Szakmai út és együttműködés a gömöri kézművesekkel

A szlovákiai Várhosszúréten, Felső Gömör gyönyörű természeti környezetének ölelésében tizennegyedik alkalommal szervezték meg a Gömöri Kézműves Vásárt 2020. július 25-én. Az egésznapos rendezvényt délután a Magyar Művészeti Akadémia díjátadója és folklórműsor is színesítette.A Gömöri Kézművesek Társulásának a rendezvény életre hívásával az volt célja, hogy teret adjon a hagyományos mesterségek bemutatásának és népszerűsítésének. Az idei év kiemelt mestersége a fazekasság volt.

A vásári forgatagban az idén is több, mint 50 kézműves kínálta a szebbnél-szebb portékáit. Jelentős részük környékbeli, a Gömöri Kézművesek Társulásának tagjai, de rendszeres résztvevője a vásárnak a martfűi Juhászné Hidvégi Edit mézeskalácskészítő kézműves.

Idén a Martfű Városi Művelődési Központ munkatársai is ellátogattak vele a kézműves vásárra, a Csoóri Sándor Alap támogatásával. A szakmai út fontos célja volt a hosszútávú együttműködés kialakítása a Gömöri Kézművesek Társulásával. A szombati vásár ideje alatt pedig játszóházat tartottak a gyerekek számára. Az érdeklődők Juhászné Hidvégi Edittel a mézeskalácskészítést, Darida Andreával a nemezelést próbálhatták ki, Kerékgyártó Emese a bútorfestést mutatta be, illetve Mezőtúrról, Hornyákné Sila Katalin a fazekas mesterségbe engedett betekintést.

A martfűi Művelődési Központ képviseletében Asztalosné Kocsis Enikő intézményvezető is részt vett a kézműves vásáron. Ő képviselte városunkat a rendezvény kiemelt ünnepi eseményén, a II. világháborúban Várhosszúréten és környékén folytatott harcokban hősi halált halt magyar katonák emlékművének megkoszorúzásán a templomkertben. Itt Ulman István Magyar Örökség díjas fafaragó és dr. Hetey Ágota, kassai magyar főkonzul is beszédet mondott.

Juhászné Hidvégi Edit a Hírek.sk televíziónak elmondta, hogy már negyedik éve járnak a rendezvényre, ahol mindig meleg szívvel fogadják őket. Magas szintű a kézműves tevékenység, a Kárpát-medencei népi kultúra megőrzésén munkálkodó Hagyományok Háza és a Magyar Művészeti Akadémia is nagyra értékeli a gömöriek működését.

Jövőre Martfűn is szeretnénk őket vendégül látni városunkban.

Támogató: Csoóri Sándor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Eiler Zita
muzeológus

Tovább a képekhez>>>

2020-07-30 14:42