Összefogásról, egymás megsegítéséről, önzetlenségről, példamutatásról, a szeretet erejéről

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kilenc hónapja működő martfűi csoportjának tevékenységéről adott tájékoztatást Vass Év, a csoport vezetője, köszönetét fejezve ki az itt élők segítő szándékáért, adományaiért. A szolgálat Martfűn szerdánként, 10 órától 18 óráig várja a segítségre szoruló embereket, családokat a Május 1 út 21 szám alatt.A továbbiakban a szeretetszolgálat martfűi csoportjának tevékenységéről készült összefoglalót olvashatják.

Kilenc hónap telt el szeretetszolgálatunk megnyitása óta. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokan figyelemmel kísérik tevékenységünket, és ez örömmel tölt el bennünket.

Hálás szívvel köszönjük meg Önöknek a mérhetetlen mennyiségű természetbeni adományaikat, a segítőszándékukat, az elismerő, lelkesítő szavaikat, jó tanácsaikat, érdeklődésüket, figyelmüket! Önök nélkül szolgálatunk nem működne, üres kézzel kellene elküldeni a hozzánk érkező, bajba jutott embereket. De ez szerencsére nem így van! Épp ellenkezően! Ömlik az adomány, tele van a Ház!

 Csodálatos dolgokat tapasztaltunk meg az elmúlt hónapokban az összefogásról, egymás megsegítéséről, az önzetlenségről, a példamutatásról, a szeretet erejéről. Hálás szívvel köszönök meg mindent, ígérem, hogy adományaikat a későbbiekben is el fogjuk juttatni a rászoruló emberekhez!

Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy teret biztosítsunk folyamatosan azoknak a nagylelkű embereknek, akik szeretnének jót cselekedni azáltal, hogy elhozzák hozzánk adományaikat, hogy segíteni tudjuk a rászoruló embereket.

Jelenleg 12 önkéntessel működik a szolgálatunk. Saját döntésünk szerint, belső késztetésre, örömmel, szeretettel végezzük munkánkat. Nem sajnáljuk az időt, a fáradságot. Fizetség nélkül, óriási lelkesedéssel tesszük a dolgunkat. Én, mint vezető, ezúton is nagy elismeréssel köszönöm meg minden drága máltai testvéremnek a munkáját!

Soha nem jönnek Ők sem üres kézzel! Van, amikor gyümölcsöt, zöldséget hoznak a kiskertjükből, máskor saját készítésű süteménnyel érkeznek. Van, aki tisztítószert, befőttet, van aki tartós élelmiszert hoz, mindenki azt, amit tud.

Mi biztosítjuk az üzemeltetéshez szükséges javakat is, mert anyagi forrással nem rendelkezünk, pénzügyi támogatást sehonnan nem kapunk. A rezsi költségeket városunk Önkormányzata állja, hála és köszönet érte, de ezen felül mindenről nekünk, önkénteseknek kell gondoskodnunk. Ez sem kis feladat, higgyék el! A javítási munkák, festés, a takarítás költségei, fuvarozási költségek, telefon, irodaszer költségek, csomagolási anyagok. A világítást biztosító neoncsövektől kezdve a tároló zsákokig mindennek a pótlásáról mi gondoskodunk. Sikerült ez ideig mindent megoldanunk. Szépen, tisztán, rendben tartjuk a házat, barátságos környezetben várjuk a hozzánk érkezőket, türelemmel, szeretettel.

Nagy örömünkre lassan megszokottá válik, hogy az emberek nem csak kérni jönnek, hanem hoznak is magukkal kisebb, nagyobb csomagokat. A már feleslegessé vált, kinőtt holmijukat hozzák és helyette visznek azt, amire szükségük van. Megindult a csere-bere. Ezt remek dolognak tartjuk, így megtapasztalhatják az emberek azt az érzést, hogy milyen jó adni, ugyanakkor így könnyebb az elfogadás is. Szeretnénk, ha ez a gyakorlat tovább erősödne.

A beérkezett és kiosztott adományokról, a Szeretetházban történt eseményekről nyilvántartást vezetek, ez alapján készítettem egy kis összegzést:

Minden héten 1 nap tartunk nyitva, nyolc órán keresztül, a többi napokon az épp aktuális, szükség szerinti munkákat végezzük. Szervezés, ügyintézés, levelezés, értesítések, felajánlott hagyatékok megtekintése, átvizsgálása, adományok fogadása, beszállítása, válogatása, rendszerezése, csomagolása, és esetenkénti házhoz szállítása. A holmikat sokszor mi szállítjuk, amennyiben erre szükség van, ezzel is elősegítve a folyamatos ellátás zavartalanságát.

Ez ideig összesen 33 alkalommal, szerdai napokon volt nyitva a Szeretetház. Több mint 600 esetben nyújtottunk segítséget.

Rendszeres kapcsolatban 143 családdal vagyunk. Vannak, akik sűrűbben,  hetente járnak hozzánk, mások ritkábban. Vannak, akik nem is kérnek alkalmanként semmilyen segítséget, csak elmesélik hogy vannak, mi történt velük. Szeretnek hozzánk járni, és ennek mi nagyon örülünk.

Átlagosan 20 család keres meg minket egy napon. Van, aki egyedül jön, mások gyerekekkel. Amíg kiszolgáljuk a szülőket, a gyerekek leülnek játszani, sok-sok játékunk van, amiből vihetnek haza is, ha szeretnének.

Sok az egyedülálló, idős, beteg, bajba jutott ember, rájuk kiemelt figyelmet szentelünk. Élelmiszerrel is segítjük őket általában, lehetőségeinkhez mérten.

Egyre több nagycsalád is kér segítséget, részükre sok szép gyermekholmit, cipőt tudunk felajánlani, az adományozók jóvoltából igen nagy választékkal rendelkezünk. Jó néhány babakocsit, kiságyat, rengeteg játékot, bébiételt is tudtunk már biztosítani számukra.

Az élelmiszercsomagok iránt a legnagyobb az igény, van egy biztonsági készletünk, ebből mindig tudunk adni azoknak, akiknél nagy a szükség.

Két alkalommal osztottunk ki nagyobb mennyiségű élelmiszert, Karácsony és a Húsvéti Ünnepek előtt. Előbbit a SPAR élelmiszer gyűjtőakciónkból, több mint 800 kg-ot, az utóbbit pedig a Kézműves szakkör által készített kézimunkákból szervezett adománygyűjtő akció segítségével. A tiszaföldvári Katolikus Plébánia Hivataltól is kaptunk több doboz élelmet, ezeket szintén kiosztottuk.

Az élelmiszer több csatornán érkezik, elsősorban a lakosságtól, e mellett az önkéntesektől és családtagjaiktól, a Máltai központból, illetve a januárban megalakult Kézműves szakkör által készített munkák segítségével. Ügyes kezű, melegszívű asszonyok szorgoskodnak azon, hogy értékes, szép darabokat készítsenek, és ezeket felajánlva élelmiszert gyűjthessünk.

Elsősorban tartós élelmiszert, lisztet, cukrot, tésztát, rizst, konzervet tudunk adni az embereknek, emellett néhány hónapja kenyeret, péksüteményt is alkalmanként egy szolnoki pékség vezetőjének felajánlásából. Rendszeresen kínálunk korlátozott mennyiségben ugyan, de friss tejet is a gyermekes családoknak , idős embereknek.

A jószívű adományozók felajánlásait  saját készítésű ajándékokkal köszönjük meg, ezzel is kifejezve hálánkat.

Az igényeket a rászorultsági fok figyelembevételével próbáljuk kielégíteni, ennek megítélése nem könnyű. A Máltai Szeretetszolgálat szabályzatának betartása kötelező, szigorításként bevezettük, hogy nem támogatjuk a dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó embereket, eltanácsoljuk őket.

 Amikor bejönnek  hozzánk az emberek, először elbeszélgetünk velük,  meghallgatjuk őket, megkérdezzük miben tudunk segíteni. Próbálunk lelki vigaszt is nyújtani számukra, mert erre bizony mindig nagy szükség van!

Feltétel nélküli elfogadással, bizalommal fordulunk mindenkihez, bátorítva hogy beszéljenek gondjaikról, problémáikról, ezáltal sikerült nagyon sok családdal jó kapcsolatot kialakítani. Mesélnek életükről, beszámolnak a jó és a rossz eseményekről egyaránt, élvezzük a bizalmukat.

Természetesen csalódásokat is megéltünk, nem is keveset, mert utólag minden kiderül, és fájó szívvel vesszük tudomásul azt, ha becsapnak bennünket, valótlan dolgokat állítanak azért, hogy előnyökhöz jussanak.

Mindig felhívom a figyelmüket arra, hogy kizárják magukat a támogatásunkból amennyiben méltatlanul viselkednek. Sajnos volt már erre példa, volt akit el kellett tanácsolnunk e miatt.

Nagyon sok bútort, háztartási eszközt, berendezést is kiosztottunk, rengeteg ágyneműt, párnát, paplant, takarót. A hideg időszakban sok-sok kabát, pulóver, meleg holmi talált gazdára.

Több száz zsák adomány érkezett már hozzánk, így volt miből adni.

Több olyan segítőnk van, aki munkájával, szakértelmével támogat bennünket, úgy hogy háztartási gépeket javít, felújítja a tönkrement eszközeinket, fuvaroz és segít a rakodásban.

Rendszeresen támogatjuk erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten a környékbeli településen élő, rendkívüli nehéz helyzetben élő családokat, egyéni megkeresés esetén, és több alkalommal adtunk nagyobb mennyiségű ruhaneműt  tiszaföldvári és  homoki intézményeknek is.

Kedves martfűi emberek!

Nagyon sok felnőtt és gyermek ruhaneműnk, cipőnk van, melyeket szeretnénk eljuttatni azokhoz, akiknek szükségük lenne rá.

Kérünk mindenkit, küldjék hozzánk a segítségre szoruló embereket, családokat, szeretettel várjuk őket!

Címünk: Martfű, Május 1 út 21. szám

Nyitvatartási idő: minden szerdán 10 órától 18 óráig

Kedves martfűi és nem martfűi lakosok! Számítunk támogatásukra a továbbiakban is, várjuk adományaikat, feleslegessé vált holmijaikat, bútoraikat, használati tárgyaikat! Hozzák el hozzánk, hogy továbbadhassuk a szükséget szenvedőknek! Várjuk javaslataikat, észrevételeiket is!

Segítségüket előre is köszönöm!

Vass Éva

MMSZ martfűi csoport vezetője


2014-09-01 10:40