160 milliós beruházásból újul meg a martfűi középiskola

Augusztus közepén kezdődött és november végén fejeződik be az idén 70 éves martfűi középiskola épületének közel 160 milliós felújítási munkája. Az önkormányzat sikeres energetikai pályázata nyomán tetőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és homlokzatszigeteléssel újul meg kívülről az intézmény. – Márciusban derült ki, hogy Martfű Város Önkormányzata egy KEOP-os, energetikai felújítási pályázatot nyert a szakképző iskolának - mondta el Molnár Aranka, az intézmény igazgatója. - Ez nagyon jó hír volt márciusban, mint ahogyan jó hír ma is.  A tanév azonban megindult szeptember 1-jén, a munkálatok pedig augusztus közepén tudtak elkezdődni a szerződéskötés, a pályázati folyamatok miatt. Így most vannak olyan területek, amelyeket részlegesen ki kell ürítenünk, hiszen egyszerre zajlik a tanítás és a felújítás. Jól kell együttműködnünk és összehangolni a munkát.  

Martfű Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-5.5.0/A/12-2013 sz. felhívásra pályázatot nyújtott be a ”Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium épületenergetikai felújítása” címmel. A sikeres pályázat eredményeként az önkormányzat a 2014.06.10-én aláírásra került támogatási szerződés szerint 134.583.563 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül. Ez a támogatás a projekt bruttó összköltségének, az 158.333.603 Ft-nak a 85%-a.

A projekt keretében megoldandó feladat, hogy korszerű ("A" vagy "A+" energetikai besorolású), legalább 20-25 éven keresztül további felújítási igény nélküli határoló szerkezetek és hőtermelési megoldások valósuljanak meg. Homlokzati és lábazati hőszigetelés 10 cm rétegvastagsággal, dűbeles rögzítéssel, hálóval, alap és színező vakolattal, összesen 2351 m2 felülettel; Nyílászárók cseréje műanyag tokszerkezetű  nyílászárókra, 783 m2 felülettel;  Lapostető hőszigetelés 14 cm vastag lépésálló kőzetgyapot táblákkal, kétrétegű bitumenes lemez vízszigeteléssel, 4355 m2 felületen; Kondenzációs kazánok telepítése programozható külső hőmérséklet-függő szabályozással, indirekt HMV termelő hőcserélő blokk beépítésével.

A főépületben már megtörtént a nyílászárók cseréje mire megérkeztek a diákok, most a kisebb javítások, festések zajlanak. A következő héttől a tanműhelyben kerül sor az ablakcserére, majd a kistermekben, kollégiumban illetve a tornateremben.

A külső munkálatok kevésbé zavarják a tanítást, óvatosságból azonban lezárták a főbejáratot az állványrendszer miatt. A tanulók egyelőre az oldalbejáratokat használják, jövő héttől azonban már az épület hátsó, északi falán folytatódnak a munkák.

Csüllög János, a kivitelezést végző építőipari cég, a Csüllög és társa Kft. vezetője elmondta, hogy a munkafolyamatok zavartalanul, jól haladnak. –  A tanműhelyen és a kollégiumi részen a tetőszigetelés majdnem 100%-ban készen van, a hőszigetelés és a víz elleni szigetelés is.   A főépületen az összes nyílászáró ki van cserélve, az épület hőszigetelése is elkészült, sőt, már színezzük a főépületet. Úgy ítélem meg, hogy már bőven 40%-os készültség felett vagyunk.  

– Bizonyára költséghatékonyságot is jelent a jövőben a felújítás, hiszen már a napcellák, melyek évekkel ezelőtt fölkerültek az épület tetejére, mutatnak megtérülést – hangsúlyozta az iskola igazgatónője. – A 10 centiméteres szigetelés és a hatkamrás, hőszigetelt üveggel ellátott, műanyag nyílászárók bizonyára a téli nagy fűtés idején, illetve a nyári, nagy meleg idején is kellemesebbé teszik a bent tartózkodást és költséghatékonyabbak is lesznek.

  A külső felújítások mellett az állami fenntartásban lévő iskola a Klebelsberg  Intézményfenntartó Központtól is kapott kisebb támogatást, melyből a már nagyon megviselt állapotú aula felújítását végezték el a napokban. – Itt a nagyon régi műanyag falborításokat vették le, és egy festés-mázolás színkialakítás történt, sokkal frissebb, világosabb aula képe fogadja most már a diákokat. A nyáron a helyi kollegákkal is dolgoztunk a felújításban, karbantartásban. Két teremben parkettát csiszoltunk, három termet festettünk, gletteltünk – számolt be a felújításokról Molnár Aranka.  

A sikeres önkormányzati pályázatból megvalósuló, 160 milliós beruházás, a hét évtized alatt elöregedett iskola épület energetikai felújítása a szerződésben foglaltak szerint november végére készül el, megszépítve a várostörténeti jelentőségű épületegyüttest.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2014-09-04 16:30