentay Márton Egészségügyi Központ vezetőjét.

– Martfűn milyen változások voltak a háziorvosi ellátásban, és hogyan hatott mindez a betegekre?

– A legdurvább időszak az április volt, de szerencsére a betegeink ebben az időszakban is rendkívül fegyelmezettek voltak. Elsősorban telefonon megbeszélt időpontra jöttek, illetve az orvosok is telefonon adtak beteggel kapcsolatos véleményezést, információt, tanácsot.

– Volt-e arra példa, hogy valaki jelentős hátrányt szenvedett volna, akár a helyi alapellátás, akár az emeltszintű egészségügyi ellátórendszer megváltozott körülményei miatt?

– Nagyobb baj nem fordult elő. Háziorvosként dr. Magyarósi László volt elsősorban „hadba állítható”. Kor és más szempontok alapján, utasítás szerint, én és Despotov doktor sem vehettünk részt ebben az időszakban a közvetlen egészségügyi ellátásban. Május 16-tól, miniszteri rendelkezés alapján, a saját felelősségünkre vállalhatjuk ismét a munkát.

Szeretném megköszönni minden egészségügyi dolgozó, a háziorvosok, a gyerekorvos, a betegekkel közvetlenül érintkező ápolónők, a védőnők és a folyamatos fertőtlenítést végző technikai dolgozók áldozatos munkáját, segítő hozzáállását.

A március közepén kezdődő, kritikus időszakban elsősorban telefonos konzultációval dolgozhattunk. Nem volt könnyű ez, hiszen a személyes találkozásnál a tapasztalt orvosnak rögtön kialakul egy benyomása a beteg állapotáról.

A betegek fegyelmezettek, pozitívan álltak hozzánk, ami igazán jólesett. Voltak, akik még süteményt is hoztak nekünk.

Az önkormányzaton keresztül jelentős anyagi támogatást kapott az Egészségügyi Központ a járvány elleni védekezéshez a Bunge Zrt-től. A támogatás a szükséges védőfelszerelések, különböző maszkok, kesztyűk, fertőtlenítő- és tisztítószerek vásárlását segítette. Külön is szeretném megköszönni Gonda Lajosné Erika, a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ vezetőjének a járványidőszakban rendkívül nehézkes beszerzések terén végzett munkáját.

Úgy tudom, hogy Martfűn igazoltan koronavírus fertőzött nem volt. Karanténba többen kerültek, elsősorban kamionsofőrök, külföldről hazaérkezők, önkéntes karantént is többeknek javasoltunk, amit be is tartottak. A jellemző tünetek - láz, fáradtság, száraz köhögés - alapján vírustesztelést három esetben kértem. Despotov doktornál nem, de Magyarósi doktornál is volt erre példa.

A koronavírus gyanús tüneteket konkrét forgatókönyv szerint jelenteni kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnál és az Országos Mentőszolgálatnál. Kijöttek, teszteltek, majd az önkormányzati ASP informatikai rendszeren keresztül láttuk az eredményt. Május 16-án volt az utolsó olyan gyanús betegem, akinél megkértem a vizsgálatot, de az sem igazolódott be.

– Azokról is van információ, akik nem a háziorvosuknál, hanem közvetlenül a központi elérhetőségeken jelentkeztek a betegség gyanújával?

– Mindenkit visszairányítottak a háziorvoshoz, önkéntes jelentkezés alapján nem teszteltek, a háziorvos kérhette a vizsgálatokat. Volt, aki a jellegzetes tüneteket produkálta, tüdőgyulladása is kialakult, és végül mégsem bizonyult koronavírusosnak.

– Az országos tájékoztatás alapján végre kezd visszaállni az emelt szintű ellátások, a járó- és fekvőbeteg-szakellátás rendszere. Június 15-től már nem érvényes a háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember/óra szabály, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe.

– Az időpontkérés mindenhol, így a szakrendeléseknél is nagyon fontos. A betegek megkeresésére azonban sokszor visszadobják a labdát, hogy kérjen időpontot a háziorvos, ami számunkra sem egyszerű, épp annyi időbe telik, mint a betegnek. Most még viszonylag korai időszakra kapnak a betegek időpontot, a részleteket azonban konkrétan le kell beszélni, amit a telefonos ügyintézés ez esetben sem egyszerűsít.

– Számítani lehet az alapellátásra, így a háziorvosi ellátásra vonatkozó korlátozó intézkedések további részleges feloldására is?

– Most még nincs változás. Mi azt az infót kaptuk, hogy várhatóan szeptember 30-ig tart a jelenlegi állapot. Erről tájékoztatta a háziorvosokat, a június 1-től kezdődő időszakra vonatkozóan, a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Továbbra is előírás az intézménybe érkezők előzetes kikérdezése, előszűrése, a létrehozott vizsgálati pontok működtetése. Valamennyi egészségügyi ellátás biztosítása kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban történhet. Az egyeztetett időpontok megtartására, a váróban töltött idő és az ott tartózkodó személyek számának minimalizálására az egészségügyi szolgáltatóknak és a betegeknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk.

A szakrendeléseken is az épületen kívül kell várakozni, az előzetesen egyeztetett időpont valósságát is ellenőrzik, ezt követően lehet igénybe venni az ellátást.

Az időpontra beosztás jó a betegnek és jó nekünk is, ha ezt sikerül betartani! – hangsúlyozta dr. Solt Magdolna.

– Az ellátásban nagy segítséget jelent az e-recept bevezetése. Ez a betegek számára is nagyon kényelmes, örülnek neki. Reméljük, marad az a rendszer, hogy más is kiválthatja a gyógyszereket, ha nem, akkor meghatalmazással biztosan megoldható lesz.

Szintén időpontkéréssel, de lassan Martfűre is kezdenek visszatérni a szakrendelések. Már rendel a nőgyógyász, a bőrgyógyász, viszont az ultrahangos doktornő többet nem vállal itt magánrendelést. A fül-orr-gégész és a szemész sem kezdte meg még a rendelést – tájékoztatott az Egészségügyi Központ vezetője.

Dr. Solt Magdolna a vírusok természetére utaló, figyelmeztető adatokkal zárta beszélgetésünket: a nemzetközi összehasonlító világtérképen sokáig Magyarországé fölött volt pár százzal a fertőzöttek száma Bahreinben. A Közel-Keleti országban most, a hazai 4 ezres adathoz képest, 15 ezer fölött van az igazolt megbetegedések száma. Az elején egyformán haladtunk, ott azonban időközben kirobbant a járvány.

A vírus a következő időszakban sem tűnik el, és a szakemberek szerint számítani lehet a járvány második hullámára. A megelőző intézkedések továbbra is érvényben maradnak az élet minden területén, így a háziorvosi ellátásban is.

Herbály Jánosné

 

A korábbi évektől eltérően, a koronavírus-járvány miatt, a háziorvosok nyári szabadságolásának időpontjai sem ismertek – tudtuk meg dr. Solt Magdolnától. A martfűi Egészségügyi Központ vezetője arra kéri a betegeket, hogy érdeklődjenek, figyeljék a szabadságolásra vonatkozó, későbbi tájékoztatást.

2020-06-23 13:34