Megújult a Városháza homlokzata és a garzonlakások tetőszigetelése

Jelentős önkormányzati épületenergetikai beruházások lezárása zajlik a napokban Martfűn. Befejeződött a Városháza homlokzatának felújítása, és elkészült a Május 1. úti önkormányzati garzonlakások tetőszigetelése is. A két beruházás műszaki átadására 2020. június 24-én került sor, a tervező, a kivitelező és a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodája munkatársainak részvételével.A garzonlakások tetőszigetelési munkái május közepén kezdődtek. Önkormányzati forrásból komplett hőszigetelést, vízszigetelést és új ereszcsatornázást kapott az épület, nettó 38,4 millió forint értékben. A munka előkészítése során hét kivitelezőtől kért árajánlatot az önkormányzat – tájékoztatott dr. Papp Antal.

A kis lakások további megújulását sikeres pályázat is segíti. Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra benyújtott pályázat 102.2 millió forint összegű támogatásával az épület külső hőszigetelése és a külső nyílászárók cseréje is elkezdődhet, várhatóan még az idei évben.

A beruházással az épület teljeskörű épületenergetikai felújításon esik át. A pályázat műszaki tervei további munkálatként tartalmazzák a homlokzat hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét műanyag, háromrétegű üvegezéssel, kondenzációs gázkazán beépítését lakásonként termosztatikus szelepekkel, a folyosói világítás korszerűsítését és napelemes rendszer a tetőre telepítését.

A projekt eredményeként világos, barátságos, komfortos, csökkentett energiaigényű lakókörnyezet alakul ki a bérelhető önkormányzati garzonlakásokban.

– A 70 éves épület műszaki és energetikai elavultsága, viszonylag magas működési költsége miatt, a támogatott beruházáson túl, az önkormányzat tervei között az elektromos hálózat cseréje is szerepel – tudtuk meg Martfű polgármesterétől a műszaki átadást követően.

A megújuló önkormányzati garzonlakások fenntartható lakhatási lehetőséget jelenthetnek városunk idősebb, de önmaguk ellátásáról gondoskodni képes lakói számára is.   

A képviselő-testület 2019 júniusában indította el a Városháza homlokzatának felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást. A beruházásra, a közbeszerzési eljárásban beérkezett legkedvezőbb ajánlatnak megfelelően, 61,3 millió Ft + áfa összeget biztosított a képviselő-testület.

Az 1996-ban átadott Városháza felújítására több alkalommal pályázott az önkormányzat, eredménytelenül. 2018-ban szintén saját költségvetésből sikerült megvalósítani a nyílászárók cseréjét, a pince és a folyosó nyílászárói egy részének kivételével. Ez a munka folytatódott most a homlokzat szigetelésével.

Kisebb vízszigetelési és burkolási munkálatok még zajlanak a Városháza épületen, de a homlokzatfelújításra vonatkozó beruházás, a műszaki átadás tapasztalatai alapján, sikerrel lezárult.

Az önkormányzati beruházások tovább folytatódnak. A hónap végéig, a Szolnoki és a Május 1 utak kereszteződésében, sor kerül a COOP ABC melletti, kibővített parkoló és út műszaki átadására is. A tervezett nettó 18.1 millió forinttal szemben, a kivitelezés ténylegesen nettó 10 millió forintba kerül. Az építkezés részeként, a parkolóhelyek számának növekedése mellett, az áthaladó forgalom is egyirányúvá válik.

Megkezdődik a szomszédos, Béke út felújítása is, további parkolók és az új szelektív hulladékgyűjtő-sziget kialakításával. Dr. Papp Antal tájékoztatása szerint, az útberuházás előkészítése során három kivitelezőtől kért árajánlatot az önkormányzat. Az újabb jelentős önkormányzati beruházásra nettó 50 millió forintot különített el az idei pénzügyi tervében a képviselő-testület.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a 2020.06.24 - Önkormányzati garzonlakások tetőszigetelésének műszaki átadása képgalériához>>>

Tovább a 2020.06.24 - Városháza homlokzatszigetelésének műszaki átadása képgalériához>>>

2020-06-24 16:07